Kimondta a miniszterelnök: vége az orosz-ukrán gáztranzitnak, de jönni fog gáz januártól is Ukrajnán át
Gazdaság

Kimondta a miniszterelnök: vége az orosz-ukrán gáztranzitnak, de jönni fog gáz januártól is Ukrajnán át

Portfolio
Ukrajna nem fogja meghosszabbítani az idén év végén lejáró orosz-ukrán földgáz tranzitmegállapodást, de megérti, hogy például Szlovákia továbbra is rá van szorulva a keleti irányból érkező gázszállításokra, ezért januártól is lesz ukrán gáztranzit – ez az egyik legfőbb üzenete a hétfőn Ungváron tartott közös ukrán-szlovák kormányülés utáni miniszterelnöki sajtótájékoztatónak. A régiós gázszállítási és gázár kilátásokról, ellátásbiztosági kérdésekről is szó lesz a most csütörtöki Energy Investment Forumon, amelyre még nem késő itt regisztrálni.

Az elmúlt napok fontos szlovákiai üzenetei (SPP, Robert Fico) után ma az ukrán miniszterelnök is nyilatkozott a régiós gázpiaci szereplők által kiemelten figyelt orosz-ukrán tranzit ügyében. A Reuters tudósítása szerint Denisz Smihal azt jelezte: tényleg nem fogják megújítani a tranzitmegállapodást az oroszokkal, és céljuk az orosz agresszor hadigépezetének működését segítő olaj- és gázbevételek csökkentése, ezért más megoldást találnak arra, hogy a gázpiacon még sérülékeny térségi országokat segítsék.

A sajtótájékoztatón Smihal leszögezte:

Ukrajna stratégiai célja, hogy megfossza a Kremlt a szénhidrogének eladásából származó nyereségtől, amelyet az agresszor a háború finanszírozására használ.

Az ukrán miniszterelnök hozzátette: Kijev megérti egyes államok, köztük Szlovákia "akut függőségét" az orosz gázszállításoktól, de számít a szállítás fokozatos diverzifikálására. A két ország megállapodott egy kelet-európai energiaközpont létrehozásáról is, amelynek célja a nagy ukrán gáztárolók hasznosítása.

Robert Fico szlovák miniszterelnök megismételte álláspontját, miszerint az ukrán-orosz háborúra nincs katonai megoldás. "A békének fenntarthatónak kell lennie, biztonsági garanciákra van szükség. Mindenekelőtt tiszteletben kell tartani Ukrajna szuverenitását és területi integritását" - hangsúlyozta a szlovák kormányfő.

Fico üdvözölte a megbeszélést, amely megerősítette, hogy Kijev továbbra is érdekelt az Oroszországgal kötött megállapodás lejárta után is gáz- és olajtranzitrendszerének használatában. Úgy fogalmazott:

Örülök a megbeszélésünknek, amely megerősítette, hogy önöknek, hozzánk hasonlóan, érdeke, hogy az ukrán területen lévő tranzitrendszerüket továbbra is használják, mind az olaj, mind a gáz tekintetében. Ez mindannyiunk számára nagyon fontos információ.

Amint a vg.hu kiszúrta, az ukrán vezetékhálózatot is működtető Naftogaz a minap azt rögzítette egy ukrán cikk szerint, hogy a 2029 végéig érvényes orosz-ukrán olajtranzit megállapodást be fogják tartani, azaz továbbra is szállítják az orosz nyersolajat a fehérorosz határtól Ukrajnán át, nem is tehetnek mást az EU-s társulási megállapodás alapján. Ebben annyi a változás, hogy mivel a MOL már a fehérorosz-ukrán határtól tulajdonjogba veszi az olajat, így egy nyugati entitás olaját szállítják át Ukrajnán, nem egy (több) orosz entitásét.

Címlapkép forrása: EU

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
ryanair boeing 737-800 stock