Megjött az első reakció az 1000 eurós minimálbérre és az 1 millió forintos átlagbérre
Gazdaság

Megjött az első reakció az 1000 eurós minimálbérre és az 1 millió forintos átlagbérre

Portfolio
Orbán Viktor 2-3 éven belül szeretné elérni az 1000 eurós minimálbért és az 1 millió forintos átlagbért. A Munkástanácsok támogatja ezt, de részletesebb érdekegyeztetést szorgalmaznak.

Szeretnénk elérni az 1000 eurós minimálbért és a mostani 600 ezer forint körüli átlagbért 1 millió forintra felvinni. Ez 2-3 éven belül lehetséges

- mondta Orbán Viktor péntek reggel. Hogy a miniszterelnök mennyire komolyan is gondolja ezt, az is bizonyítja, hogy a Facebook-oldalára is kiposztolta az 1 millió forintos jövedelem elérését.

Egyetértünk azzal, hogy az 1000 eurós minimálbért és a mostani, 600 ezer forint körüli átlagkeresetet 1 millió forintra szükséges felvinni, és azzal is, hogy mindez akár 2-3 éven belül lehetséges lenne

– reagált a Munkástanácsok Országos Szövetsége a miniszterelnök ma reggeli bejelentésére.

Ehhez a szakszervezeti szövetség minden szakmai segítséget felajánl, ami a több mint három évtizedes érdekegyeztetési tapasztalatából fakad - írják. Ezt követően óvatos kritikát is megfogalmaznak. "Ugyanakkor fontosnak tartják kiemelni, hogy mindez a szociális partnerekkel (munkáltatói érdekképviseletekkel és szakszervezeti szövetségekkel) részletes és a jelenleginél aktívabb érdekegyeztetés mentén legyen kialakítva, amely folyamat végül a legalacsonyabb munkabérekkel kapcsolatos szabályozás érdemi reformját is elhozhatná" - zárul a Munkástanácsok Országos Szövetségének közleménye.

A Portfolio megírta, hogy Orbán Viktornak merőben új megközelítése van a VKF-üléseken kirajzolódó és a nemzetgazdasági minisztere által elmondottakhoz képest, hiszen a kormányfő 2026-2027-re szeretné elérni az 1000 eurós minimálbért (jelenlegi árfolyamon számolva 400 ezer forint) 2028 helyett, ami sokkal gyorsabb béremelési ütemet implikál. Azt jelenti, hogy nem 12%-kal kellene emelni a minimálbért évente, hanem 15-23%-os növekedésre lenne szükség. Ez tehát érdemben nagyobb, mint a VKF-ülésen körvonalazódó megállapodás.

A minimálbér gyors emelésének hatása megjelenik az átlagbérben is. Egyelőre csak az idei első félévi béradatok állnak rendelkezésre (635 ezres bruttó átlagbérrel), ennek alapján pedig 16, illetve 25%-os növekedésre van szükség, attól függően, hogy 2 vagy 3 év alatt érjük el az 1 millió forintot. Ha pedig a miniszterelnök által említett 600 ezres átlagbérrel számolunk, akkor 19-29%-os növekedésre lenne szükség az 1 millióhoz.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
brazília-vízszint-mezőgazdaság-levegő-előrejelzés-turisztika-aszály-erdőtűz-amazonas-folyó