Magyarországon volt az egyik legdrágább a cégeknek a földgáz egész Európában
Gazdaság

Magyarországon volt az egyik legdrágább a cégeknek a földgáz egész Európában

Magyarországon volt az egyik legdrágább a nem-lakossági szereplőknek a földgáz egész Európában az idei első félévben a különböző fogyasztási sávokban – derült ki a Portfolio vizsgálatából. Erről a témáról is szó lesz a holnapi Energy Investment Forum konferenciánkon, amelyre itt még lehet regisztrálni.

A napokban frissült a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal adatközlése alapján az Eurostat nem-lakossági gázár-adatbázisa, amely európai szinten teszi összehasonlíthatóvá az egyes éves fogyasztási sávokban, hogy hol mennyi a nettó gázár, illetve egyéb terhekkel (díjak, áfa) együtt ez mire jön ki.

Mi négy fogyasztási sávot vizsgálunk évek óta, és csak a nettó árakra koncentrálunk. Az idén első félévi adatok alapján újra azt találtuk, hogy

Európa egyik legmagasabb céges gázára volt Magyarországon az idei első félévben, hiszen az egyik kis fogyasztási sávban a negyedik, két nagyobb fogyasztási sávban a hatodik, egy még nagyobb fogyasztási sávban pedig messze legmagasabb volt az átlagár.

Mindez úgy jött ki Magyarországon, hogy a négy fogyasztási sáv mindegyikében markáns egységár csökkenés volt idén az első félévben a tavalyi második félévhez képest a tőzsdei gázárak esése és a szerződések átárazódása nyomán. Érdekes módon idén az első félévben az általunk vizsgált legkisebb fogyasztási sávban (1000-9999 GJ/év, azaz kb. 39-392 köbméter/év) volt a legmagasabb a nettó egységár itthon: 0,0766 euró/KWh, és egy jóval magasabb fogyasztási sávban (100 000 – 999 999 GJ/év, azaz kb. 3921-39215 köbméter/év) volt a legalacsonyabb az egységár, ahova egyébként a legtöbb cég tartozhat. Ez arra utal, hogy itthon a kisebb cégek nagyobb arányban ragadtak bele a magasabb egységárú (fix áras) szerződésekbe, míg a nagyobb fogyasztású, tudatosabb energiabeszerzéssel is rendelkező cégeknél nagyobb lehetett a tőzsdei gázárakhoz indexált szerződések aránya, így a gázár esése jobban megjelent az eső egységárban is.

A fenti egységárakat érdemes tágabb kontextusba helyezni, hogy regionális költségoldali versenyképességi szempontok alapján is meg tudjuk vizsgálni: mennyire drágán jutnak hozzá a magyarországi nem-lakossági szereplők a földgázhoz. Az Eurostat 37 országot bemutató adatbázisában (nemcsak uniós tagállamok vannak, igaz nem minden országra van még meg az idei első félévi adat) azt találtuk, hogy az általunk vizsgált legkisebb fogyasztási sávban a 0,0766 euró/KWh-s egységár Luxemburg, Svédország és Szlovákia után a harmadik legmagasabb volt, szorosan utánunk következik a régióban Ausztria.

Az, hogy ami régiónk három országa (Magyarország, Szlovákia és Ausztria) a legdrágábbak között van ebben a fogyasztási sávban, arra utal, hogy az olcsónak mondott orosz vezetékes gáz még mindig nagyon magas aránya sem segített annyit, hogy a fenti okot (sok kis cég ragadhatott bele a drágább fix áras szerződésbe), teljesen ellensúlyozni tudja. Emellett arra is utal, hogy a landlocked country státusz is visszaüt, kihasználják ezt a helyzeti hátrányt a kereskedelmi szereplők. (Az alábbi ábra csak egy szűkebb, régiós országlistát tartalmaz az átláthatóság érdekében, a régiós versenyképességi szempontok miatt).

Az eggyel nagyobb éves fogyasztási sávban (10 000 – 100 000 GJ/év, 392 - 3921 köbméter/év) a hatodik legmagasabb volt az idei első félévi nem-lakossági gáz egységára (0,0604 euró/KWh), itt a lengyelek, szlovákok, luxemburgiak, finnek és svédek is előttünk járnak.

A még nagyobb éves fogyasztási sávban (100 000 – 999 999 GJ/év, 3921 – 39215 köbméter/év) szintén a hatodik legmagasabb volt idén az első félévben a nem-lakossági gázár. Itt csak a cseh-lengyel-szlovák-finn-svéd ötös egységára volt valamivel magasabb a magyarnál (0,0527 euró/KWh).

A még nagyobb éves fogyasztási sávban (1 - 4 millió GJ/év, 39 ezer – 392 ezer köbméter/év) még a közelében sem találtunk olyan magas egységárat egész Európában, mint ami a magyar adat (0,0698 euró/KWh, igaz itt számos ország adata hiányzik nemcsak a mostani félévre, hanem az előtte lévőkre is).

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
youtube-videómegosztó-platform-újítás