Brutálisan erős az amerikai munkaerőpiac
Gazdaság

Brutálisan erős az amerikai munkaerőpiac

Minden fronton erős amerikai munkaerő-piaci adatok érkeztek. A bérnövekedés gyorsult, a munkanélküliségi ráta csökkent, a foglalkoztatottság növekedése érdemben meghaladta a várakozásokat. Az adat után elképzelhető, hogy a következő kamatdöntő ülésen nem a 25 és az 50 bázispont között választ a Fed, hanem a tartás és a 25 bázispontos kamatcsökkentés lesz a kérdés.

Szeptemberben az amerikai nem-mezőgazdasági álláshelyek száma 254 ezer fővel bővült az előző havi 142 ezer fő után (várakozás: 140 ezer fő). A munkanélküliségi ráta 4,2%-ról 4,1%-ra csökkent, míg a nominális bérek 4%-kal emelkedtek éves alapon az előző havi 3,8% után.

A mai munkaerő-piaci adatnak a héten már voltak kedvező előjelei, hiszen az ADP foglalkoztatottsági adat is jobb lett a vártnál és az ISM szolgáltatószektori beszerzésimenedzser-indexe is meghaladta a várakozásokat, míg az új munkanélküli segélykérelmek száma az egész hónap során alacsony maradt.

Az adat után nagyot erősödött a dollár az euróval és a japán jennel szemben is. Ami jelenleg történik az az, hogy árazódnak ki a kamatcsökkentési várakozások, miközben úgy tűnik, hogy az amerikai gazdaság sokkal ellenállóbb, mint az euróövezeti, vagy akár a japán. Emiatt egyszerre tágul a kamat és a növekedési különbözet is a dollár javára.

A mostani adat egyértelműen elcsöndesíti a recessziós félelmeket és ez kifejezetten jó az amerikai részvénypiacoknak a profitkilátások javulásán keresztül. Emiatt most egy olyan helyzet áll elő, hogy a részvénypiacoknak jó a dollár erősödése és a kötvényhozamok emelkedése, mert ez most az amerikai növekedési kilátások javulásának a jelei.

Érdekes lesz azt is figyelni, hogy az inflációs kockázatok hogyan alakulnak. A tegnapi ISM szolgáltatószektori beszerzésimenedzser-indexének az árkomponense meglepően magas lett (inflációs kockázat), miközben a mai bivalyerős adatokkal együtt

nem lehet kizárni, hogy talán korán hirdetett győzelmet a Fed az infláció felett.

Címlapkép forrása: Shutterstock

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
brazília-vízszint-mezőgazdaság-levegő-előrejelzés-turisztika-aszály-erdőtűz-amazonas-folyó