Újra fenyeget az infláció a kikötősztrájkok miatt?
Gazdaság

Újra fenyeget az infláció a kikötősztrájkok miatt?

Portfolio
Az amerikai kikötősztrájk hatásai várhatóan mérsékeltek maradnak, amennyiben nem húzódnak el hosszú ideig. A munkabeszüntetés azonban számos termékcsoport, köztük élelmiszerek és autók árát megemelheti - írta meg a Cnbc.

A munkabeszüntetés a főbb keleti konténer- és teherkikötőkben zajlik, ami több iparágat is érint a teherautógyártástól a játékiparig. Joseph Brusuelas, az RSM vezető közgazdásza szerint a sztrájk hatása korlátozott lehet: Becslése szerint a heti hatás a bruttó hazai termék alig több mint 0,1 százalékpontját érinti, ami 4,3 milliárd dollárnyi import- és exportkiesést jelent. A sztrájk elsősorban olyan iparágakat érinthet, mint a szén-, energia- és mezőgazdasági szektor.

Andrew Hollenhorst, a Citigroup közgazdásza figyelmeztet, hogy a sztrájk költségei idővel eszkalálódnának.

A romlandó termékek, például az importált friss gyümölcsök lehetnek az elsők, amelyekből hiány lehet.

Ha a sztrájk néhány napnál tovább tart, bizonyos termelési alapanyagok hiánya végül lelassíthatja a termelést és megemelheti az olyan gyártott termékek, mint az autók árait" - véli.

Ugyanakkor több tényező is enyhítheti a negatív hatásokat. A nyugati parti kikötők várhatóan átveszik a forgalom egy részét, és egyes vállalatok már előre felkészültek a munkabeszüntetésre készletek felhalmozásával. Az ellátási láncokra nehezedő nyomás enyhült az elmúlt időszakban.

Christopher Ball, a Quinnipiac Egyetem közgazdászprofesszora szerint: "Ez egyértelműen átmeneti. Lesz valamilyen megoldás". Hozzátette azonban, hogy rövid távon áremelkedésre lehet számítani, különösen az élelmiszerek és járművek esetében.

A sztrájk időzítése kihívást jelenthet a Federal Reserve számára is. Az ellátási láncban mutatkozó problémák súlyosbíthatják az inflációt azután, hogy végre enyhült a sokéves csúcsról. Az amerika jegybank nemrég csökkentette az irányadó kamatlábat, és további enyhítést tervez. A munkabeszüntetés hatással lehet a foglalkoztatási adatokra is, megnehezítve a központi banki döntéshozatalát.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Orbán Viktor kihelyezett kormányülés