Most csütörtökön jön az Energy Investment Forum, a Portfolio energetikai csúcskonferenciája
Gazdaság

Most csütörtökön jön az Energy Investment Forum, a Portfolio energetikai csúcskonferenciája

Portfolio
Nagy nevek tömegével, és erős szakmai programmal készülünk az október 10-i Portfolio Energy Investment Forum 2024 című konferenciánkra, amely során összesen hat szekcióban, mintegy ötven előadóval és panelbeszélgetés résztvevővel járjuk körbe az energetikai szektor rengeteg fontos kérdését. Még nem késő regisztrálni a rendezvényünkre, amelynek programja itt érhető el az összes aktuális információval. Jöjjön el Ön is, és találkozzon az energetikai szakma legfontosabb döntéshozóival!
A magyar energetika fontosabb kihívásaival kiemelten foglalkozunk a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum 2024 konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz Te is!

A konferencia első szekciójában a nagy képpel, a magyar energiaszektor helyzetével és jövőjével foglalkozunk, és betekintést nyújtunk abba, hogy melyek azok a tényezők, amelyek továbbra is nyomás alatt tartják az energiapolitika és az energetikai szolgáltatók főbb döntéshozóit. Az energiaellátást ugyanis folyamatosan biztosítani kell, lehetőleg megfizethető áron, és közben a klímacélok felé is haladni kell. Mindez komoly energetikai döntések sorozatát kényszeríti ki az ország szintjén, és a nagyvállalatok szintjén is - ezekről lesz szó a nagy képet bemutató első szekciónkban.

A szekció egyik nyitóelőadását Christian Zinglersen, az Európai Unió Energiaszabályozói Együttműködési Ügynöksége (ACER) igazgatója tartja, majd Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Dr. Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal elnöke vázolja a magyar energiapolitika és a szabályozói oldal szempontjait. Őket a legnagyobb magyar energetikai vállalatok első embereinek előadásai követik majd, így prezentációt tart Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója, Dr. Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója, dr. Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója, a MOL-csoport Stratégiai Operáció és Üzletfejlesztés ügyvezető igazgatója, valamint Szabó Gergely, a MET Central Europe regionális elnöke.

A második és harmadik szekciók párhuzamos szekciók lesznek, azaz egyszerre, egy időben két teremben folyik a szakmai munka, majd a délutáni negyedik szekcióban ismét lineárissá válik a program.

A II/A szekcióban a két nagy trendet, a dekarbonizációt és az elektrifikációt vezetői szemszögből járjuk körbe, és egy különleges vezetői panelbeszélgetésre kerül sor, amelyet Weinhardt Attila, a Portfolio energiapiaci elemzője, energiagazdálkodási szakközgazdásza vezet. A beszélgetésben részt vesz Beck Zsófia, a BCG energia és fenntarthatósági CEE ügyvezető igazgató partnere, Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója, Králik Gábor, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese, Luczay Péter, az ALTEO vezérigazgató-helyettese, Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója, Szekeres Eszter, a MET Central Europe ügyvezető igazgatója, valamint Torda Balázs, az OPUS TIGÁZ, OPUS TITÁSZ vezérigazgatója. A panelbeszélgetést egy rövid bemutatkozás követi a VOSZ Energetikai Szekciójáról és programjáról, amelyet Gyalog Zsolt, a VOSZ Energetikai Szekciójának elnöke és Dr. Sulyok Róbert, a VOSZ Energetikai Szekciójának társelnöke tart, majd Losonczy Géza, a KPMG energetikai és közszektor szolgáltatások egységének társult partnere a nagy erőműfejlesztések jelentőségéről beszél. Őt Hajós Balázs, a Schneider Electric Zrt. értékesítési igazgatója követi, aki a mesterséges intelligencia energiamendzsmentbeli szerepéről, a fenntarthatósági célokban való segítségéről tart előadást. Végül Krisán László, a KAVOSZ igazgatósági tagja és az ESG Szövetség elnöke tart egy előadást.

A II/B szekció az energiahatékonyság és az energiakereskedelem aktuális kérdéseit járja körbe, hiszen kulcskérdés az energiahatékonyság minél magasabb szintjének megvalósítása a vállalati működésben. Ennek számos útja van, és amely szorosan összefügg a tudatos tervezéssel, az okos energiamenedzsmenttel, és az elért eredmények auditálásával is. A hatékonyabb energiafelhasználással párhuzamosan az energiabeszerzési folyamat hatékonyabbá tételéről is érdemes beszélni, illetve az energiakereskedők szemszögéből megvilágítani az aktuális kérdéseket, szerződéses kereteket, jó stratégiákat.

Az energiakereskedelemben, energiabeszerzésben kiemelten fontos az új uniós rendelet, a REMIT II. hazai implementációja, erről tart nyitóelőadást Herczeg Sándor, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Stratégiai Elemzések Főosztálya főosztályvezetője. Őt Kádár Márton Gábor, a HUPX/CEEGEX értékesítési és üzletfejlesztési vezetője követi egy árampiaci fókuszú előadással, amely megújulók, volatilitás és rugalmasság kulcsszavak köré épül. Utána Luspay Miklós, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a közelmúltban elindult új online fizetési rendszer energiakereskedelmi és zöld finanszírozási aspektusairól beszél.

Az előadásokat két panelbeszélgetés követi: az első a vállalati energiahatékonyság gyakorlati tapasztalatairól szól, és amelyet Koczóh Levente András, a Green Policy Center Senior klímapolitikai szakértője vezeti. A beszélgetésben részt vesz Papp Bernadett, a Pact Capital AG szenior piaci elemzője, Pintér Gyula, a MET Central Europe Hungary energiahatékonyságo termékek és szolgáltatások területének értékesítési vezetője, és Vedres Péter István, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Fenntartható Fejlődés Főosztály főosztályvezetője.

