FONTOS Kiderült: még idén béketárgyalást akar Ukrajna, Oroszországgal is leülnének
Így érhető el az 1 millió forintos fizetés Magyarországon
Gazdaság

Így érhető el az 1 millió forintos fizetés Magyarországon

Az érdekképviseleteket megosztja az 1 millió forintos átlagbér és a 400 ezer forintos minimálbér terve. A munkaadói oldal óvatos, míg a munkavállalók képviselői optimisták. Mindannyian arra hívják fel a figyelmet, hogy tárgyalásokra lesz szükség a bérek kialakítása során a munkaadók, a munkavállalók, illetve a kormány képviselői között. A munkaadók adó- és járulékcsökkentést tartanak szükségesnek, ha ilyen nagyot nőnek a bérek. A Munkástanácsok számításai szerint úgy érhető el 2-3 év alatt a magas bérszint, ha a profithányad csökken és a bérhányad nő a gazdaságban.

Szeretnénk elérni az 1000 eurós minimálbért és a mostani 600 ezer forint körüli átlagbért 1 millió forintra felvinni. Ez 2-3 éven belül lehetséges

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten.

A munkaadói képviseletek szerint nem lesz könnyű nagymértékben emelni a béreket, a munkavállalói oldal viszont üdvözli a jelentős bérfelzárkózást.

„Úgy tekintjük Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatát, mint egy politikai célkitűzést. Nagyon merész, de nem tudjuk például azt sem, hogy átlagos alapbért, vagy juttatásokkal együtt, havi átlagjövedelmet ért alatta” – reagált a Portfolio megkeresésére Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke. Úgy látja, hogy egyelőre kormányzati tervként, célkitűzésként lehet kezelni a nyilatkozatot, de a 2-3 éves időtávot ennek elérésére mindenképpen rövidnek tartja.

„Függ attól, hogy milyen gazdasági pályával számol a kormány, a következő években milyen mértékű gazdasági növekedésre számítanak és milyen inflációs pályával. Ha a jelenlegi 3 százalékos fogyasztói árindexszel kalkulálnak, úgy nehezen elérhető ez a bérszint. A jelentős béremelési ugrásokhoz ráadásul jelentős hatékonyságnövekedésre szükség lenne a magyar gazdaságban. Ehhez egy 5-6 éves programra lenne szükség, sok beruházással, költségvetési támogatással, jelentős hozzáadott értékkel a munkavállalók részéről. Amint ezek termőre fordulnak, akkor lehet nagyobb mértékű a fizetésemelkedés is. Ez inkább egy 6-7 éves periódus lehet” – részletezte álláspontját Rolek Ferenc. Kiemelte, hogy nem tudjuk, milyen gazdasági várakozásai és tervei vannak a kormánynak ezen cél elérésére.

Egyelőre még nem kezdődtek el a jövő évi minimálbérekről és garantált bérminimumról szóló tárgyalások. Rolek Ferenc szerint a Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén előkerülhet ez a téma, főleg úgy, hogy már korábban is, hosszabb távú, 3 éves bérmegállapodást szeretett volna látni a kormány.

A minimálbérre, illetve az átlagkeresetre vonatkozó kormányzati tervekkel kapcsolatban Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára egy eseményen elmondta:

ezek nagyon ambiciózus tervek, de természetesen komolyan vesszük ezt.

Kiemelte: a bértárgyalásoknál a kormányzatnak nem csak moderáló szerepe van.

Ha ilyen rendkívül erőltetett és ambiciózus terveket tűznek ki 2-3 éven belül elérni, akkor ezt az élőmunkaterhek radikális csökkentésével kell támogatni. El tudnék képzelni egy ilyen erőltetett bérfelzárkóztatást, ha a szociális hozzájárulási adó is folyamatosan csökken.

Továbbá hozzátette: lehetőségként merülhetne fel az is, hogy a hazai kkv-k valamilyen módon támogatást kapnának e téren, hiszen e kör versenyképessége lényegesen elmarad a nagy cégekéhez képest.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége már pénteki nyilatkozatában is támogatta Orbán Viktor miniszterelnök felvetését az 1000 eurós minimálbérrel és a mostani, 600 ezer forint körüli átlagkereset 1 millió forintra emelésével kapcsolatban.

Ha megvan a bátor kormányzati szándék, akkor nem tartjuk irreálisnak a 2-3 éven belüli 1 millió forintos átlagfizetést

- mondta a Portfolio megkeresésére Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. Egyrészt bízunk a kormány által, leginkább Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által emlegetett magasnyomású gazdaságban, másrészt jól látszik, hogy azért nem tud jelentősen nőni most a magyar gazdaság, mert korábban jelentősen visszaesett a lakossági fogyasztás, tette hozzá.

A cégek évek óta adósak a jelentős versenyképességi fejlesztésekkel, ez az ő feladatuk lenne, főleg akkor, ha nem akarnak technológiailag lemaradni

- fogalmazott.

Évente 30-40 ezer magyar munkavállalóval lesz majd a következő években kevesebb, a munkaerő emiatt egyre drágább lesz, a már most is jelenlévő munkaerőhiány miatt. A nagyobb multicég magyarországi leányvállalatai még a megemelt fizetéseket is könnyedén ki tudják majd fizetni, még így is kevesebbet keresnek majd például a magyarországi Mercedes gyár dolgozói, mint a németországiak – fejtette ki véleményét a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

A kisebb magyar cégek közül páran elhullhatnak, amelyek versenyképtelenek, és nem fejlesztenek

- emelte ki az erőltetett béremelés egyik kedvezőtlen hatását.

Szerinte azonban sem az jelentős inflációt, sem erőteljes elbocsátást nem okozna a nagyobb bér, és a fogyasztás növekedésén, a magasabb jövedelmek elköltésén keresztül a teljes magyar gazdaság profitálna ebből. "A következő 3 év tervezett erőteljes minimálbér és garantált bérminimum emelése miatt sem elérhetetlen az 1 millió forintos átlagfizetés" – zárta gondolatait Palkovics Imre.

A Munkástanácsok szerint a béremelés következménye az lenne, hogy helyreállna a bérhányad, vagyis a GDP munkaadók és munkavállalók közötti megosztása.

A Munkástanácsok úgy számol, hogy az 1 millió forintos bruttó átlagbér 2027-ig elérhető lenne évi 15 százalékos emeléssel. (Ez a jutalmakkal, plusz juttatásokkal számított összeg.) A rendszeres kereset, vagyis az alapfizetés a 900 ezer ezer forint fölé ugrana. Szerintük ahhoz, hogy az 50%-os arány összejöjjön (a minimálbér 2027-re legyen a rendszeres bér fele), a minimálbért összesen csaknem 70%-kal kéne növelni 2027-ig. Amennyiben a gazdasági növekedés és az infláció is 3-4%-os lesz ebben az időszakban, és a termelékenység 2%-kal nő évente, akkor a terv úgy valósítható meg, hogy a bérköltség/GDP-mutató a tavalyi 45%-os szintről jóval több mint 10%-ponttal emelkedne. Palkovics Imre hangsúlyozta, hogy ez csak egy modellszámítás, szerinte az ütemes, erőteljes bérfelzárkóztatáshoz a jelenleginél aktívabb egyeztetés szükséges a munkaadói és munkavállalói oldal, illetve a kormány között.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
akkumulator