Kemény lépés az olajhatalomtól, de Európa fellélegezhet
Gazdaság

Kemény lépés az olajhatalomtól, de Európa fellélegezhet

Portfolio
A szaúdi állami olajvállalat, az Aramco megemelte az ázsiai vevők piacára érkező olaj árát, miközben az Egyesült Államokba és az Európába irányuló szállítmányok esetében csökkentést vezetett be. A lépés hátterében az indoklás szerint a nyersolajpiac fokozott volatilitása áll, amit a közel-keleti konfliktus legújabb fejleményei okoznak - írta meg a Bloomberg.

Az Aramco 90 centtel, hordónként 2,20 dollárral emelte az Arab Light nyersolajfajta hivatalos eladási árát az ázsiai vevők számára

a regionális referenciaárhoz képest. Ez meghaladta a kereskedők és finomítók várakozásait, akik 65 százalékos emelésre számítottak.

Az olajárak október eleje óta jelentősen emelkedtek, miután Irán rakétacsapásokat indított Izrael ellen. A támadás a Libanonban elkövetett pusztító akciók megtorlása volt, amelyek súlyosan érintették a Hezbollah vezetését. Az irányadó Brent nyersolaj ára a héten több mint 8%-kal emelkedett.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A piacok eddig viszonylag jól kezelték a regionális kockázatokat, mivel a konfliktus nem korlátozta érdemben a kínálatot, a kereskedők inkább a gyenge kereslet miatti aggodalmakra összpontosítottak. A lassú kínai olajfelhasználás miatt az OPEC+ szövetség - amelyet Szaúd-Arábia és Oroszország vezet - a múlt hónapban két hónapra, december elejéig szüneteltette a tervezett termelésnövelést.

"Az önkéntes kibocsátáscsökkentést vállaló csoporttagok nem hajtják végre azt a korábbi tervet, hogy októberben és novemberben megkezdik a csökkentések visszavezetését" - közölte az OPEC+. A döntés következtében Szaúd-Arábia napi 6 millió hordónál kevesebbet exportálhat, mint az elmúlt négy hónapban.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen ábra, ami megmutatja, mekkora valójában az orosz hadsereg friss területhódítása
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Felkészült a Wizz Air a Brexitre