A második, energiakereskedelmi panelbeszélgetés az energiabeszerzés és értékesítés számos fontos, aktuális kérdését járja körbe az új gázév kezdetén, illetve az új áramévhez közeledve. A beszélgetést Bali Gábor, az Energiq ügyvezetője vezeti, és részt vesz benne Fejes Tibor, az Audax Renewables ügyvezető igazgatója, Fodor Imre, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. üzleti kereskedelmi igazgatója, Hiezl Tamás, a CEZ Magyarország Kft. ügyvezetője, valamint Szépfy Márton, a MET Central Europe Magyarország kereskedelmi executive igazgatója.

Az ebédszünet utáni III/A szekció az árampiac főbb témáival, így a naperőművek magyarországi előretörésének számos kérdésével, következményével, illetve a rugalmassággal, mint kulcstényezővel foglalkozik. Az itthoni 7000 MW-ot meghaladó naperőmű kapacitás rengeteg új, kényelmetlen kérdést hozott már eddig is a felszínre a negatív áramáraktól és a megtérülési kérdésektől kezdve a támogatási rendszerek fenntarthatóságán át az energiatárolási megoldások égető szükségességéig. Ezek mind rávilágítanak arra, hogy a hálózatfejlesztés, illetve a rugalmasság fokozása egymással párhuzamosan is kulcsfontosságú a dekarbonizációs célok eléréséhez és az elektrifikációs igények kiszolgálásához.

A szekció nyitó előadását Fehér Róbert, a 8G Energy Holding vezérigazgatója tartja a helyben termelő és hibrid erőművek fontosságáról, majd Szatmári Gábor, a Montel Csoport közép- és kelet-európai piaci szakértője, kelet-európai értékesítési régióvezetője következik a rugalmasság hiányának következményeiről, aztán Fekete Csaba, az Alteo üzletfejlesztési igazgatója az akkumulátoros energiatárolási technológiákról tart előadást. A záró panelbeszélgetés a naperőművek, hálózatfejlesztés, rugalmasság, energiatárolás témái körül forog. A beszélgetést Dr. Novák Csaba, a Magyar Megújuló Energia Szövetség elnöke vezeti, és részt vesz benne Bárdi Barnabás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Villamosenergia-felügyeleti és Árszabályozási Főosztályának főosztályvezetője, Czipó György, az Ideona piacfejlesztési igazgatója, Mezősi András, a BCE REKK kutató főmunkatársa, Pintácsi Dániel, a MET Csoport vagyonkezelési igazgatója és Pokol László, a Green Cloud Platform vezérigazgatója.

A III/B szekció a gázpiacok, a dekarbonizáció és a rugalmasság hármas témaköre körül forog. Ennek oka, hogy a különféle gázok kiemelten fontos energiahordozó az energiaátmenetben a rugalmasságuk miatt is, de közben a dekarbonizációs elvárások felé is haladni kell. Éppen ezért a földgázrendszer rugalmassága mellett beszélni kell a (zöld) hidrogén és a biogáz magyarországi kilátásairól is, miközben az energiatárolás lehetőségeiről sem szabad megfeledkezni a rugalmasság témájában.

A szekció nyitóelőadását Ferencz I. Szabolcs, a Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója tartja a földgázhálózat fontosságáról a rugalmassági elvárások terén, majd Vigassy Csaba, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség ügyvezető igazgatója a hidrogéntárolás lehetőségeiről beszél. Az előadások után egy nagyobb panelbeszélgetésre kerül sor, amely a (zöld) hidrogén, a biogáz felhasználási, illetve a földgázrendszer rugalmassági kérdéseit, a (zöld) hidrogén és a biogáz szerepét járja körbe a vállalati dekarbonizációs törekvések során, és amelyet Pletser Tamás CFA, az Erste olaj- és gázipari elemzője moderál. A beszélgetésben részt vesz Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Csapó András, az O&GD Central Kft. operatív vezetője, illetve Grébecz Károly, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Földgáz-felügyeleti és Árszabályozási Főosztályának főosztályvezetője, Kriston Ákos, a Magyar Földgáztároló vezérigazgatója, és Tóth Kornél, a MOL Csoport DS Értéklánc és Projekt Menedzsment Csoport vezetője.

A délutáni kávészünet után a negyedik, záró szekcióban újra a nagy témák, stratégiai szint kerülnek terítékre. Így Szabó Dezső, a MAVIR Zrt. forrásoldali üzemelőkészítési osztályvezetője a zöld energiatermelők integrációjáról és a rendszerirányítási kérdésekről tart nagyobb előadást, majd a naperőművek európai előretörésének rengeteg támogatási és hálózatfejlesztési kérdését is boncolgatja Jan Osenberg, SolarPower Europe Senior Policy Advisora. Ezután Madár István, Portfolio vezető elemzője a magyar gazdaság növekedési kilátásairól tart előadást, amely téma az energiaszektor beruházásokkal, termeléssel, és értékesítéssel foglalkozó szereplőinek széles köre számára érdekes, végül az ukrajnai energetikai energiaellátás helyzetéről és a téli felkészülés állásáról tart előadást Balogh Ádám, az Energy Community Secretariat Ukraine Support Task Force vezetője, a téli felkészülésért felelős egység irányítója.

Még nem késő regisztrálni a rangos eseményre, amelynek fontos részleteit itt, a folyamatosan frissülő részletes programját itt, a jelentkezési fület pedig itt éri el.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1259121881