Súlyos dilemmák gyötrik a világgazdaságot
Gazdaság

Súlyos dilemmák gyötrik a világgazdaságot

Elképzelhető, hogy nem lehet egyszerre küzdeni a klímaváltozás ellen, és egyben erősíteni a középosztályt a fejlett gazdaságokban, valamint csökkenteni a szegénységet világszerte. A jelenlegi politikai irányvonalak mellett úgy tűnik, hogy két cél bármilyen kombinációja a harmadik cél rovására megy.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

2000-ben írtam egy cikket arról a jelenségről, amit „a világgazdaság politikai trilemmájának” neveztem. Azt állítottam, hogy a globalizáció fejlett formái, a nemzetállam és a nagy tömegek megnyerését célzó politika nem létezhetnek együtt. A társadalmak végül a három tényezőből (legfeljebb) kettőre fognak berendezkedni.

Azt írtam, hogy hosszú távon a nemzetállam lesz az, amelyik majd megadja magát. De nem harc nélkül. Rövid távon a valószínűbb következmény pedig az lesz, hogy a kormányok megpróbálják újra megerősíteni a nemzeti szuverenitást, hogy a globalizáció által okozott elosztási és kormányzási kihívásokat kezeljék.

Meglepetésemre a trilemma jelensége tartósnak bizonyult. Az egy évtizeddel később megjelent The Globalization Paradox című könyvemben továbbfejlesztettem ezt az elméletet. A trilemma koncepciója segítette többek között

Az utóbbi időben egy másik trilemma is el kezdett foglalkoztatni. Ez pedig az a nyugtalanító felismerés, hogy elképzelhető, nem lehet egyszerre küzdeni a klímaváltozás ellen, egyben erősíteni a középosztályt a fejlett gazdaságokban és csökkenteni a szegénységet világszerte. A jelenlegi politikai irányvonalak mellett úgy tűnik, hogy a két cél bármilyen kombinációja a harmadik cél rovására megy.

A II. világháború utáni első évtizedekben a fejlett és a fejlődő világban a politika egyaránt a gazdasági növekedésre és a társadalmi stabilitásra helyezte a hangsúlyt.

A fejlett gazdaságok kiterjedt jóléti államokat építettek ki, ugyanakkor fokozatosan megnyitották piacaikat a szegényebb országok exportja előtt, amennyiben az elosztási és társadalmi következmények kezelhetőek voltak. Ennek eredményeként a gazdag országokban inkluzív növekedés alakult ki, valamint a szegénység jelentős csökkenése következett be azokban a fejlődő országokban, amelyek a megfelelő politikát követték.

Bármilyen sikeres is volt ez a stratégia, a klímaváltozás kockázataival nem foglalkozott. Idővel a fosszilis energiahordozók által hajtott gazdasági növekedés következményeit egyre nehezebben lehetett figyelmen kívül hagyni.

A fejlett gazdaságokban a II. világháború utáni keynesi-szociáldemokrata megegyezést tovább rombolták az eredeti trilemma által generált belső ellentmondások. Ahogy a hiperglobalizáció felváltotta a korábbi Bretton Woods-i modellt, a fejlett gazdaságok munkaerőpiacain egyre nagyobb zavarok alakultak ki, ami aláásta a középosztályt és magát a demokráciát is. Mindkét fejlemény új stratégiát követelt meg.

Az Egyesült Államokban Joe Biden elnök kormányzata megpróbálta kezelni ezeket az új realitásokat. A klímaváltozás elleni küzdelem érdekében új útra lépett a megújuló energiaforrásokba és a zöld iparágakba történő jelentős beruházások előmozdításával. Továbbá tudatosan törekszik a középosztály megerősítésére a munkavállalók alkupozíciójának erősítésével, a gyártás USA-ba történő visszatelepítésével és munkahelyteremtéssel azokban a régiókban, amelyeket súlyosan érintett a Kínából érkező import.

A KLÍMAVÉDELEMRE ÉS A KÖZÉPOSZTÁLYRA VALÓ ÚJ ÖSSZPONTOSÍTÁS MÁR RÉGÓTA ESEDÉKES LETT VOLNA. AMIT AZONBAN AZ AMERIKAI ÉS EURÓPAI DÖNTÉSHOZÓK A NEOLIBERALIZMUS KUDARCAIRA ADOTT SZÜKSÉGES VÁLASZLÉPÉSNEK TEKINTENEK, AZ A SZEGÉNY ORSZÁGOK SZÁMÁRA A FEJLŐDÉSI KILÁTÁSAIK ROMLÁSÁT JELENTI.

Az iparpolitika és egyéb szabályozások legújabb áradata gyakran diszkriminatív jellegű, és azzal fenyeget, hogy a fejlődő országok által gyártott termékeket kizárják a fejlett piacokról.

