Jövőre akár megszűnhet a szigorú monetáris politika az euróövezetben
Gazdaság

Jövőre akár megszűnhet a szigorú monetáris politika az euróövezetben

Portfolio
2025-ben elérhető lehet az a kamatszint, amely a gazdaságot se nem lassítja, se nem fékezi. Ehhez a maginfláció további csökkenése szükséges. Az elmúlt időszakban egyre több döntéshozó érvel amellett, hogy az EKB-nak folytatnia kell a kamatcsökkentéseket.

Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsának tagja, Mārtiņš Kazāks azt mondta, hogy a kamatokat jövőre olyan szintekre lehet csökkenteni, amelyek sem nem serkentik, sem nem lassítják a gazdaságot – amennyiben az infláció eléri a 2%-os célt.

Ez az egyik első nyilatkozat egy EKB-döntéshozótól arról, hogy a hitelfelvételi költségek hol állapodhatnak meg végül, miközben a Kormányzótanács legtöbb tagja legfeljebb az év további részében esedékes enyhítés lehetőségét tárgyalja.

Kazāks, aki Lettország központi bankjának elnöke, kijelentette, hogy a kamatlábakat tovább kell csökkenteni az euróövezet gazdaságának gyengülése miatt – megismételve támogatását a jövő heti ülésen várható lépéshez.

„Ha az infláció jövőre valóban fenntartható módon visszatér a 2%-os szintre, a kamatlábakat egy semleges szinten kell tartani” – mondta a Delfi által szervezett szerdai webes közvetítésen. „Lépésről lépésre találjuk meg a semleges szintet, ahogy csökkentjük a kamatlábakat.”

Míg a semleges kamatláb csak becsléssel határozható meg, úgy gondolják, hogy valahol 1,5% és 3% között van. A piaci várakozások szerint az EKB betéti kamatlábát még hat alkalommal csökkentik, ami 2025-re 2%-ra mérséklődhet.

Kazāks nem az első olyan megszólaló volt, aki a kamatcsökkentések szükségessége mellett érvel. Szintén a mai napon az egyik kollégája azt mondta, hogy a semleges kamatszint 2% környékén lehet.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
youtube-videómegosztó-platform-újítás