FONTOS Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya
Egy kicsit még várni kell a lakossági napelemeseknek az áram háromszoros áron értékesítésére
Gazdaság

Egy kicsit még várni kell a lakossági napelemeseknek az áram háromszoros áron értékesítésére

Portfolio
Most még se joga, se technikai lehetősége nincs egyetlen magyarországi aggregátornak se arra, hogy a bruttó elszámolási rendszerbe került lakossági napelemesektől akár háromszoros, tehát 15 forint körüli áron átvegye a villamosenergiát, de ez a közeljövőben megváltozhat, és elindulhat ilyen szolgáltatás – jelezte egy szombati közleményben Dunai Bálint.

A Magyar Energiaközösségek és Rugalmassági Szolgáltatók Szövetsége (MERSZ) elnökségi tagja, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) energiaközösségi tagozatának vezetője arra a Portfolio által is megírt fejleményre reagált, miszerint a PentaSun azt ígéri: az MVM által biztosított 5 forintnál akár háromszor többért, 15 forint körüli áron átveszi a fel nem használt villamosenergiát a háztartási méretű kiserőmű lakossági tulajdonosaitól a bruttó elszámolási rendszerben.

Ennek az a matematikai háttere, hogy számításaink szerint az idei első kilenc hónapban a HUPX-en a másnapi órás árak átlaga 62,5 euró/MWh az ipari méretű naperőművek termelési profilja alapján, ami az idei átlagos EURHUF-fal számolva 24,5 forint/kWh körüli árat jelent; és ha ennek tényleg a 60%-át odaadná az áramátvétel során a cég a lakossági napelemeseknek, akkor az 14,7 forintra jönne ki, ami tényleg közel háromszorosa lenne a bruttó elszámolásban a hálózatba betáplált villamosenergia árának.

Az érem másik oldala azonban az, hogy ezek a napelemesek továbbra is benne maradnának a lakossági rezsicsökkentésben (5 forint az energia díja itt is), ha a hálózatról vételeznek áramot. Ezt viszont külön kellene mérni az MVM-mel való elszámolás érdekében, mint amely energiát értékesítenek egy MVM-től eltérő aggregátor felé.

A naperőművek magyarországi előretöréséről és következményeiről részletesen szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferencián, további részletek:

A gond azonban az, hogy erre jelenleg még nincs technikai lehetőség, azaz egy fogyasztási helyen nincs még kétféle POD-szám, ami alapján mérni lehetne az áramló energia mennyiségét.

Ahogy Dunai rögzíti a közleményben:

A jelenlegi villamosenergia kereskedelmi és elszámolási rendszerben technikai jellegű akadályok miatt egyelőre nem lehetséges.

Hozzáteszi: "Tudomásunk szerint jelenleg egy piaci szereplő sem rendelkezik azokkal a kereskedői és elosztói szintű megállapodásokkal, amik ezen szolgáltatás biztosítását lehetővé tennénk. Ugyanakkor szeretnénk azt is elöljáróban jelezni, hogy ez irányú törekvéseink beérni látszanak és várhatóan a közeljövőben lehetőség nyílik ennek a szolgáltatásnak a tényleges működtetésére."

Rögzíti: "Szövetségünk részt vesz az Elosztói Szabályzati Bizottság munkájában és egy ehhez kapcsolódó munkacsoporti ülésen az érintett felek álláspontiát is kikértük a megielent információk kapcsán. A megkérdezettek egyöntetű álláspontja szerint a háztartási méretű napelemes rendszerek többlettermelésének aggregációjára és piaci értékesítésére jelenleg nincsen műszaki és adminisztratív lehetőség."

Utal rá, hogy a MERSZ "a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetséggel közösen létrehozott egy Facebook csoportot "HMKE Bruttó elszámolás lehetőségei – MNNSZ és MERSZ közös csoportja" néven, melyben független félként szeretnénk tiszta képet nyújtani az újonnan megjelenő lehetőségekről. Szeretnénk megóvni minden érintettet attól a csalódástól, hogy olyan szerződést kössön, amely a későbbiekben nem teljesíthető."

Címlapkép forrása: Energiaügyi Minisztérium Facebook-oldal, Portfolio

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen ábra, ami megmutatja, mekkora valójában az orosz hadsereg friss területhódítása
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tojás