Megfenyegette a Spart az NGM
Gazdaság

Megfenyegette a Spart az NGM

Portfolio
Éles hangvételű közleményben reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottság azon csütörtöki döntésére, miszerint kötelezettségszegési eljárást indítanak Magyarország ellen a kiskereskedelmi különadó miatt. A tárca szerint azok a kiskereskedelmi cégek, amelyek nem tartják tiszteletben a magyar fogyasztókat (és a Spart ilyennek nevezte), nincs helye a magyar gazdaságban.
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter előadást fog tartani a Portfolio október 17-i gazdasági csúcskonferenciáján. Most érdemes regisztrálni!

A csata újabb színtere

Újabb intézkedés kapcsán feszül egymásnak az egyik külföldi kiskereskedelmi lánc és a kormány, ezúttal a kiskereskedelmi különadó a téma. És ebben az esetben gyakorlatilag ajtót mutatott a Sparnak a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

Legfrissebb közleményében ugyanis a tárca a kiskereskedelmi különadó miatt csütörtökön (a Spar és az osztrák kormány korábbi kezdeményezésére) elindított újabb kötelezettségszegési eljárás hírére reagált.

Az Európai Bizottság szerint a jelenlegi magyar adózási rendszer (kiskereskedelmi különadó) sérti az EU-s letelepedési szabadságot, mivel a külföldi tulajdonú nagyvállalatokra sokkal magasabb, erősen progresszív külön adókulcsokat vetnek ki az árbevétel alapján, mint a franchise-hálózatban működő, magyar tulajdonú kiskereskedőkre. Az EB szerint ez diszkriminatív helyzetet teremt a külföldi cégekkel szemben. Emlékezetes, az Európai Bizottság áprilisban jelentette be, hogy elindítja vizsgálatát a magyar kiskereskedelmi adó ügyében, miután az osztrák kormány és a Spar panaszt emelt az ellen, amely szerintük diszkriminatív a külföldi vállalatokkal szemben és sérti az uniós jogot

Mindezt az NGM úgy értékelte, hogy a Spar Brüsszellel az oldalán újabb politikai eljárást indított Magyarország és a magyar családok ellen, azzal, hogy újabb támadás alá vette a magyar kiskereskedelmi különadót.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy az EB +ezzel egy olyan intézkedést kifogásol ismét, amelyről 2020-ban az Európai Unió Bírósága már kimondta, hogy megfelel az európai uniós normáknak.

Egyszer ezt az intézkedést már megtámadták, akkor is megvédtük, most is meg fogjuk védeni

- jelezte a tárca.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter előadást fog tartani a Portfolio október 17-i gazdasági csúcskonferenciáján. Most érdemes regisztrálni!

"A Bíróság korábbi ítéletében emlékeztetett arra, hogy a tagállamok szabadon határozhatják meg az általuk legmegfelelőbbnek ítélt adóztatási rendszert, és alkalmazhatnak progresszív adóztatást az árbevétel tekintetében. Mindemellett a Bíróság azt is hangsúlyozta, hogy mivel valamennyi Magyarországon, az érintett ágazatban tevékenységet folytató vállalkozás a kifogásolt adó alanyának minősül, és mivel az árbevételre vonatkozó különböző sávokra alkalmazandó adómértékek ezen vállalkozások mindegyike tekintetében érvényesek, az ezen adót bevezető magyar szabályozás semmilyen közvetlen hátrányos megkülönböztetést nem valósít meg, így a Magyarországon kivetett különadót összeegyeztethetőnek ítélte meg a letelepedés szabadságával is" - részletezte a tárca.

Erős üzenet a minisztériumtól

"A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja változatlan, a magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak,

amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára. Azok számára,

akik nem tartják vagy tartották tiszteletben a magyar fogyasztókat és túláraztak, nincs helye a magyar gazdaságban

- üzent erősen az NGM. Majd hozzáteszi: "a kormány, ahogy eddig is, úgy ezután is minden esetben, minden eszközével a leghatározottabb módon fog fellépni az indokolatlan extraprofitok és a tisztességtelen, családokat megkárosító magatartás ellen".

A kormány tagjainak, valamint az NGM korábbi reakciói alapján, és a mostani erős üzenet fényében egyértelműnek tűnik, hogy

a kormány jobbnak látná, ha a Spar elhagyná az országot.

Nagy Márton egy két héttel ezelőtti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy  az EU bírósága a nemzetközi multik oldalára állt, amikor a kormány ellen döntött a kötelező akciózás bírsága ügyében.

Azóta amióta a Spar megtámadta a magyar kormányt és annak vezetőjét, amikor a tulajdonos nyilatkozott, illetve a Spar fellépett a magyar kormány a bíróságon, nehezen lehet azt mondani, hogy a Spar nem lépett bele a politikai térbe - mondta akkor a miniszter.

A Spar elkezdett politizálni, és ebben a térben mások a szabályok

- jelezte Nagy Márton.

Nagy Márton
Magyarország Kormánya, nemzetgazdasági miniszter
Nagy Márton 2024. január 1. óta nemzetgazdasági miniszter, 2022 májusától gazdaságfejlesztési miniszter, korábban Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági főtanácsadója volt. Okleveles közgazdász. 199
Tovább
Nagy Márton 2024. január 1. óta nemzetgazdasági miniszter, 2022 májusától gazdaságfejlesztési miniszter, korábban Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági főtanácsadója volt. Okleveles közgazdász. 199 Tovább

Több csatatér

Nemcsak a kiskereskedelmi különadó, valamint a kötelező akciózás terén feszült egymásnak a két fél. Két hete jött a hír, hogy utóvizsgálat keretében vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. (Spar) által vállalt kötelezettségek végrehajtását. 

Címlapkép forrása: MTI/MTVA/Bizományosi: Lapis Renáta

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
pozsonyiéjszaka