Miközben a jegybank szigorít, a japán kormány masszív élénkítésbe kezd
Gazdaság

Miközben a jegybank szigorít, a japán kormány masszív élénkítésbe kezd

Portfolio
A japán kormány új gazdasági csomagot készít elő az emelkedő megélhetési költségek ellensúlyozására. Shigeru Ishiba miniszterelnök pénteken hivatalosan utasította minisztereit a csomag összeállítására, amely a deflációból való kilábalást tűzte ki elsődleges célként.
Milyen környezetben működhet és hogyan teljesíthet a magyar gazdaság a következő másfél évben? Ezt beszéljük meg szakértőkkel, döntéshozókkal a Budapest Economic Forumon!

Ishiba, akit korábban a költségvetési megszorítások támogatójaként ismertek, most a gazdaság teljes körű fellendítését helyezi előtérbe. A miniszterelnök a parlamentben tartott beszédében hangsúlyozta: "Támogatnunk kellene a növekvő költségek miatt szenvedő embereket, amíg nem jön létre egy olyan pozitív növekedési ciklus, amelyben a béremelések meghaladják az inflációt, és amely a tőkekiadásokat ösztönzi."

A kormányfő bejelentette, hogy az október 27-i alsóházi választások után pótköltségvetést állítanak össze a csomag finanszírozására. A tervek szerint a program alacsony jövedelmű háztartásoknak nyújtott kifizetéseket és helyi önkormányzatoknak szánt támogatásokat fog tartalmazni.

Ishiba további gazdaságpolitikai intézkedéseket is ígért, köztük a minimálbér emelését. Célja, hogy az óránkénti minimálbér a jelenlegi 1055 jenről 1500 jenre (10,24 dollár) emelkedjen ebben az évtizedben.

Érdekesség, hogy a japán kormány fiskális élénkítésére akkor kerül sor, amikor a jegybank kamatemelési ciklusban van, hogy letörje az emelkedő inflációt.

A miniszterelnök külpolitikai téren is felvázolta terveit. Ígéretet tett a hasonlóan gondolkodó nemzetekkel való kapcsolatok erősítésére, beleértve a Dél-Koreával folytatott mélyebb biztonsági együttműködést. Kínával kapcsolatban kijelentette, hogy ahol lehetséges, együttműködésre törekszik, miközben a vitás kérdésekben határozottan képviseli Japán érdekeit.

A Kyodo News felmérése szerint az új kabinet 50,7%-os támogatottságot élvez nem sokkal a beiktatás után, ami alacsonyabb, mint elődje, Fumio Kishida kezdeti 55,7%-os támogatottsága három évvel ezelőtt.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
benzinkút