Kiszivárgott: Németország leszavazza az EU döntését
Gazdaság

Kiszivárgott: Németország leszavazza az EU döntését

Portfolio
Németország pénteken a kínai elektromos járművekre kivetett európai uniós vámok bevezetése ellen fog szavazni - közölték az ügyről tudó személyek csütörtökön a Reutersnek. Vagyis Magyarországnak már biztosan van egy szövetségese az ügyben, ugyanis Szijjártó Péter külügyminiszter épp csütörtökön jelezte, hogy Magyarország nemmel fog szavazni a kínai elektromos autógyártókra kivetendő EU-s büntetővámokra a pénteki brüsszeli tanácsülésen
Az EU versenyképességi problémáiról, és geopolitikai kérdésekről is hangsúlyosan szó lesz a Portfolio október 17-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Németország júliusban tartózkodott az első, nem kötelező érvényű szavazáson az Európai Bizottság vámok bevezetésére vonatkozó javaslatáról, de azóta az ipar nyomást gyakorolt Olaf Scholz német kancellárra, hogy az Európai Unió tagállamai pénteki szavazásán szavazzon az intézkedés ellen.

A Bizottság javaslata csak akkor kerülhet végrehajtásra, ha az EU lakosságának 65%-át képviselő 15 uniós tagállam minősített többsége mellette szavaz.

A Reuters szerdán arról számolt be, hogy Franciaország, Görögország, Olaszország és Lengyelország igennel szavaz, ami elegendő lenne ahhoz, hogy az EU legnagyobb horderejű kereskedelmi intézkedését keresztülvigye. Erről itt írtunk:

A német kormány szóvivője nem kívánt nyilatkozni a Reuters tudósítása szerint.

Szijjártó Péter épp csütörtökön erősítette meg azokat a kormányzati nyilatkozatokat, miszerint

Magyarország is nemmel szavaz a kérdésben.

Ahogy már többször megírtuk: ez a javaslat nem igényel egyhangúságot, így se Magyarország, se Németország nem tudja vétózni. A blokkolás csak akkor történne meg, ha összejönne a blokkoló kisebbség, amelyhez legalább 13 tagállam kellene, amelyekben az uniós összlakosság legalább 35%-a él. A magyar miniszter már korábban jelezte, hogy Magyarország ellenzi a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámokat.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lantos csaba