Megállhat a román kamatcsökkentési ciklus
Gazdaság

Megállhat a román kamatcsökkentési ciklus

Portfolio
A várakozások szerint nem csökkenti tovább a kamatokat a mai ülésen a román jegybank. Az infláció még bőven a célsáv felett tartózkodik, miközben a költségvetési hiány nagyon magas, 7% feletti. Ráadásul most ülésezik utoljára ebben az összetételben a román monetáris tanács, hamarosan 4 új tag csatlakozik.
Milyen környezetben működhet és hogyan teljesíthet a magyar gazdaság a következő másfél évben? Ezt beszéljük meg szakértőkkel, döntéshozókkal a Budapest Economic Forumon!

Románia jegybankja várhatóan szünetelteti a kamatcsökkentési ciklusát, mivel a jelenlegi tagok most üléseznek együtt utoljára, ráadásul az infláció is még 5% feletti. A román jegybank a várakozások szerint 6,5%-on tartja majd az irányadó kamatlábat, miután az előző két ülésen csökkentette azt – állítja egy Bloomberg-felmérésben megkérdezett 20 közgazdász közül 12. Nyolc elemző viszont a mai ülésen újabb negyed százalékpontos csökkentést jósol.

Bár az infláció augusztusban ismét lassult egy átmeneti megugrás után, a jegybank csak jövőre számít arra, hogy az áremelkedés visszatér az 1,5–3,5%-os célzott sávba. A 2025-ös kilátások azonban bizonytalanok, mivel csökkenteni kell a költségvetési hiányt, amely várhatóan eléri a GDP 7%-át az idei évben, a választások előtt.

Ezen a héten, a következő ötéves mandátumának biztosítása előtti parlamenti meghallgatások során Mugur Isărescu kormányzó megígérte, hogy folytatja a harcot az Európai Unió egyik legmagasabb inflációs rátája ellen, miközben megpróbálja elkerülni a recessziót. A világ legrégebben hivatalban lévő jegybankelnökének csapatához négy új tag csatlakozik a jövő héttől.

Az elemzők szerint az idei évben a gazdasági növekedés várhatóan 2% alá lassul, mivel az ipar jelentősen megsínyli a nyugat-európai gazdaságok lanyha keresletét.

Címlapkép forrása: Shutterstock

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
benzinkút