Elfogyott a pénz, több gyereket nevelő tanár nem kapta meg a támogatást
Gazdaság

Elfogyott a pénz, több gyereket nevelő tanár nem kapta meg a támogatást

Portfolio
Több pedagógus is arra panaszkodik, hogy iskolakezdési támogatást igényel, de a tankerületek pénzhiányra hivatkozva utasították vissza kérelmüket - számolt be a Telex. A Klebelsberg Központ álláspontja szerint az iskolakezdési támogatás egy, a munkáltatók által választható, de nem kötelező támogatás, míg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ezt ki kellene fizetni a tanároknak.

Iskolakezdési támogatást azok a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban dolgozó pedagógusok igényelhetnek, akik saját háztartásukban nevelik iskoláskorú gyereküket. Ők minden évben szeptember 30-ig tudják benyújtani kérelmüket az igazgatóknak. Az iskolakezdési támogatás gyerekenként az augusztus 1-jén érvényes havi minimálbér bruttó összegének 45 százaléka, azaz most bruttó 120 060 forint.

„Beadtam az iskolakezdési támogatási kérelmet, de azt a választ kaptam a tankerülettől, hogy a munkáltató mérlegelési jogköre, tud-e támogatást adni, de nálunk erre nincs lehetőség” – írta a lapnak egy budapesti gimnázium pedagógusa, akinek kérelmét a kollégáival együtt visszautasította a tankerület.

A lapot megkereső pedagógusok esetében érintett tankerületek arra hivatkoztak, hogy az iskolakezdési támogatást a „munkáltató mérlegelési jogkörébe utalta a jogalkotó”. Van, aki azt a választ kapta, hogy „jelenlegi költségvetésünk ennek fizetését nem teszi lehetővé.” A Klebelsberg Központ álláspontja szerint az iskolakezdési támogatás egy, a munkáltatók által választható, de nem kötelező támogatás.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja másképpen léátja, a Telexnek azt mondta:

Az érdekvédelmi szervezet jogászai is megvizsgálták a jogszabályt, szerintük a rendelet alapján a munkáltató nem mérlegelhet, oda kell adni a tanároknak járó pénzt.

„Amennyiben a munkáltató mérlegelhetne, akkor a rendeletben nem kellene részletezni a jogosultság feltételeit, ez már önmagában is ellentmondásos. Ha nem jár a támogatás, akkor kiüresítették a rendeletet” – mondta Nagy Erzsébet.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet