Ezer sebből vérzik a vasút, átfogó kormányzati beavatkozást sürgetnek
Gazdaság

Ezer sebből vérzik a vasút, átfogó kormányzati beavatkozást sürgetnek

A vasúti árufuvarozás fejlesztése kulcsfontosságú a versenyképesség fenntartása érdekében – hangsúlyozta Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria igazgatóságának elnöke a Magyar Vasút 2024 konferencián. Beszédében kiemelte, hogy bár a közép-európai régió számos infrastrukturális kihívással küzd, bízik abban, hogy az Európai Unió és a magyar kormány is elkötelezett a vasúti fejlesztések támogatása mellett. A német és osztrák példák alapján Kovács a megfelelő szabályozási környezet és a kombinált fuvarozási terminálok fontosságát hangsúlyozta, valamint a szűk keresztmetszetek felszámolását sürgette a versenyképesség érdekében.
A magyar gazdaság versenyképességéről, az infrastrukturális beruházásokról és kihívásokról részletesen szó lesz szakmai eseményünkön.

A vasúti közlekedés zöld vonatkozásai miatt különösen nehéz a jelenlegi helyzet, nemcsak Magyarországon, hanem az egész közép-európai régióban is. A régió közlekedési infrastruktúrája különösen sok kihívással küzd, de a jövő pozitívabb lehet, mivel az Európai Unió elkötelezetten támogatja a közlekedéspolitikát és a vasúti fejlesztéseket – mondta el Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria (RCH) igazgatóságának elnöke a Magyar Vasút 2024 konferencián tartott beszédében a vasúti szektor kihívásairól és jövőbeli kilátásairól. 

Kovács kiemelte az augusztusban, Lázár János építési és közlekedési minisztert által bejelentett 5 pontos akciótervet, amely hosszú távon segítheti a magyar vasút fejlődését és versenyképességének növelését. Az RCH igazgatóságának elnöke rámutatott arra, hogy a tervezett programok nemcsak infrastrukturális fejlesztésekre koncentrálnak, hanem

a vasúti szállítás sebességének növelésére is, amely alapvető fontosságú a versenyképesség megőrzése érdekében, különösen a nemzetközi szállítmányozásban.

„Az áru eljutási sebessége Közép-Európában még mindig elmarad az olaszországi példától” – mondta Kovács, és hangsúlyozta, hogy a pályahálózat fejlesztése nélkül a versenyképesség fenntartása nehéz lesz. Hozzátette, hogy a vasúti infrastruktúra fejlesztését különböző szűk keresztmetszetek is nehezítik, például a legutóbbi árvizek által okozott építkezési késedelmek.

De általános trendként kiemelte, hogy az európai tendenciák azt mutatják, hogy a vasúti árufuvarozás volumene folyamatosan csökken az uniós célkitűzések ellenére.

Éppen ezért fontosnak tartja, hogy az állami és EU-támogatásokat a sikeres modellek szerint a vasúti árufuvarozás fejlesztésére fordítani. A szakember különösen az infrastrukturális beruházások és a kombinált fuvarozási terminálok területén tartja ezt fontosnak. Kiemelte, hogy Németország példája jól mutatja, hogyan lehet a fuvarozás fejlesztését a megfelelő szabályozási környezet, infrastruktúra és eszközök révén hatékonyan megvalósítani. A német vasút jelentős támogatást kap, és már az Európai Bizottság is vizsgálja a versenysemlegesség szempontjait a német pozíció kapcsán.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Zsiday Viktor portfóliókezelő, Virág Barnabás MNB-alelnök. Többek között ők is ott lesznek az október 17-i Budapest Economic Forum gazdasági csúcskonferenciánkon. Kiemelt témáink között szerepel természetesen a forint helyzete, a magyar fizetőeszköz kilátása, az árfolyamra ható legfontosabb tényezők részletes tárgyalása.

A beszédben elhangzottak alapján Kovács kifejtette, hogy más országok, például Ausztria és Svájc is komoly támogatási rendszerekkel segítik a vasúti fuvarozást, ami hozzájárul a versenyképesség fenntartásához. Kovács hangsúlyozta, hogy ezek a támogatások nemcsak az államok számára elérhetők, hanem minden piaci szereplő számára hozzáférhetők, ezzel elősegítve a fuvarozási szektor fejlesztését és a versenysemleges működést.

Az Európai példák mellett kitért rá, hogy Magyarország is rendelkezik infrastrukturális támogatásokkal, bár a versenyképesség növelése érdekében további intézkedésekre van szükség.

Kovács elmondta, hogy az egyes kocsi fuvarozás támogatás pozitív hatásai pedig azt példázzák, hogy a szabályai oldalról is lehet támogatni a vasúti ágazatot. Ennek kapcsán beszélt a minisztériummal való együttműködés fontosságáról is, reményét kifejezve, hogy az iparági érdekcsoportokkal közösen például az EKÁER-rendszernél is hasonló sikeres modellt megalkotni. „Fontos, hogy a MÁV-nak továbbra is konzultálnia kell a szakmával a beruházások és karbantartások tervezésekor” – mondta a szakértő a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület szakmai eseményén.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet