Soha nem látott aszály pusztít Brazíliában, súlyos hatása lehet a kávé és a cukor árára
Gazdaság

Soha nem látott aszály pusztít Brazíliában, súlyos hatása lehet a kávé és a cukor árára

Portfolio
A globális élelmiszerárak drasztikus emelkedésének a veszélye fenyeget Brazília történetének legsúlyosabb aszálya miatt. Az ország mezőgazdasági termelése jelentősen visszaeshet, ami világszerte éreztetheti hatását, hiszen Brazília a világ egyik legnagyobb terményexportőre. A kávé-, cukor- és szójatermés mellett az Amazonas esőerdeje is veszélyben van, miközben az energiaellátás és a vízi szállítás is nehézségekbe ütközik - elemezte a Bloomberg.

José Orlando Orlando Cintra Filho kávétermelő farmján hat hónapja nem esett az eső. A fák kiszáradtak, a virágzás elmaradt, ami már most veszélyezteti a jövő évi termést.

36 éve foglalkozom kávéval, és még soha nem éltem át ilyesmit

- mondta a gazda.

Az aszály nem csak a mezőgazdaságot sújtja. Az elpusztult növényzet tüzeknek ad teret, amelyek üvegházhatású gázokat juttatnak a légkörbe, és pusztítják az Amazonas esőerdejét. A folyók vízszintje kritikusan alacsony, ami a szállítást is megnehezíti. Mindeközben az energiaköltségek emelkednek, mivel az ország áramtermelésének kétharmada vízenergiából származik.

A klímaváltozás miatt ez a helyzet egyre szokványosabbá válik. Bráulio Borges, a Sao Pauló-i LCA Consultores vezető közgazdásza szerint Brazília 2012 óta "krónikus és súlyos aszállyal" küzd, az ilyen problémák évente a bruttó hazai termék 0,8-1,6%-ába kerülnek az országnak.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Brazília területének közel 60%-a szenvedett valamilyen fokú szárazságtól 2023 vége óta. Ez komoly gondot jelent egy olyan gazdaság számára, amely GDP-jének közel negyedét a mezőgazdaságból szerzi.

A globális piacokon már érezhető a hatás. Az arabica kávé határidős ügyleteinek ára szeptemberben 11%-kal emelkedett, elérve 13 éve nem látott csúcsát. A cukor ára is megugrott, szeptemberben 16%-os növekedést mutatva. "Brazília abban az értelemben fontos ország, hogy ha nagy aszály vagy nagy fagy sújtja, az hatással lehet a nemzetközi árakra" - mondta Marcos Jank, az Insper globális agrárüzletágának vezető professzora.

A szállítás is nehézségekbe ütközik. Az "északi ív" kikötőiben, amelyek az ország szójaexportjának mintegy harmadáért felelősek, a vízszint történelmi mélyponton van. Ez arra kényszerítheti az uszályok üzemeltetőit, hogy kisebb részekre osszák a szállítmányokat.

Az aszály a brazil lakosság számára is drágább számlákat eredményez. Az LCA Borges szerint az év végi inflációs mutatót a bevezetendő kiegészítő díjak körülbelül 0,3%-kal növelhetik. A helyzet különösen súlyosan érinti a legszegényebbeket. 2022-ben a brazilok 31,6%-a, azaz 67,8 millió ember élt szegénységben, amely a Világbank meghatározása szerint napi 7 dollárnál kevesebből él.

Bár még korai lenne megmondani, hogy a szójababnak lesz-e jelentős kára, a gazdák várhatóan késleltetni fogják a vetést, amíg a rendszeres záporok el nem érkeznek. Ez növeli a kockázatot a kukorica- vagy gyapotnövények fejlődését illetően, amelyeket jellemzően a szója betakarítása után vetnek.

A szakértők szerint Közép-Brazíliában az esős évszak valószínűleg késni fog, míg az ország déli részén az átlagosnál melegebb és szárazabb időjárás várható. Ez azt jelenti, hogy Brazília közép-déli és közép-nyugati részén a szójabab, a cukor és a kávé terméshozama csökkenhet.

Az aszály és a tüzek Brazíliában "nemcsak az erdőket és a termést pusztították el, hanem egy tragédiát is teremtettek - egy gazdasági, társadalmi és környezeti tragédiát -, amelyre nem volt példa" - mondta Jorge Hargrave, a Maraé Investimentos igazgatója és a Brazil Éghajlatvédelmi Csúcstalálkozó társalapítója.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet