Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya
Gazdaság

Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Tavaly hozzávetőleg annyi hőszivattyút értékesítettek Magyarországon, mint a nem sokkal több, mint feleakkora lakosságú Szlovákiában, míg a hasonló lélekszámú Csehországban körülbelül négy és félszer, a hazánknál közel négyszer népesebb Lengyelországban pedig több, mint tízszer annyi ilyen berendezést adtak el, és az eddig összesen telepített állomány is jóval nagyobb az említett országokban. Pedig igény lenne rá itthon is; kutatások szerint a gázzal fűtők mintegy fele váltana hőszivattyúra.

Rosszul állunk a szomszédokhoz képest

2023-ban közel 12 ezer hőszivattyút értékesítettek Magyarországon, így telepített állományuk darabszáma harmadával, mintegy 48 ezerre nőtt - áll az Európai Bizottság által az energiaunió helyzetéről szeptember 11-én kiadott 2024-es jelentés Magyarországról szóló fejezetében. Ez némi visszaesést jelez a 2022-ben hazai iparági becslés szerint 15 ezer eladott hőszivattyúhoz képest, ami 100%-os növekedést jelentett 2021-hez viszonyítva.

A magyar földgáz kitermelési helyzetről és az ellátásbiztonsági kérdésekről is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján. További részletek:

Az Európai Hőszivattyú Szövetségtől (EHPA) származó adatok nyilvánvalóan nem foglalják magukba a levegő-levegő hőszivattyúkat, vagyis klíma- vagy légkondicionáló berendezéseket, miután ezek már 2022-ben is a magyarországi lakott lakások 28%-ában megtalálhatóak voltak a KSH statisztikája szerint.

A KSH kimutatása egyébként a légkondicionálókat nem figyelembe véve is magasabb értéket tartalmaz a hőszvattyúkra vonatkozóan, mint az európai iparági szervezeté: előbbi szerint ugyanis a hőszivattyús fűtő- és hűtőberendezések már 2022-ben a hazai lakott lakások 1,7%-ában, vagyis összesen 68 ezer háztartásban voltak megtalálhatók, míg az EHPA adatai alapján ennek alig több mint a fele, mintegy 36 ezer hőszivattyú működött itthon az adott év végén.

A két adat közötti eltérés tehát jelentős, de az összességében mintegy 4 milliós hazai lakásállományhoz viszonyítva már kevésbé, ezért cikkünkben a nemzetközi összehasonlíthatóság érdekében az Európai Bizottság jelentésében más országokra vonatkozóan is szereplő értéket igyekszünk kontextusba helyezni.

Legfejlettebb szomszédunk,

Ausztria messze Magyarország előtt jár a hőszivattyúk alkalmazását tekintve is,

legalábbis a Bizottság vonatkozó jelentése alapján. E szerint hasonló népességű nyugati szomszédunkban 2023-ban az itthoninak körülbelül négy és félszeresét, mintegy 55 ezer hőszivattyút értékesítettek. Ez 9%-kal kisebb, mint a 2022-es eladások - az évtizedes növekedés után először visszaesést mutató összeurópai trendnek megfelelően -, de így is elegendő volt ahhoz, hogy az osztrák telepített hőszivattyú-állomány hozzávetőleg 486 ezerre emelkedjen.

A jelentés szerint a közel 5,5 milliós lakosságszámú Szlovákiában 2023-ban nagyjából ugyanannyi hőszivattyút adtak el, mint Magyarországon, azonban a korábbi évek kedvezőbb piaci teljesítményének köszönhetően ezzel a telepített hőszivattyú-állomány északi szomszédunkban mintegy 56 ezerre emelkedhetett.

Romániára, Horvátországra és Szlovéniára vonatkozóan nem áll rendelkezésre adat, de a cseh és a lengyel értékek elérhetőek. Ezek alapján a Magyarországnál nem sokkal nagyobb lélekszámú Csehországban 2023-ban közel 56 ezer új hőszivattyút értékesítettek, amivel a telepített állomány körülbelül 300 ezerre emelkedhetett. A hazánknál közel négyszer népesebb Lengyelországban pedig tavaly 125 ezer hőszivattyút adtak el, így a telepített állomány hozzávetőleg 664 ezerre nőtt.

Az Európai Hőszivattyú Szövetség kimutatása szerint 2023-ban Magyarországon nőtt az egyik legnagyobb arányban, 32%-kal a telepített állomány darabszáma, amelynél csak Belgiumban (+50%), Hollandiában (+46%) és Írországban (+39%) volt nagyobb növekedés, de ez az alacsony bázisnak is köszönhető, mivel

az itthon eddig telepített hőszivattyúk száma a legkisebbek között van az adatokat szolgáltató jelentősebb méretű országok között.

KÉP _ 240920 _ forrás EHPA

Pedig lenne igény

Felmérések szerint

Magyarországon a statisztika által jelzettnél is jelentősebb az igény hőszivattyúk telepítésére.

Reprezentatív kutatás alapján a jelenleg gázzal fűtők fele hőszivattyúra váltana a viszonylag jelentős beruházási költség mellett is. Magyarországon az Otthonfelújítási Program keretében hőszivattyús fűtési rendszer kiépítésére is igényelhető támogatás az 1990. december 31-e előtt használatba vételi engedélyt kapott családi házak esetében, miután az erre vonatkozó társadalmi egyeztetésen kiderült, hogy óriási érdeklődés van rá, így ez is bekerült a támogatható tevékenységek közé.

A hőszivattyúk felé történő elmozdulás mellett több minden szól: a nagyrészt importált, ingadozó piaci árú földgáztól való szabadulás szándéka, a hőszivattyúk magas hatékonysága és alacsony üzemeltetési költségei, valamint az, hogy olyan környezet- és klímabarát, a helyi levegőminőséget is javító technológiáról van szó, amely a várhatóan tovább szigorodó európai és hazai épületenergetikai előírásoknak is képes megfelelni.

A kapcsolódó villamosenergia-igény miatt ugyanakkor a hőszivattyúk tömeges elterjedésének is

feltétele a villamosenergia-hálózat kapacitásának és a rendszer rugalmasságának növelése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen ábra, ami megmutatja, mekkora valójában az orosz hadsereg friss területhódítása
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
tojás