Szép csendben jelentős hiányemelést hajtott végre a kormány
Gazdaság

Szép csendben jelentős hiányemelést hajtott végre a kormány

Portfolio
Az EU statisztikai hivatalának jelentett EDP jelentés keretében a kormány közzétette az idén várható hiányszámokat. Ezek szerint a kormány a 2024-es évre a pénzforgalmi deficit esetében már 4790 milliárd forintos mínusszal kalkulál (központi alrendszer, önkormányzatok nélkül), míg ugyanez a várakozása tavasszal még 3981 milliárd forint volt, eredetileg pedig (a tavaly nyáron elfogadott 2024-es költségvetési törvényben) 2514 milliárd forint. Fontos megemlíteni, hogy az EU módszertan szerint számolt ESA-hiány továbbra is a GDP 4,5%-a lehet a kormány várakozása szerint, vagyis a hivatalos GDP-arányos hiánycélt nem emelte meg.
Az államháztartás várható folyamatairól is szó lesz a Budapest Economic Forum konferenciánkon, ahol több kormánytag, valamint vezető közgazdászok is felszólalnak.

Megemelt pénzforgalmi deficit

Közzétette a KSH az EDP jelentését, amit a túlzotthiány-eljárásról (Excessive Deficit Procedure – EDP) szóló jogszabály alapján, a nemzeti számlák európai rendszerében (ESA 2010) foglalt módszertani előírásoknak megfelelően kell jelentenie Magyarországnak az Eurostat felé. Ebben a leginkább érdekes adat az, hogy a kormány milyen egyenleggel számol a 2024-es évre.

Ezek szerint a kormány

az államháztartás központi alrendszere tekintetében már 4790 milliárd forintos deficittel kalkulál pénzforgalmi szemléletben.

Ez közel duplája (90%-kal magasabb) annak a számnak, mint amit a parlament 2023 nyarán az idei költségvetés megszavazásakor elfogadott, de látványosan meghaladja (20%-kal) a tavaszi EDP jelentésben szereplő hiányszámot.

A részletes táblázatból nem lehet konkrét magyarázatot kapni arra, hogy pontosan mi is az oka az idei pénzforgalmi hiányterv újabb megemelésének.

Azt tudjuk, hogy a tervezettnél sokkal rosszabb makrogazdasági folyamatok (4% feletti GDP-növekedés helyett 1,5-2% körüli idei reális gazdasági növekedés, a fogyasztás és a beruházások szenvedése), a jelentős kamatkiadások (ESA szemléletben 3956 milliárd forint összegben), az EU-források elmaradása, valamint a Budapest Airport megvásárlásának finanszírozása (ez a tétel pénzforgalmi szemléletben rontja az egyenleget) mély nyomot hagytak a költségvetésen. Ugyanakkor ezek közül csak az utóbbi tétel (reptérvásárlás) olyan, ami a pénzforgalmi kiadás ellenére az ESA-egyenleget érintetlenül hagyja.

A 4,5%-os hiánycél változatlan - Hogyan jön ez össze?

Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy a részletes táblázatból kiderül az is, hogy az uniós módszertan szerint számolt költségvetési hiánycél nem változott: a GDP arányában az továbbra is 4,5%. Ez úgy jön ki, hogy a kormány várakozása szerint 3705 milliárd forint lehet a deficit ezen módszertan szerint (3515 milliárd forintos hiány a központi kormányzattól, a helyi önkormányzatokól 24 milliárd forintos mínusz, 166 milliárd forintos hiány a TB alapoknál), ez pedig a 81 668 milliárd forintra várt idei GDP-nek a 4,5%-a.

Jól látható tehát, hogy a pénzforgalmi deficit és az ESA módszertan szerint számolt deficit között óriási szakadék tátong, ez az ún. ESA-híd. A mostani jelentésből viszont nem derül ki, hogy az az ESA-híd (ez a fajta többlet) miért lett ilyen magas (közel 1090 milliárd forint a tavasszal jelzett 332 milliárd forint után).

Első nézésre két nyilvánvaló ok sejthető a kétféle deficitmutató ellentmondásos változása mögött.

  1. Az egyik a reptérvásárlás, ami pénzforgalmi alapon költségvetési kiadást jelent, de mivel vagyonszerzés történt, ezért eredményszemléletben nem terheli az államháztartási egyenleget.
  2. A másik az uniós forrásokkal kapcsolatos fejlemények. Tavasszal valószínűleg a kormány még több ténylegesen beáramló EU-forrásra számított, ám mivel az uniós pénzek nem szabadultak fel, ezért azok a vártnál lassabban csordogálnak. Mindaddig, amíg nincs forrásvesztés csak felfüggesztés, a helyzet az ESA-egyenlegmutatót nem bántja, de pénzforgalomban már fáj.

Egyre jobban eladósodik az állam és ennek ára van

Az tény viszont, hogy a megemelt pénzforgalmi hiányt kell/kellett idén megfinanszíroznia a magyar államnak, vagyis tavaszhoz képest 809 milliárd forintnyi plusz forrást bevonnia, ami a kormánynak feltehetően nem okozott gondot (rendelkezésre állt a finanszírozás és forrás), az állam finanszírozása nem áll fejre, viszont ennek ára van. Lecsapódik ugyanis az extrém magas kamatfizetésekben, a magas refinanszírozási igényben (és annak összes kockázatában), az eladósodási pályában.

Az államháztartás várható folyamatairól is szó lesz a Budapest Economic Forum konferenciánkon, ahol több kormánytag, valamint vezető közgazdászok is felszólalnak.

Azt már csak érdekességképp jegyezzük meg, hogy tavaly nyáron az ESA-hiányt a kormány (4,5%-is deficit és 85 255 milliárd forintos GDP) nominálisan valahová 3836 milliárd forintra várta. Ebből lett mostanra ESA-módszertan szerint 3705 milliárd forint. Vagyis az uniós módszertan szerint a költségvetés alapfolyamataiból jobb egyenleg adódik, mint tavaly nyáron, mindezt úgy, hogy közben a reálgazdasági folyamatok lényegesen rosszabbak, mint azt tavaly nyáron a kormány tervezte és a pénzforgalmi deficit felrobbant a tavaly nyáron elfogadotthoz képest.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Kiszámoló

Kisállat biztosítások

A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot sem kellett kifizetnem, miközben a legnagyobb dolog, ami csináltak vele, az a röntgen volt. (Ism

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
eub európai jog jogállamisági eljárás