Beigazolódott a várakozás: máris odaszólt a szigorító jegybanknak az új japán kormány
Gazdaság

Beigazolódott a várakozás: máris odaszólt a szigorító jegybanknak az új japán kormány

Portfolio
A japán kormány óvatosságra inti a jegybankot a kamatemelések kapcsán – írja a Reuters. Ez fontos fejlemény, ugyanis a történelmi japán kamatemelési ciklus közepén a befektetők azt találgatják, hogy az új kormány mennyire lesz támogató, vagy épp elutasító a monetéris szigorítással kapcsolatban.
A globális gazdasági kilátásokról is szó lesz a Portfolio következő makrogazdasági konferenciáján.

Ryosei Akazawa, Japán újonnan kinevezett gazdasági minisztere szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a kormány elsődleges célja az ország teljes kilépése a deflációból. A miniszter kiemelte, hogy Shigeru Ishiba miniszterelnök elvárja a Bank of Japantől (BOJ), hogy alapos gazdasági értékelést végezzen egy esetleges újabb kamatemelés előtt.

"Legfőbb prioritásunk annak biztosítása, hogy Japán teljesen kilépjen a deflációból"

– nyilatkozta Akazawa, hozzátéve, hogy ehhez időre lesz szükség.Japán az utóbbi évek előtt évtizedekig küzdött a defláció ellen, az inflációü 2023-ban nagyjából 30 év után tért vissza az országba.

A gazdasági miniszter, aki Ishiba közeli szövetségese, rámutatott, hogy a miniszterelnök korábbi, a monetáris politika normalizálására vonatkozó megjegyzései feltételekhez kötöttek. A kormány azt szeretné, ha a jegybank osztaná azt a nézetet, hogy a deflációból való kilépés Japán legfontosabb feladata, és ennek megfelelően hozna óvatos döntéseket a további kamatemelésekről.

Akazawa hangsúlyozta a kormány és a BOJ közötti szoros kommunikáció és koordináció fontosságát a defláció határozott legyőzése érdekében. Elemzők szerint ezzel az "Abenomics" időszaka térhet vissza, amikoris Abe Sinzó miniszterelnök idején a kormány és a jegybank együttesen élénkítette a gazdaságot.

A jegybank júliusban emelte a kamatlábakat, de szeptemberi ülésén változatlanul hagyta monetáris politikáját, időt hagyva a globális gazdasági bizonytalanságok következményeinek megfigyelésére. A júliusi kamatemelés meglepetést okozott, és komoly lefordulást hozott a nyugati piacokon is, ugyanis sok befektető jen hitelekből finanszírozta nyugati befektetéseit, és a monetáris szigorítás hírére zárni kezdték pozícióikat.

Azóta a világ jobban odafigyel a japán hírekre, és a múlt heti miniszterelnök-csere nagy figyelemnek örvendett nyugaton is, elsősorban azt találgatva, hogy milyen gazdaságpolitika várható az új vezetéstől.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
majomhimlő