Meginog az örök életbe vetett hit? Lesújtó tanulmány érkezett
Gazdaság

Meginog az örök életbe vetett hit? Lesújtó tanulmány érkezett

Portfolio
Az emberek élettartama jelentős mértékben nőtt az elmúlt évszázadban, különösen a fejlett országokban, ahol az egészségügyi fejlődés, a jobb táplálkozás és a korszerű orvosi ellátás sokkal hosszabb életet tett lehetővé. Ennek köszönhetően sokan elkezdtek azon spekulálni, hogy az emberiség végül elérheti az örök életet, vagy legalábbis a szinte végtelen hosszú élettartamot. Ugyanakkor az IFLScience cikkében arra figyelmeztet, hogy a legújabb kutatások szerint a várható élettartam növekedésének üteme már lassul, ami aggodalomra adhat okot azoknak, akik az örök élet elméletében hisznek.
A digitális versenyről, az AI-robbanásról is szó lesz a Portfolio november 14-ei Digital Transformation rendezvényén. Regisztráció és részletek itt!

Az emberek várható élettartamának növekedése példátlan volt, azonban ez a tendencia most lassul. A várható élettartam hosszú ideig folyamatosan növekedett, de a legfrissebb adatok szerint ez a növekedés lassul. Ez különösen fontos jelzés lehet azok számára, akik a biotechnológia és az orvostudomány folyamatos fejlődésében látják az örök élet lehetőségét.

A születéskor várható élettartam átlagos éves változása (években), évtizedenként, kilenc legmagasabb várható élettartammal rendelkező populációban és az Egyesült Államokban: 1990-es, 2000-es és 2010-es években. Forrás: Implausibility of radical life extension in humans in the twenty-first century

A lassulás mögött számos tényező állhat. Az egészségügyi rendszer terheltsége, a krónikus betegségek növekvő előfordulása és a globális egészségügyi problémák, mint például a világjárványok, mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az emberi élettartam növekedése megtorpanjon.

Ezenkívül az öregedéssel kapcsolatos biológiai korlátok is szerepet játszhatnak abban, hogy az emberi élet nem tarthat a végtelenségig.

Bár a tudomány folyamatosan fejlődik az öregedési folyamat visszafordításának, de legalábbis lassításának terén, az emberi sejtek öregedése továbbra is egy olyan akadály, amit nehéz áthidalni. A DNS károsodása természetes részei az öregedési folyamatnak, amelyet a mai technológia még nem képes teljes mértékben kontrollálni.

Az optimisták ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy a mesterséges intelligencia, a genetikai manipuláció és a regeneratív orvostudomány újabb áttörései késleltethetik az öregedést, és jelentősen megnövelhetik az élettartamot. Azonban az élettartam növekedésének lassulása most azt jelzi, hogy ezek a fejlesztések nem feltétlenül jelentik az örök élethez vezető utat.

A Nature Agingben megjelent friss tanulmány szerint a huszadik század folyamán a születéskor várható élettartam a magas jövedelmű országokban körülbelül 30 évvel nőtt, ami nagyrészt a közegészségügy és az orvostudomány fejlődésének köszönhető. A halálozás csökkenése kezdetben fiatal korban volt megfigyelhető, majd folytatódott a közép- és idősebb korban.

Nem volt azonban világos, hogy ez a jelenség – és a várható élettartam ebből eredő gyorsuló emelkedése – folytatódni fog-e a XXI. században – írja S. Jay Olshansky szerzőtársaival. A  a Chicagói Illinoisi Egyetem Közegészségügyi Karának professzora a nemzeti népességstatisztikákból származó mutatókat felhasználva a leghosszabb életű népességgel rendelkező nyolc országban (Ausztrália, Franciaország, Olaszország, Japán, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország és Svájc), valamint Hongkongban és az Egyesült Államokban 1990 és 2019 között a halálozási arányok és a várható élettartam közelmúltbeli tendenciáit vizsgálta.

Azt találtuk, hogy 1990 óta a várható élettartam javulása összességében lelassult

- írják a kutatók. Elemzésük szerint a 100 éves korig tartó túlélés a nők esetében valószínűleg nem fogja meghaladni a 15%-ot, a férfiak esetében pedig az 5%-ot, ami összességében arra utal, hogy hacsak a biológiai öregedés folyamatait nem sikerül jelentősen lelassítani, az emberi élettartam radikális meghosszabbítása ebben az évszázadban valószínűtlen.

Az IFLScience megjegyzi, hogy a globális várható élettartam csökkenése is figyelmeztető jel lehet. A Covid19 világjárvány például több országban is jelentős visszaesést eredményezett, ami arra utal, hogy a modern világunkban is sebezhetők vagyunk új egészségügyi kihívásokkal szemben. Ez a bizonytalanság további kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire lehet valós a radikálisan meghosszabbított élet reménye.

Összességében az emberi élettartam növekedésének lassulása arra utal, hogy bár a technológiai fejlődés képes lehet meghosszabbítani az életet, az örök élet elmélete még messze van a megvalósítástól. A biológiai és környezeti tényezők, valamint az emberi test természetes korlátai továbbra is nagy kihívást jelentenek a tudomány számára.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1259121881