Gigantikus felvásárlás jön a német vegyiparban
Gazdaság

Gigantikus felvásárlás jön a német vegyiparban

Portfolio
Az Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) megállapodott a német Covestro vegyipari vállalat felvásárlásáról. Ez az ADNOC eddigi legnagyobb akvizíciója, és egyben az egyik legnagyobb külföldi felvásárlás az Öböl-menti országok részéről.

A megállapodás értelmében az ADNOC 62 eurót fizet a Covestro részvényeiért, ami összesen 14,7 milliárd eurót jelent. Az ügylet értéke 15,9 milliárd euró, beleértve a cég adósságát is.  Emellett az állami olajvállalat 1,17 milliárd euró értékben új részvényeket is vásárolna egy tervezett tőkeemelés keretében.

Az akvizíció az ADNOC stratégiájának része, amellyel csökkenteni kívánja az olajfüggőségét és növelni petrolkémiai üzletágát. A Covestro, amely korábban a Bayer leányvállalata volt, műanyagokat és vegyi anyagokat gyárt az autóipar, az építőipar és a gépipar számára.

A tranzakció feltétele, hogy a Covestro részvényeseinek legalább 50 százalék plusz egy részvénye elfogadja a vételi ajánlatot.

Az ügylet kapcsán felmerültek aggályok a német vállalatok külföldi felvásárlásával kapcsolatban, de a Covestro közölte, hogy széleskörű engedményeket kapott az ADNOC-tól.

Megvédjük a Covestro technológiáját és szellemi tulajdonát

- ígérte az ADNOC. A német vállalat hozzátette, hogy igazgatótanácsa továbbra is felelős marad az irányításért és a stratégiai döntésekért.

Az ügylet jól szemlélteti a Közel-Kelet és Európa közötti üzleti kapcsolatok erősödését. Az elemzők szerint az Öböl-menti befektetőket vonzzák az európai vállalatok alacsonyabb értékelései és a kedvezőbb szabályozási környezet.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eub európai jog jogállamisági eljárás