Hatott a miniszterelnök nyomásgyakorlása: egyre több galamb nyitja ki a száját a BOJ-nál
Gazdaság

Hatott a miniszterelnök nyomásgyakorlása: egyre több galamb nyitja ki a száját a BOJ-nál

Portfolio
A Bank of Japan igazgatótanácsának egyik leglazább döntéshozója hangsúlyozta, hogy a laza pénzügyi feltételeket kell tartani, amíg az inflációs várakozások magasan nem rögzülnek, megerősítve ezzel a bank álláspontját, hogy nem fog túl hamar lépni – írja a Bloomberg. Ez egy nappal azután történt, hogy az új kormány óvatosságra intett a kamatemelésekkel kapcsolatban.

Még időbe telik, amíg kialakul a 2%-os inflációs célhoz igazodó közgondolkodás

- mondta Aszahi Noguchi csütörtökön a Nagaszakiban tartott beszédében. "Addig is mindennél fontosabb, hogy türelmesen fenntartsuk az alkalmazkodó pénzügyi feltételeket.

Noguchi, a július 31-i kamatemelési döntés két ellenzőjének egyike, azt követően szólalt fel, hogy Shigeru Ishiba miniszterelnök szerdán azt mondta, egyelőre nem látja szükségét a kamatemelésnek. Noguchi megjegyzései megerősítik a piac azon nézeteit, hogy a kilenctagú igazgatótanácsban továbbra is maradnak galamblelkű vélemények, még a monetáris szigorítás közepette is.

A júliusi lépés ellen szavazva Noguchi azt mondta, hogy több időt szeretne az adatok tanulmányozására a körültekintő döntés meghozatalához.

Noguchi csütörtöki megjegyzéseinek hangvétele nagyjából egybeesett Kazuo Ueda kormányzó által kifejtett nézetekkel, aki jelezte, hogy nem látja sürgetőnek az irányadó kamatláb emelését. A közgazdászok széles körben azt jósolják, hogy a BOJ változatlanul fogja tartani a kamatokat legközelebbi ülésén, és sokan úgy vélik, hogy a következő lépés csak januárban következik be.

Ueda szerdán találkozott Ishibával, mindössze egy nappal azután, hogy Ishiba megalakította kormányát.

A japán részvények emelkedtek, és a jen tovább gyengült csütörtökön, miután a deviza 2022 június óta a legnagyobb mértékben esett egy nappal korábban, amikor Ishiba kijött az Uedával folytatott megbeszéléséből, és kijelentette, hogy a környezet nem megfelelő egy újabb kamatemeléshez.

Noguchi beszédében kiemelte a szolgáltatási árak, a bérek és a fogyasztói kiadások pozitív változásait is, jelezve, hogy egy jövőbeli kamatemelés nem teljesen került le az asztalról.

A beszédet követően Noguchi újságírókkal beszélgetve nem kívánta kommentálni Ishiba megjegyzéseit. Elmondta, hogy komolyan veszi a politikusok megjegyzéseit, mivel ők képviselik a nyilvánosságot, de a monetáris politikát az árcél elérése érdekében folytatják - mondta.

Mivel Japán pénzügyi feltételei az idei két kamatemelés után is alkalmazkodóak maradnak, Noguchi azt mondta, nem tagadhatja, hogy van lehetőség az enyhítés mértékének további módosítására. Ezt azonban a lehető legnagyobb körültekintéssel kell megtenni, mivel lehetetlen előre tudni, hogy az irányadó kamatláb legmegfelelőbb szintjét.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet