Chipgyártókat mentett fel Joe Biden
Gazdaság

Chipgyártókat mentett fel Joe Biden

Portfolio
Joe Biden szerdán aláírta azt a jogszabályt, amely mentesít bizonyos állami támogatásban részesülő amerikai félvezetőgyártó létesítményeket a szövetségi környezetvédelmi felülvizsgálat alól.

Az új törvény nélkül az 52,7 milliárd dolláros, 2022-es CHIPS-törvényből finanszírozott projektek további szövetségi környezetvédelmi ellenőrzésekre kényszerülhettek volna az 1969-es nemzeti környezetvédelmi törvény alapján.

Környezetvédelmi csoportok, köztük a Sierra Club máris aggályaikat fejezték ki. Álláspontjuk szerint a felülvizsgálatok elengedhetetlenek a közösségek és a munkavállalók biztonságának garantálásához a félvezetőiparban használt veszélyes anyagokkal szemben.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium több mint 35 milliárd dollárt különített el összesen mintegy 26 projektre. Ezek között szerepel 6,4 milliárd dolláros támogatás a Samsung texasi chipgyártásának bővítésére, 8,5 milliárd dollár az Intelnek, 6,6 milliárd dollár a tajvani TSMC-nek, valamint 6,1 milliárd dollár a Micron Technology amerikai gyárainak finanszírozására.

A Fehér Ház közleménye szerint továbbra is elkötelezettek amellett, hogy a félvezető-projektek megfeleljenek a környezetvédelmi előírásoknak és minimalizálják a kockázatokat. A félvezetőipari szövetség ugyanakkor figyelmeztetett, hogy

az új törvény nélkül a felülvizsgálatok lelassíthatták vagy leállíthatták volna a már folyamatban lévő projekteket.

A kétpárti jogszabály társszerzői, Mark Kelly demokrata és Ted Cruz republikánus szenátorok szerint a törvény segít visszahozni az iparágat Amerikába és csökkenteni az ország Kínától való függőségét. Ezzel szemben Zoe Lofgren képviselő bírálta a javaslatot, rámutatva a korábbi félvezetőgyártás okozta szennyezésekre Kaliforniában.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet