A Tojásszövetség és a Központi Statisztikai Hivatal adatai egyaránt alátámasztják a növekvő tendenciát. Pákozd Gergely kiemelte:
Látunk egy lassú növekedést a tojásfogyasztásban. Még közel sem tartunk annál a 300 darabnál évente, amelynél a rendszerváltozás előtt tartottunk, de már a 250 darabos szintet súroljuk fejenként.
- idézi az Infostart.
Az étkezési szokások és diétatrendek jelentősen befolyásolják a tojásfogyasztást. Ennek fényében a Tojásszövetség olyan tájékoztató kampányt indít, amely segít a fogyasztóknak megismerni a tojás valódi élettani hatásait.
"A tojás szinte teljes értékű étkezést jelenthet, hiszen nagyon sok vitamin és tápanyag van benne, tartalmaz fehérjét, zsírt és vitaminokat, és azt lehet mondani, hogy a napi étkezésnek része tud lenni úgy, hogy nem tartalmaz olyan hozzáadott anyagokat, amelyekre esetleg nincs szükségünk - mondta a szakember, kiemelve, hogy a tojás beltartalma nem módosítható, mivel "saját csomagolásában jön létre".
A tojásvásárlási szokásokról szólva Pákozd elmondta, hogy a fogyasztók általában a legkönnyebben elérhető helyeken vásárolnak, és nincs jelentős minőségbeli különbség a különböző forrásokból származó tojások között. Megemlítette ugyanakkor, hogy léteznek speciális tojástermékek, amelyeknél takarmányozással próbálnak befolyásolni bizonyos beltartalmi értékeket.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images