Rekord alacsony szintre esett a VOSZ Barométer több mutatója
Gazdaság

Rekord alacsony szintre esett a VOSZ Barométer több mutatója

Portfolio
Számos indikátor terén az eddigi legalacsonyabb értékre estek a VOSZ Barométer Index mutatói a harmadik negyedévben - olvasható ki a hazai kkv-k üzleti hangulatát, beruházási hajlandóságát és pénzügyi helyzetét negyedévente mérő felmérés friss eredményeiből. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megbízásából az Egyensúly Intézet által negyedévente készített felmérésből az is kiderül, hogy bár a beruházások mértéke alacsony, illetve a veszteséges működés réme is megjelenik sok vállalkozásnál, továbbra sem terveznek jelentős elbocsátásokkal a cégek. Igaz, a következő egy évben béremelést nem tervező vállalkozások aránya sem volt még olyan magas, mint most. Továbbá a vállalkozások közel 70%-a még mindig beépíti az inflációt az áraiba.
A kkv-k helyzetéről és kilátásairól is szó lesz október 17-i konferenciánkon. Most érdemes regisztrálni:

A mostani felmérés fő üzenete, hogy nincs olyan indikátor, amelyik ne esett volna vissza, minden szempontból kedvezőtlenebb a helyzet, megérkezett a reálgazdaság valósága a kkv-khoz

- mondta Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója, üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója a friss felmérést bemutató háttérbeszélgetésen.

A VOSZ Barométer fő mutatójának értéke két negyedévnyi emelkedés után újra csökkent. A három alindex (üzleti hangulatot, a pénzügyi helyzetet és a beruházási hajlandóságot mutató indikátor) esetében 2–3 százalékpontos visszaesés következett be az előző negyedévhez képest, a pénzügyi helyzet alindex értéke azonban 7 százalékponttal mutatott alacsonyabb értéket, mint egy évvel korábban.

Az üzleti hangulatot és a vállalkozások pénzügyi helyzetét tükröző alindex pedig az eddig mért legalacsonyabb szintre került.

vosz_indexek
Forrás: VOSZ Barométer Index, 2024. III. negyedév

A mindennapi üzletmenettel kapcsolatos legnagyobb problémaként a csökkenő vásárlóerőt, a szakképzett munkaerő hiányát, a megrendelések elmaradását, valamint a kiszámíthatatlanságot nevezték meg a megkérdezett VOSZ-tagvállalat kkv-k. A saját üzletmenettel kapcsolatban pedig a megrendelések elmaradásából adódó veszteséges működés, a csökkenő vásárlóerő, valamint a partnerek nehézségei mutatták a legnagyobb kockázatokat.

Az üzleti hangulat 57%-os értéke az eddigi legalacsonyabb szintet jelentette.

A gazdasági helyzet megítélése és az idei évre tervezett árbevételek várható elmaradása jelentősen rontotta az üzleti hangulatot.

A cégvezetők 60%-a kockázatosnak ítélte a következő negyedévre várható általános gazdasági helyzetet, miközben a gazdasággal kapcsolatos kilátásokat mindössze a cégvezetők 4% értékelte pozitívan.

A saját vállalkozást érintő rövid távú cégvezetői kilátások még nem voltak ennyire alacsony szinten

- jegyezte meg Kozák Ákos.

A cégvezetők közel fele (46%-a) kedvezőtlennek ítélte a következő negyedéves kilátásait. Ez azért is nevezhető különösen rossz adatnak, mert a felmérés VOSZ-tag vállalkozások körében készül, amelyek stabilabb vállalkozásoknak tekinthetők, mint általában a hazai kkv-k. A hosszú távú (egy éves) kilátások valamivel optimistábbak voltak ugyan, de a cégvezetők mindössze 12%-a érezte vállalkozásának kilátásait nagyon kedvezőnek.

Az előző negyedévekhez képest tovább nőtt azok aránya, akik az árbevételeiket illetően pesszimisták voltak.

