FONTOS Rendkívüli bejelentés jött a kormánytól a Dunaferr ügyében
Összeugrott az Integritás Hatóság és a Közbeszerzési Döntőbizottság, bíróságra viszik az ügyet
Gazdaság

Összeugrott az Integritás Hatóság és a Közbeszerzési Döntőbizottság, bíróságra viszik az ügyet

Portfolio
Az Integritás Hatóság (IH) bíróság előtt támadja meg a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) jogsértő és szakmailag megalapozatlan határozatát, amellyel a New Land Media jogorvoslati kérelmére megsemmisíti a Hatóság által lefolytatott kommunikációs közbeszerzést – közölte az IH.

Az ügy előzménye az, hogy az Integritás Hatóság 2024. április 9-én tette közzé tárgyalásos közbeszerzési eljárását azzal a céllal, hogy a korrupció visszaszorítására és az integritás értékeit terjesztő társadalmi kommunikációhoz megfelelő szakmai partnereket bízzon meg. A közbeszerzési eljárásban szakmai zsűri értékelését követően 2024. július 9-én hirdetett eredményt, amelyet a New Land Media megtámadott. A KDB jogsértésre hivatkozva semmisítette meg a közbeszerzési eljárást, bár a megállapított jogsértést az eljárás előkészítő szakaszában a New Land Media sem vitatta.

Mindezek után Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke így kommentálta a helyzetet: "Sajnálatosnak tartom, hogy Magyarország egyik legnagyobb, az adófizetők pénzén mesterségesen felhizlalt médiaügynöksége láthatóan jobban ért a közbeszerzési rendszer abuzálásához, mint a PR-szakmához. Én személy szerint örültem volna, ha a New Land Media a szakmai feladat megértésére biztosított alkalomra nem túlnyomórészt ügyvédeket küld, hanem szakembereket. Biztos vagyok benne, hogy ez segíthette volna őket egy valóban magas színvonalú ajánlat elkészítésében.

Az IH jogi álláspontja szerint a kiadott, az eljárást lezáró döntésben részletesen, a szakma szabályai szerint megindokolták az egyes ajánlatokra adott pontszámokat. A New Land Media a többi ajánlattevő ajánlatának értékelését elfogadta. A saját ajánlata értékelésével kapcsolatos kifogást is csak később támasztott, amikor kiderült, hogy más lett a nyertes. Az eljárást más - beleértve a többi vesztes szereplőt - nem kifogásolta.

Az Integritás Hatóság szerint a New Land Media jogorvoslati kérelmét elkésetten, a jogvesztő határidőn túl nyújtotta be. A jogorvoslati kérelmet el kellett volna utasítani elkésettsége és alaptalansága miatt.

A Hatóság a KDB döntését jogsértőnek tartja, ezért azzal szemben bírósági felülvizsgálati kérelmet terjeszt elő.

"Az a tény, hogy a KDB jogsértően jár el, és a Közbeszerzési Hatóság által ellenőrzött és jóváhagyott kiírást nyilvánít semmissé egy megalapozatlan, jogvesztő határidő után, tehát késve leadott kérelem alapján, csak alátámasztja a gazdasági kultúraváltás szükségességét, amit az Integritás Hatóság céljául tűztem ki" – szögezte le Biró Ferenc.

Az Integritás Hatóság jelenleg vizsgálja annak lehetőségeit, miként tudja kitűzött stratégiai célját megvalósítani, vagyis hatásos és széles célközönséget elérő kommunikációs eszközök segítségével gazdasági kultúraváltást, társadalmi szemléletváltozást elérni a korrupció és a befolyással, pozícióval való visszaélés kérdésében.

"A KDB döntése rámutat a magyar közbeszerzési rendszer gyengéire, amelyekre a megfelelő vizsgálatokat követően a Hatóság az elmúlt két évben 4 jelentésben is felhívta a figyelmet: a szabályokkal könnyű visszaélni, és nem azt szolgálják, hogy a megfelelő minőségű szolgáltatásokat a legkedvezőbb áron vásárolhassák meg a kiírók" – jegyezte meg Biró Ferenc.

Címlapkép forrása: EU

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Megtolja a horvát kormány az LNG-terminál ügyét