Komoly megszorító csomagot hagytak jóvá Szlovákiában, fájni fog sokaknak
Gazdaság

Komoly megszorító csomagot hagytak jóvá Szlovákiában, fájni fog sokaknak

Portfolio
|
MTI
Áfa-, és társasági adóemelést, valamint a tranzakciós illeték bevezetését tartalmazó hatalmas költségvetési hiánycsökkentő csomagot hagyott jóvá csütörtökön a szlovák parlament, amely jócskán lassíthatja majd a szlovák gazdasági növekedést.

A Robert Fico kabinetje által javasolt megszorító csomagot csütörtökön a hárompárti kormánykoalíció 79 képviselőjének szavazatával, 62 nem ellenében hagyta jóvá a 150 fős pozsonyi törvényhozás, amelynek 141 tagja vett részt a voksoláson. Fontos tudni, hogy Szlovákiában az egyik legmagasabb idén a költségvetési deficit, és a Fitch Ratings tavaly év végén már leminősítette az országot részben emiatt, így muszáj volt lépni északi szomszédunkban.

A régiós gazdaságok folyamatairól is szó lesz a Portfolio október 17-i Budapest Economic Forum konferenciáján, amelyről további részletek:

A ma jóváhagyott megszorító csomagban ilyen intézkedések vannak:

  • Az áfa-kulcs 20%-ról 23%-ra növekszik sok termék és szolgáltatás esetén, de közben 10%-ról 5%-ra csökken az alapvető élelmiszerek, a gyógyszerek, a könyvek és a folyóiratok, valamint az idegenforgalmi és étkeztetési szolgáltatásokban. A többi élelmiszerre és a villanyáramra 19 százalékos forgalmi adó vonatkozik majd.
  • A társasági nyereségadó 21%-ról 24%-ra emelkedik, a nagyobb, 5 millió euró feletti árbevételt elérő vállalatoknál, míg a kisebb cégek esetén csökken.
  • Bevezetik jövő áprilistól a tranzakciós illetéket az országban, amely vállalatokat és magánszemélyeket, illetve különböző egyéb szervezeteket egyaránt érint, mértéke elektronikus tranzakció esetén az utalt összeg 0,4 százaléka (de legfeljebb 40 euró) lesz, készpénzfelvétel esetén pedig ennek duplája. A pénzmozgások megadóztatása alól az állam részére történő befizetések, illetve az egészségügyi és szociális biztosítás jelentenek majd kivételt – jegyzi meg az MTI tudósítása.
  • A fenti lépések együttes bevételnövelő hatása a kormány kalkulációi szerint 2,7 milliárd euró, mintegy 1000 milliárd forint lehet.
  • A kormány a fentiekkel párhuzamosan kiadásnövelő hatású intézkedésekről is döntött, mint például a nyugdíjak emeléséről, így az intézkedéscsomag nettó hatása a szlovák pénzügyminisztérium tervei szerint azt eredményezi, hogy az idén 6% körüli GDP-arányos deficit 4,7%-ra mérséklődhet.
  • A szlovák költségvetési tanács azonban a minap arra figyelmeztetett a Reuters emlékeztetője szerint, hogy az utolsó pillanatos áfa-csökkentő lépések miatt az áfa-csomag nettó hatása nem 1 milliárd euró, hanem csak 712 millió euró többletbevételt eredményez majd, így az egyenlegjavító hatás se lesz akkora.
  • A most bejelentett költségvetési megszorító csomag komoly gazdasági növekedési áldozatokkal jár majd a költségvetési tanács kalkulációi szerint. A 2025-ös 3%-os GDP-növekedési előrejelzést 2%-ra rontotta a szervezet emiatt, és a júniusban 2026-ra vázolt 3,1%-os növekedési előrejelzést is 2,6%-ra mérsékelte most.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
lantos csaba