Olyan bérrobbanást ígért Orbán Viktor, ami még sosem volt Magyarországon
Gazdaság

Olyan bérrobbanást ígért Orbán Viktor, ami még sosem volt Magyarországon

Portfolio
Orbán Viktor nagy meglepetést okozott ma reggel a Kossuth Rádióban, amikor az 1 millió forintos átlagbér eléréséről beszélt. Az 1000 eurós minimálbért sem 2028-ra, hanem 2026-27-re szeretné elérni a miniszterelnök. Mindez teljesen felboríthatja a körvonalazódó, 3 éves bérmegállapodást.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán éppen azon dolgoznak a kormány, a vállalati, illetve a munkáltatói érdekképviseletek képviselői, hogy 2-3 éves bérmegállapodást kössenek. A tárgyalások igencsak jól haladnak: a felek megegyeztek abban, hogy a (rendszeres) bruttó átlagkereset 50%-át érje el a minimálbér 2027-re, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig készített is egy háttérszámítást, amely szerint éves átlagban 12%-kal kell emelni a minimálbért a cél eléréshez. Nagy Márton miniszter pedig többször is beszélt arról, hogy 11-12%-os emelkedés lehet a legkisebb bér tekintetében a következő három évben. Azt is hozzátette, hogy ezzel 2028-ra elérhetővé válik az 1000 eurós minimálbér.

Ehhez képest Orbán Viktor miniszterelnök teljesen új számításokat közölt péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Szeretnénk elérni az 1000 eurós minimálbért és a mostani 600 ezer forint körüli átlagbért 1 millió forintra felvinni. Ez 2-3 éven belül lehetséges

- mondta Orbán Viktor. Hogy a miniszterelnök mennyire komolyan is gondolja ezt, az is bizonyítja, hogy a Facebook-oldalára is kiposztolta az 1 millió forintos jövedelem elérését.

Ez merőben új megközelítés a VKF-üléseken kirajzolódó és a nemzetgazdasági minisztere által elmondottakhoz képest, hiszen a kormányfő 2026-2027-re szeretné elérni az 1000 eurós minimálbért (jelenlegi árfolyamon számolva 400 ezer forint) 2028 helyett, ami sokkal gyorsabb béremelési ütemet implikál. Azt jelenti, hogy nem 12%-kal kellene emelni a minimálbért évente, hanem 15-23%-os növekedésre lenne szükség. Ez tehát érdemben nagyobb, mint a VKF-ülésen körvonalazódó megállapodás.

Érdemes felfigyelni arra, hogy a miniszterelnök számaival dolgozva az 50%-os szabály sem jön ki. Az 1 millió forintos átlagbérhez ugyanis nagyjából 900 ezer forint körüli rendszeres (bónuszoktól tisztított) átlagfizetés adódik. Ehhez pedig 450 ezer forintos minimálbér társulna az 50%-os szabály alapján.

Ugyanakkor a minimálbér gyors emelésének hatása megjelenik az átlagbérben is. Egyelőre csak az idei első félévi béradatok állnak rendelkezésre (635 ezres bruttó átlagbérrel), ennek alapján pedig 16, illetve 25%-os növekedésre van szükség, attól függően, hogy 2 vagy 3 év alatt érjük el az 1 millió forintot. Ha pedig a miniszterelnök által említett 600 ezres átlagbérrel számolunk, akkor 19-29%-os növekedésre lenne szükség az 1 millióhoz.

Annyi biztos, hogy olyan sok bérkalkulációt még sosem hallottunk kormányzati tisztviselőktől a bérmegállapodást előtt, mint amennyit idén. Egyelőre minden kalkulációból más-más bérpálya adódik, így egyre nagyobb figyelem övezi a VKF-tárgyalásokat. Az is biztos, hogy ilyen gyors béremelkedési ütemeket a rendszerváltozás sokkját leszámítva nem láttunk Magyarországon az elmúlt több mint 30 évben. A 20-25%-os béremelések a rendszerváltás utáni időszak néhány évét jellemezték, de akkor az infláció is ugyanekkora volt. Ha megvalósul az extrém gyors béremelkedés, annak két következménye minden bizonnyal lesz:

  • tömeges cégbedőlési hullám, miután sok magyar kkv nem tudná fizetni ezeket a magas béreket, és
  • ár-bér spirál, hiszen a lakosság azonnal a fogyasztói árakban érezhetné a nagy béremelés hatását.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Fischer Zoltán

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
budapest economic forum portfolio konferenciák