Folytatódik a sztrájksorozat az Egyesült Államokban, egyre súlyosabb a helyzet a kikötőkben
Gazdaság

Folytatódik a sztrájksorozat az Egyesült Államokban, egyre súlyosabb a helyzet a kikötőkben

Portfolio
Az Egyesült Államok keleti partján található kikötőkben sztrájkba léptek a dokkmunkások, ami jelentős fennakadásokat okoz az ország tengeri kereskedelmében. A Nemzetközi Hosszútávfuvarozók Szövetségének (ILA) munkabeszüntetése Maine-től Texasig több tucat kikötőt érint, blokkolva az élelmiszerek és autók szállítását is. A sztrájk naponta akár 5 milliárd dolláros kárt is okozhat az amerikai gazdaságnak.

A sztrájk hatására már több mint 38 konténerszállító hajó torlódott fel az amerikai kikötőkben az Everstream Analytics adatai szerint. Ez jelentős növekedés a vasárnapi három hajóhoz képest.

Joe Biden elnök nyomást gyakorol a kikötői munkáltatókra, hogy emeljék ajánlatukat a sztrájkoló dokkmunkásoknak. Az X-en közzétett bejegyzésében kijelentette: "Itt az ideje, hogy ezek az óceánjárók egy erős és tisztességes szerződést ajánljanak, amely tükrözi az ILA dolgozóinak hozzájárulását a gazdaságunkhoz és a rekordnyereségükhöz."

Az ILA 45 ezer kikötői dolgozót képvisel, és kedden éjfél után kezdte meg a sztrájkot, miután a tárgyalások az Egyesült Államok Tengerészeti Szövetségével (USMX) meghiúsultak. Az USMX 50 százalékos béremelést ajánlott, de a szakszervezet többet követel, beleértve az órabérek emelését és az automatizálási projektek leállítását.

Harold Daggett, az ILA vezetője kijelentette: "Készen állunk arra, hogy addig harcoljunk, ameddig szükséges, bármilyen hosszú ideig sztrájkolunk, hogy elérjük az ILA tagjainknak járó béreket és az automatizálás elleni védelmet."

A sztrájk jelentős gazdasági következményekkel járhat.

A JP Morgan elemzői szerint naponta körülbelül 5 milliárd dollárjába kerülhet az amerikai gazdaságnak. A Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség felszólította Biden kormányát, hogy avatkozzon be, de az elnök többször is kijelentette, hogy nem fog így tenni.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
majomhimlő