A cégvezetők 45%-a nyilatkozott úgy, hogy idei árbevételeik elmaradnak a tervezettől, ez a ráta az eddig mért legmagasabb érték.

A beruházási hajlandóságot mutató alindex értéke csökkent mind a megelőző negyedévhez, mind az egy évvel korábbi szinthez képest. Az előző év azonos időszakához képest a tervezett beruházást megvalósítók, valamint a potenciális üzleti lehetőséggel találkozó cégek aránya csökkent jelentősen.

Ez azt mutatja, hogy a reálgazdaság valósága (az utóbbi időben jelentősen visszaeső, GDP-arányos beruházási mutató) tükröződik a kkv-k körében.

- mondta Kozák Ákos.

A kkv-k helyzetéről és kilátásairól is szó lesz október 17-i konferenciánkon. Előadást tart Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója, Szabados Richárd, az NGM kkv-kért felelős államtitkára és Parragh László MKIK-elnök. Most érdemes regisztrálni!

Immár negyedik negyedéve volt 10% alatt azoknak a cégvezetőknek az aránya, akik szerint a következő egy évben fel kell majd mondania munkavállalói egy részének.

Látjuk, hogy nincs beruházás, a veszteséges működés réme megjelenik, de nincs tömeges elbocsátás, ez egy kedvező hír

- emelte ki a szakértő. Továbbra is feszes a munkaerőpiac, igaz, már nem olyan dinamikusan, ugyanis jellemző, hogy dolgozókat átettek 6 vagy 4 órába a leépítés helyett - tette hozzá.

A veszteséges működéssel kapcsolatos kockázatokra reflektálnak a fizetésemelésekre vonatkozó tervek is.

A következő egy évben fizetésemelést nem tervező kkv-k aránya (81%) a mérés indulása óta nem volt még ilyen magas szinten.

Valószínű azonban, hogy nem ez lesz majd a valóság, ugyanis annyira feszes a munkaerőpiac, hogy a dolgozók el tudnak menni máshova, ha nem kapják meg a béremelést - mondta Kozák Ákos.

vosz_index_beremeles
Forrás: VOSZ Barométer Index, 2024. III. negyedév

Továbbra is jelentős, közel 70% azoknak a vállalkozásoknak az aránya, akik az áraikba beépítik az inflációt. "Mintha nem felejtenék el a vállalkozók a tavalyi évet, hiába a visszaeső fogyasztás, mégis beépítik a drágulást, az infláció nem tud eltűnni a közgondolkodásból" - mondta Kozák Ákos.

vosz_inflacio
Forrás: VOSZ Barométer Index, 2024. III. negyedév

A minimálbér és a garantált bérminimum szétválasztása mellett érvelők többségben vannak (60%), ugyanakkor a VOSZ tagságának kétharmada ágazati szintű egyeztetést szeretne a garantált bérminimummal kapcsolatban.

A minimálbérre, illetve az átlagkeresetre vonatkozó kormányzati tervekkel (2027-re a rendszeres bruttó átlagkereset érje el a minimálbér 50%-át, egymilliós átlagkereset, illetve ezer eurós minimálbér) kapcsolatban Perlusz László, a VOSZ főtitkára elmondta:

ezek nagyon ambiciózus tervek, de természetesen komolyan vesszük ezt.

Kiemelte: a bértárgyalásoknál a kormányzatnak nemcsak moderáló szerepe van.

Ha ilyen rendkívül erőltetett és ambiciózus terveket tűznek ki 2-3 éven belül elérni, akkor ezt az élő munkaterhek radikális csökkentésével kell támogatni. El tudnék képzelni egy ilyen erőltetett bérfelzárkóztatást, ha a szociális hozzájárulási adó is folyamatosan csökken.

Továbbá hozzátette: lehetőségként merülhetne fel az is, hogy a hazai kkv-k valamilyen módon támogatást kapna e téren, hiszen e kör versenyképessége lényegesen elmarad a nagy cégekéhez képest.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
bioinformatika-mesterséges-intelligencia-sejt-tudomány-agykutatás