Jön EU-s szavazás a kínai elektromos autók büntetővámjáról - Ezek az országok szavazhatnak igennel
Gazdaság

Jön EU-s szavazás a kínai elektromos autók büntetővámjáról - Ezek az országok szavazhatnak igennel

Portfolio
Pénteken szavazhatnak az Európai Unió tagországai arról, hogy bevezessen-e az EU büntetővámot a Kínából importált elektromos autókra. A Reuters megtudta, melyik országok szavazhatnak igennel.

Október 4-én, pénteken szavaz az Európai Unió arról, hogy büntetővámokat vezet-e be a Kínában gyártott importált elektromos járművekre. A tagállamok már megkapták a javasolt intézkedésekre vonatkozó rendelettervezetet.

Az Európai Bizottság a Kínában gyártott elektromos autókra kivetett, akár 35,3%-os végleges vámot is javasolna, az EU szokásos 10%-os autóimport-vámján felül.

A javasolt végleges vámokról az EU 27 tagállama szavaz majd. A vámok október végéig léphetnek hatályba.

A javasolt vámok széles skálán mozognak, attól függően, hogy az Európai Bizottság vizsgálatával együttműködő vagy nem együttműködő vállalatról van szó. Az eddigi tervek szerint a Tesla 7,8 százalékot, a kínai SAIC pedig 35,3 százalékot fizethet.

A lista így néz ki:

  • Tesla (Shanghai): 7,8%
  • BYD: 17%
  • Geely: 18,8%
  • Egyéb vállalatok, amelyek együttműködtek a Bizottság szerint: 20,7% (Aiways, Anhui Jianghuai, BMW Brilliance, Chery, China FAW, Chongqing Changan, Dongfeng, Great Wall, Leapmotor, Nanjing Golden Dragon Bus, NIO, XPeng, Volkswagen)
  • SAIC: 35,3%
  • Minden más vállalat: 35,3%

A Reuters úgy tudja, hogy a pénteki szavazáson Franciaország, Görögország, Olaszország és Lengyelország igennel szavaz majd a Kínában gyártott elektromos járművek behozatalára kivetett vámok bevezetésére, ami elegendő lehet ahhoz, hogy az Európai Unió javaslata elfogadásra kerüljön.

Mai hír, hogy a Volkswagen arra kéri a német kormányt, hogy szavazzon a kínai elektromos járművekre kivetett európai uniós vámok bevezetése ellen, azzal érvelve, hogy a vámok nem javítják az autóipar versenyképességét.

A javasolt vámok rossz megközelítést jelentenek

- mondta a Volkswagen szóvivője.

Tegnap beszámoltunk arról, hogy a francia elnök, Emmanuel Macron közel áll ahhoz, hogy keresztülvigye az Európai Unió első valódi, Kínával szembeni valódi keménykedését az elektromos járművek importjára kivetendő vámokról. A német kancellár, Olaf Scholz, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya is igyekezett megakadályozni Brüsszel döntését, de nem sikerült a tagállam többségét maguk mögé állítaniuk.

Németország ellenezte a lépést, de kevesen hisznek abban, hogy Berlin elég támogatást tudna szerezni a vámok elkerüléséhez.

A német kormány valószínűleg tartózkodni fog a szavazáson, ami gyakorlatilag a vámok támogatásának minősül.

A németeken kívül csak Magyarország emelt szót nyilvánosan a büntetővámok ellen.

Közben egymás után jelentik be a kínai autógyártók, hogy Európában is gyártják majd autóikat, a most tervben lévő büntetővám ugyanis csak a Kínából importált elektromos autókra vonatkozik, azokra nem, amelyeket az EU-ban gyártanak.

Címlapkép forrása: Costfoto/NurPhoto via Getty Images

Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
mnb