2005 óta nem látott dolog történt az amerikai monetáris politikában
Gazdaság

2005 óta nem látott dolog történt az amerikai monetáris politikában

Portfolio
A Federal Reserve szeptemberi ülésén a döntéshozók bár megállapodtak a kamatlábak jelentős csökkentéséről, de előzetesen megosztottak voltak a lépés mértékét illetően. Végül fél százalékpontos kamatcsökkentés mellett döntöttek, egyensúlyozva az inflációs célok és a munkaerőpiaci aggodalmak között. A most közzétett jegyzőkönyv részletesen bemutatja a döntés hátterét és a tisztviselők eltérő véleményeit- közölte a Cnbc.

A Fed több mint négy év után először hajtott végre 50 bázispontos kamatcsökkentést. A jegyzőkönyvből most kiderült:

a döntéshozók egy része kisebb, 25 bázispontos lépést preferált volna, hogy megbizonyosodjanak az infláció tartós csökkenéséről.

Végül csak egy bizottsági tag, Michelle Bowman kormányzó szavazott a nagyobb csökkentés ellen - 2005 óta ez volt az első alkalom, hogy a monetáris politikában való egységéről híres Fed egy ilyen magas rangú tisztviselője nem értett egyet a kamatláb meghatározása során.

A jegyzőkönyv szerint "néhány résztvevő megjegyezte, hogy ezen az ülésen a célsáv 25 bázispontos csökkentését preferálta volna". Többen úgy vélték, hogy egy kisebb lépés jobban illeszkedne a fokozatos normalizálási folyamatba, és több időt adna a gazdaság alakulásának értékelésére. A jegyzőkönyv kiemeli, hogy a döntés

az inflációval kapcsolatos előrehaladás és a munkaerőpiaccal szembeni kockázatok egyensúlyának" figyelembevételével született.

Az ülés óta közzétett gazdasági adatok azt mutatják, hogy a munkaerőpiac erősebb lehet, mint amire a nagyobb kamatcsökkentést támogatók számítottak. Szeptemberben a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 254 000 fővel nőtt, míg a munkanélküliségi ráta 4,1%-ra csökkent.

A Fed vezetése hangsúlyozta, hogy a kamatcsökkentés nem jelent kedvezőtlenebb gazdasági kilátásokat vagy a lazítás ütemének felgyorsulását. Powell az "újrakalibrálás" kifejezést használta a döntés jellemzésére, ami a jegyzőkönyvben is megjelenik.

A piaci várakozások szerint a Fed 2025-ig 3,25-3,5%-os sávban zárhatja a kamatszintet, ami összhangban van a 3,4%-os medián előrejelzéssel. A kötvénypiac azonban másként reagált: a Fed ülése óta a 10 és 2 éves kincstárjegyek hozama egyaránt mintegy 40 bázispontot emelkedett.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Alibaba - kereskedés

2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 700-on és rögtön aznap vettem a pénzből Alibabát 199-ért. Kicsit talán elsiettem, de hát

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
stellantis