Fontos híreket közölt a Pfizer, milliókat érintő felfedezést tettek
Gazdaság

Fontos híreket közölt a Pfizer, milliókat érintő felfedezést tettek

Portfolio
Áttörést ért el a Pfizer a rákos betegek életminőségének javítására tett kísérletében - írta a CNBC.

A Pfizer gyógyszergyártó vállalat szombaton jelentette be, hogy ígéretes eredményeket ért el egy új, kísérleti gyógyszer fejlesztésében, amely a rákos betegek körében gyakran előforduló, életveszélyes állapot, a kachexia kezelésére irányul.

Ez az állapot súlyos étvágy- és testsúlyvesztéssel jár, ami jelentősen rontja a betegek életminőségét.

A félidős vizsgálat során a ponsegromab nevű monoklonális antitest pozitív hatást mutatott a betegek testsúlyára, izomtömegére, életminőségére és fizikai funkcióira. Ez az áttörés utat nyithat az első olyan kezelés előtt, amelyet kifejezetten a rákos kachexia kezelésére engedélyezhetnek az Egyesült Államokban.

A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a Pfizer adatai szerint világszerte mintegy 9 millió embert érint ez az állapot, és a rákos betegek 80%-a a diagnózist követő egy éven belül elhalálozik. A kachexiában szenvedő betegek szervezete nem képes elegendő energiát felvenni a táplálékból, ami jelentős zsír- és izomveszteséghez vezet, gyengeséget és fáradtságot okozva.

Charlotte Allerton, a Pfizer felfedezésért és korai fejlesztésért felelős vezetője egy interjúban kiemelte:

A ponsegromab beilleszthető a rákbetegek kezelésébe, kifejezetten a kachexia kielégítetlen szükségletét célozva meg, ezáltal javítva a betegek jólétét és önellátási képességét, valamint remélhetőleg lehetővé téve számukra, hogy több kezelést viseljenek el

A gyógyszer hatékonyságát a II. fázisú vizsgálat során tesztelték, amelyben 187, nem kissejtes tüdőrákban, hasnyálmirigyrákban vagy vastagbélrákban szenvedő beteg vett részt. A résztvevőknél magas volt a 15-ös növekedési differenciálódási faktor (GDF-15) szintje, amely a kachexia egyik fő kiváltó tényezője.

A ponsegromab hatásmechanizmusa a GDF-15 szintjének csökkentésén alapul, ami javíthatja az étvágyat és elősegítheti a testsúly megtartását, illetve növelését. Allerton magyarázata szerint:

A legtöbbünknél a GDF-15 szintje alacsony a szöveteinkben, amikor egészségesek vagyunk, de ennek a fehérjének a fokozott termelődését több krónikus betegségben, köztük a rákban is megfigyelhetjük.

A 12 hetes kezelési időszak után a ponsegromab legnagyobb, 400 milligrammos dózisát kapó betegeknél

5,6%-os súlynövekedést tapasztaltak a placebót kapó csoporthoz képest.

A kisebb dózisokat (200 mg és 100 mg) szedő betegeknél is jelentős, 3,5%, illetve 2%-os testsúlynövekedést figyeltek meg.

Allerton hangsúlyozta, hogy szakértők szerint az 5%-nál nagyobb súlygyarapodás már klinikailag jelentős különbségnek számít a kachexiában szenvedő rákos betegeknél. Emellett kiemelte a gyógyszer pozitív hatását egyéb területeken is, mint például a megnövekedett étvágy és a fizikai aktivitás.

A vizsgálat során nem észleltek jelentős mellékhatásokat a gyógyszerrel kapcsolatban.

A kezeléssel összefüggő mellékhatások aránya hasonló volt a placebót (8,9%) és a ponsegromabat (7,7%) szedő csoportokban.

A Pfizer jelenleg egyeztet a szabályozó hatóságokkal a gyógyszer késői fejlesztési terveiről, és céljuk, hogy 2025-ben megkezdjék azokat a vizsgálatokat, amelyek alapján benyújthatják a jóváhagyás iránti kérelmet.

Emellett a vállalat egy másik vizsgálatban a ponsegromab hatékonyságát szívelégtelenségben szenvedő betegeknél is teszteli, akiknél szintén előfordulhat kachexia.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
feldolgozóipar