Az Egyesült Államokban a zöld támogatások a hazai input használatát ösztönzik az importáltakkal szemben. Az EU karbonárazási mechanizmusa hamarosan plusz vámok megfizetésére kötelezi a fejlődő országok „piszkos” exportőreit. A szegény országok kormányai úgy vélik, hogy ezek az intézkedések keresztül húzzák a kelet-ázsiai országok exportorientált iparosodásának megismétlésére irányuló törekvéseiket.

El lehet képzelni a szakpolitikák egy olyan alternatív kombinációját, amely a szegény országokra és a klímavédelemre összpontosít.

  • Ez a pénzügyi és technológiai erőforrások nagymértékű átcsoportosítását jelentené északról délre, hogy az utóbbi térségekben biztosítsák a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz és annak enyhítéséhez szükséges beruházásokat.
  • Ez azt is megkövetelné, hogy az északi országok piacain lényegesen nagyobb mértékű bejutást biztosítsanak a déli szegény országokból származó áruk, szolgáltatások és munkavállalók számára, hogy növeljék e munkavállalók gazdasági lehetőségeit. Ez a politikai konfiguráció morális szempontból megfelelő lenne, és hatékonyan alkalmazná John Rawls filozófus igazságosságra vonatkozó elveit globális szinten.

De itt is a trilemma jelenségével szembesülünk. Egy ilyen megközelítés ellentétes lenne a fejlett gazdaságok középosztályának újjáépítésére vonatkozó céllal. Sokkal nagyobb versenyt teremtene a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező munkavállalók számára, ami a béreket lefelé szorítaná. Emellett csökkentené a humán tőkébe és a fizikai infrastruktúrába történő beruházásokra rendelkezésre álló költségvetési forrásokat.

Szerencsére ezen érdekkonfliktusok némelyike inkább látszólagos, mint valós probléma.

A fejlett gazdaságok és a szegény országok döntéshozóinak egyaránt meg kell érteniük, hogy a jövő jó, középosztálybeli munkahelyeinek túlnyomó többségét a szolgáltató szektorban, nem pedig a feldolgozóiparban kell létrehozni.

A fejlődő gazdaságok növekedését és az ottani szegénység csökkentését pedig elsősorban a szolgáltatási szektorban létrehozott termelékenyebb munkahelyek fogják elősegíteni.

Az olyan munkaerő-felszívó ágazatok, mint a betegek, idősek ápolása, a kiskereskedelem, az oktatás és más személyes szolgáltatások nagyrészt non-tradable jellegűek (vagyis csak azokban az országokban érhetők el, ahol nyújtják azokat – a szerk). Ezek támogatása nem okoz olyan kereskedelmi feszültségeket, mint amelyek a feldolgozóiparban tapasztalhatók. Ez azt jelenti, hogy a gazdag országok középosztályának erősítésére, illetve a szegény országok növekedésére vonatkozó célok közötti összeférhetetlenség kevésbé súlyos, mint ahogy az látszik.

Hasonlóképpen, a fejlődő országok jelentős együttműködése nélkül gyakorlatilag lehetetlen lesz kezelni a klímaváltozást. Míg az USA és Európa emissziója csökken, a fejlődő országok kibocsátása továbbra is nő, egyes esetekben rohamosan, és hamarosan meghaladja az 50%-ot a globális kibocsátásban való részesedésük (kivéve Kínát). Ebből adódóan a gazdag országok érdeke, hogy olyan zöld átállási politikát támogassanak, amelyeket a szegény országok saját növekedési stratégiájuk részének tekintenek, nem pedig puszta kiadási tételnek.

  • A klímaváltozás egzisztenciális fenyegetést jelent.
  • A nagy és stabil középosztály a liberális demokráciák alapja.
  • A globális szegénység csökkentése pedig erkölcsi kötelesség.

Aggasztó lenne, ha e három cél bármelyikéről le kellene mondanunk. A jelenlegi politikai keretrendszerünk azonban – hallgatólagosan, de erőteljesen – olyan trilemmát állít fel, amelyet, úgy tűnik, nehezen lehet leküzdeni. A sikeres poszt-neoliberális átmenet megköveteli, hogy olyan új szakpolitikákat alakítsunk ki, amelyekkel ezeket a kompromisszumokat kezelni tudjuk.

Copyright: Project Syndicate, 2024.

www.project-syndicate.org

Dani Rodrik
A Harvard Egyetem Kennedy School of Government közpolitikai iskolájának nemzetközi politikai gazdaságtan professzora. A Nemzetközi Közgazdasági Társaság (IEA) elnöke volt 2021 és 2023 között. Fő kutatási területei közé a globalizáció, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás kérdése, valamint a nemzetközi gazdaságtan, illetve a politikai gazdaságtan tartozik. Kiemelten foglalkozik az inkluzív gazdaság kialakításának kérdéseivel mind a fejlett, mind a fejlődő országok vonatkozásában.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen ábra, ami megmutatja, mekkora valójában az orosz hadsereg friss területhódítása
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
volánbusz