Hanyatlik tovább a magyarországi gázfogyasztás, enyhén nő az áramfogyasztás
Gazdaság

Hanyatlik tovább a magyarországi gázfogyasztás, enyhén nő az áramfogyasztás

Portfolio
Az idei első 9 hónapban 5,2%-kal 5,5 milliárd köbméterre esett a teljes magyarországi földgázfogyasztás, míg a villamosenergia fogyasztás 1,7%-kal 30,5 TWh-ra emelkedett – hívta fel a figyelmet az elektrifikációs trendre szerda reggeli közleményében az Energiaügyi Minisztérium. Ezekről a tendenciákról részletesen szó lesz a Portfolio holnapi Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre még néhány óráig lehet itt regisztrálni.
A magyar energetika fontosabb kihívásaival kiemelten foglalkozunk a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum 2024 konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz Te is!

A Központi Statisztikai Hivatal MVM Csoport adatszolgáltatására alapozó összegzése szerint 2024 januárja és szeptembere között mintegy 5,5 milliárd köbméteres volt a gázfogyasztás, ami mintegy 300 millió köbméteres, 5,2%-os csökkenést jelent tavaly az első kilenc hónaphoz képest. A két alszektort nézve ez úgy jött össze, hogy a háztartások 10, a vállalatok, közintézmények 2,8 százalékkal kevesebb földgázt használtak fel eddig idén. Ha 2021 hasonló időszakával vetjük össze az országos adatokat, akkor közel 2 milliárd köbméteres a zuhanás (7,4 milliárd köbméter volt a tényadat). Az azóta elért megtakarításon nagyjából egyenlő mértékben osztoztak a lakossági fogyasztók és a gazdasági szereplők – jegyzi meg a tárca.

Bár az idei harmadik negyedévben főleg

a hűvösebb szeptemberi napok miatt minimális gázfogyasztás emelkedés volt kimutatható, változatlanul érvényes az a várakozás, hogy az egész éves felhasználás 8 milliárd köbméter alatt maradhat 2024-ben.

Ezt egy minapi gázkonferencián Lantos Csaba energiaügyi miniszter és tegnap az MVM vezérigazgatója, Mátrai Károly is jelezte egy interjúban.

Mindezek és a 6 milliárd köbméter körüli föld alatti gáztárolói készletszint alapján a tárca közleménye megállapítja:

A mérséklődő igények különösen a magas készletszint miatt erősítik az ellátás biztonságát, csökkentik Magyarország importkitettségét és a hazai károsanyag-kibocsátást.

Az alacsonyabb gázfelhasználás hozzájárul a klímavállalások teljesítéséhez, az energiaszektor környezetterhelésének visszaszorításához is – mutat rá a tárca. Magyarország az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását az 1990-es bázisévhez viszonyítva az előzetes adatok szerint 43 százalékkal csökkentette tavalyra, ezzel túlteljesítve a 40 százalékos 2030-as célkitűzést. A zöld átállás lendületes előrehaladását jelzi, hogy míg a fosszilis alapú energiatermelés 18 százalékkal mérséklődött, a naperőművek termelése közel másfélszeresére, 47 százalékkal nőtt 2023-ban. Ezzel együtt emlékeztet rá a tárca, hogy az időjárásfüggő energiatermelők kiegyensúlyozásában hosszabb távon is szükség lesz a rugalmasan szabályozható gázerőművi kapacitásokra, ami az ország gázfogyasztását újra emelheti majd. Közben azt is megjegyzi a tárca, hogy a minap a kormány által elfogadott Nemzeti Földhő Hasznosítási Koncepció a geotermikus energia újabb alkalmazásaival 2035-ig összesen mintegy 1-1,2 milliárd köbméter földgáz kiválthatóságával számol.

A gázfogyasztás csökkenő trendjével párhuzamosan emelkedés látszik az áramfogyasztási tendenciában a mért adatok alapján (ebben nincs benne a hmke-szegmens, ott egyelőre csak becslések vannak, tényadat később áll rendelkezésre). A tárca közleménye szerint

a mért áramfogyasztás 1,7 százalékos emelkedést jelez az első három negyedévre, a tavalyi 30 terawattórás szintről 30,5 terawattórára.

Hozzáteszi a tárca: "A villamos energia térnyerése azonban a megújuló termelők tömeges megjelenése miatt ennél minden bizonnyal erőteljesebb az energiamixben. A becslések szerint a háztartási méretű naperőművek részaránya a teljes felhasználásban 7,3 százalékra volt tehető az év eddigi részében."

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
varga mihály pénzügyminiszter