Súlyos tünetektől szenvednek a hosszú covidos betegek
Gazdaság

Súlyos tünetektől szenvednek a hosszú covidos betegek

Portfolio
A hosszú Covidban szenvedők nem tudnak teljes mértékben visszailleszkedni a társadalomba, a betegségből visszamaradt tünetek, mint a krónikus fáradtság, megnehezítik az iskolába járást, a munkavégzést és a társas kapcsolatokra is hatással vannak - írta az NlTimes című holland hírportál a holland közegészségügyi intézet (RIVM) kutatására hivatkozva.

Az Infostart beszámolója szerint a holland közegészségügyi intézet felmérésében - amely során több mint 12 ezer 12 évnél idősebb embert kérdeztek meg - a tünetek között elsősorban a krónikus fáradtságot említik, kiemelve, hogy a hosszú Covidban (long Covidban) szenvedők aránya ugyanolyan magas a gyerekek és a felnőttek között is.

A megkérdezett fiatalok csaknem fele azt mondta, hogy a tünetek hatással vannak tanulmányaikra: 27 százalékuk kevesebbet jár be órákra, 20 százalék pedig vagy egyáltalán nem jár be vagy abbahagyta az iskolát.

A felnőtt válaszadók 34 százaléka jelezte, hogy kevesebbet vagy egyáltalán nem dolgozik, további 12 százalék pedig arra utalt, hogy nincs munkája, amiben a kutatók szerint a hosszú Covidnak is része van.

A fiatalok egyötöde, a felnőtteknek pedig a negyede emellett arról is beszámolt, hogy a betegség miatt kevésbé vagy egyáltalán nem tudják fenntartani kapcsolataikat családjukkal vagy barátaikkal, és ezt gyakran azzal indokolják, hogy egyszerűen nincs elég energiájuk társadalmi életet élni.

És mivel kevesebb társadalmi tevékenységben vesznek részt, kevesebb emberrel is érintkeznek

- fűzik hozzá a jelentésben.

A megkérdezettek csupán kis hányada mondta, hogy a hosszú Covid kezdete óta szorosabbá váltak a baráti és családi kapcsolataik.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
daru-építkezés-épület-fejlesztés-ipar-konténer-szállítás-város-vasút