Kétmilliárd eurós vasútfejlesztésbe kezd a MÁV
Gazdaság

Kétmilliárd eurós vasútfejlesztésbe kezd a MÁV

Portfolio
A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

A MÁV-csoport számára komoly kihívást jelent a menetrend betartása, amely az utóbbi időszak egyik legnagyobb problémájává vált. Bár némi előrelépés tapasztalható, a szeptemberi adatok szerint a vonatok mindössze 75 százaléka érkezett meg pontosan az adott állomáshelyre, ami messze elmarad a kitűzött 90 százalékos céltól – mondta Hegyi Zsolt, a vasúttársaság vezérigazgatója a múlt heti Magyar Vasút 2024 konferencián.

A vezérigazgató az InfoRádióban hangsúlyozta: a késések csökkentése csak akkor megvalósítható, ha előtte részletesen feltárják az okokat. Ennek értelmében a vasúttársaság egyebek mellett adatelemzéseket is végez, hogy világossá váljon, pontosan hol kell beavatkozni a menetrend betartása érdekében. Hegyi Zsolt szintén fontos teendőnek nevezte a pályafelújításokat és a különböző karbantartásokat, melyek nélkül nem érhető el a vasúti közlekedés színvonalának javítása.

Jelenleg Magyarországon nagyjából 7000 kilométer a vasúti közlekedésbe rendszeresen bevont pályaszakasz, és gyakorlatilag mindenhol szükség van a folyamatos korszerűsítésre. Az elmúlt másfél évtizedben alapvetően európai uniós finanszírozásból fejlesztettek több budapesti elővárosi vonalat, de egyes távolsági vonalakon is történtek jelentős felújítások. A MÁV-csoport vezérigazgatója kiemelte:

a következő öt évben kétmilliárd eurós keretből valósítanak meg egy nagyszabású vasútfejlesztési programot,

(egymilliárd euró hitelt ad az Európai Beruházási Bank plusz egymilliárd pedig a központi költségvetésből érkezik), illetve ezen beruházások mellett számos vonalon kezdődnek el karbantartási munkálatok. „Nem minden vasútvonal van olyan állapotban, hogy az alapoktól kelljen újraépíteni, de ettől függetlenül a karbantartásukra ugyanúgy nagy figyelmet kell fordítani” – jegyezte meg Hegyi Zsolt.

Hozzátette: az Európai Beruházási Bankkal még mindig zajlanak a hiteltárgyalások, de a tervek szerint 2025 nyarán megkezdődhetnek az első projektek. Első körben tizenöt vonalon végeznének komplex felújításokat, melyek közül a vezérigazgató kiemelte a

  • a Cegléd–Szeged vasútvonal Kiskunfélegyháza és Szeged közötti szakaszát,
  • a Bakonyon átívelő Székesfehérvár–Boba vonalat,
  • a szolnoki állomás fejlesztését, hogy gyorsabban haladhassanak át a vonatok,
  • a Gubacsi híd újjáépítését az árufuvarozás megkönnyítése érdekében.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
oliva