Felszámolást indítottak a Dunaferr utódcégével szemben
Gazdaság

Felszámolást indítottak a Dunaferr utódcégével szemben

Portfolio
A dunaújvárosi vasmű utódcégeit energiával ellátó ISD Power (amely szintén felszámolás alatt van 1,5 éve) kedden bejelentette, hogy mivel a Liberty Steel tulajdonában álló Dunarolling Dunai Vasmű Kft az elmúlt 1 év során jelentős tartozást halmozott fel az energiaszolgáltató felé, a mai napon felszámolási eljárást kezdeményezett a Dunarolling Kft-vel szemben. Az ISD Power bejelentése után nem sokkal a Nemzetgazdasági Minisztérium is közleménnyel jelentkezett. A tárca szerint a Liberty nem teljesítette vállalásait. Az NGM szerint a vasmű helyzete bizonytalan és egyúttal felszólította a tulajdonost, hogy tegyen eleget a jövőben is a bérek kifizetésének. Nagyon úgy tűnik, hogy az egykori Dunaferr most kapja az utolsó szögeket a koporsójába. A tulajdonos, Liberty Steel egyelőre nem kommunikált az ügyben, kérdéseinkkel megkerestük a vállalatot.

A korábbi Dunaferr jövője szempontjából súlyos közleményt jelent meg kedd reggel. Az ISD Power, amely a vasmű telephelyén működő cégek energiaszolgáltatója a következő bejelentést tette:

a Dunarolling Dunai Vasmű Kft-nek az ISD POWER Kft. „f.a.” felé az elmúlt alig egy év során felhalmozott tartozásaira figyelemmel az ISD POWER Kft. „f.a.” a vonatkozó jogszabályi kötelezettségek betartásával a követeléseinek érvényesítése körében a mai napon felszámolási kérelmet terjesztett elő

az illetékes törvényszéknél a Dunarolling Dunai Vasmű Kft-vel szemben és egyben ideiglenes vagyonfelügyelő kirendelését kérte a törvényszéktől az adósi vagyon megóvása érdekében arra is figyelemmel, hogy a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. írásbeli vállalása ellenére sem tett eleget fizetési kötelezettségeinek 2024.09.30. napjáig bezárólag".

Az ISD Power azt is hozzátette közleményében, hogy "továbbá a létesítményeinek üzemeltetésével összefüggésben az ISD POWER Kft. „f.a.” létesítményén megvalósult üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos EU ETS (CO2 kvóta) megtérítési kötelezettségét sem teljesítette az ISD POWER Kft. „f.a.” felé a hazai és uniós a jogszabályokban rögzített 2024.09.30-i határidőig bezárólag".

Közleménye elején emlékeztet arra, hogy az ISD Power az elmúlt közel 1,5 évben felszámolási eljárás alatt van. A mostani lépését (felszámolási eljárás kérelme) annak érdekében tette meg, hogy a felszámolási eljárás alatti működése és tevékenysége körében a hitelezői érdekeket maradéktalanul szem előtt tartsa.

Egyúttal arra is kitért az energiaszolgáltató, hogy eddig "mindent megtett annak érdekében, hogy a Dunai Vasmű területén és működésével összefüggésben minden szükséges támogatást megadjon".

Kérdéseinkkel megkerestük a Liberty Dunaújvárost, amint érkezik onnan reakció, frissítjük cikkünket.

Megszólalt az NGM

Még kedd délelőtt közleményt adott ki a témában a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ebben hosszan taglalja az eddig megtett kormányzati és minisztériumi lépéseket a Dunaferr megmentése érdekében, majd azt is hangoztatja, hogy "Európa szerte szenvednek az acélipari vállalkozások, így a Vasmű nehézségei korántsem tekinthetők egyedülállónak".

A válságos helyzetnek a német acélipar zászlóshajója, a Thyssenkrupp is áldozatául esett, de csődöt jelentett a Liberty Ostrava csehországi üzeme is. Az amerikai U.S. Steel is annyira meggyengült, hogy azt a japán Nippon Steel próbálja meg felvásárolni. Ezeken túlmutatóan az olasz kormány idén év elején jelentette be, hogy az Accerie d’Italia (ILVA) vállalatot finanszírozási problémái miatt rendkívüli igazgatás alá helyezi, a Tata Steel pedig az Egyesült Királyságban kezdett több lépcsős leépítésbe: a vállalat januárban 2800 embert bocsátott el, a napokban pedig leállítja második port talboti kohójának működését is - sorolja a tárca közleménye.

A jelenlegi acélpiaci helyzet tehát nem megnyugtató, ahogy a dunaújvárosi Vasmű helyzete is bizonytalan

- írta a minisztérium, hozzáteszi: "a kormány mindent megtett a Dunaferr megmentéséért, amelyhez összesen mintegy 70 milliárd forinttal járult hozzá – beleértve többek közt a bérgarancia biztosítását és a szén-dioxid kvóta felhasználásának lehetővé tételét".

Ami felettébb figyelmeztető az NGM közleményében, hogy azt írták:

megoldást a zöld acél előállítása jelentené, de a Liberty kezdeményezései ezen a területen sem mutatnak eredményt, ráadásul a termelés átállítása tetemes, mintegy 200 milliárd forintos befektetést igényelne.

A Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan egyeztet Liberty jövőbeli terveivel, így kiemelten a bérek kifizetésével kapcsolatban. A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a munkavállalók bérének rendezése mindig a munkaadó feladata, ezért

felszólítja a Liberty-t, hogy ennek a jövőben is tegyen eleget

- zárul az NGM közleménye.

Szegek a koporsóban

Lassan egy éve került a dunaújvárosi gyár kapuján belül a Dunaferr új tulajdonosa, a brit-indiai hátterű (Sanjeev Gupta érdekeltségében álló) Liberty Steelhez a dunaújvárosi vasmű (pontosan annak két utód entitása, a Duna Rolling és Duna Furnace Kft.). Emlékezetes, már ezt megelőzően is fontos kapcsolat alakult ki a vasmű és az Európában kétes hír mellett terjeszkedő acélipari óriás között, a kormány, ezen belül is a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatása mellett.

Szigorúan véve tehát a dunaújvárosi gyár megmenekült, ám az acélgyártás nem, és az elmúlt egy év híráramlása alapján az a bizonyos pohár inkább félig üres:

  • A tényleges acélgyártási tevékenység (folyékony fázis, vagyis a nyersvas gyártása, nagyolvasztók állnak) az új tulajdonos idején sem indult be, sőt.
  • Idén júniusban jött a hír, hogy a Liberty Dunaújváros megkezdi két kokszoló kemencéjének leállítási folyamatát, amelyek indoklása szerint egyre hatékonytalanabbá, nehezen karbantarthatóvá váltak, és veszteséget termeltek a piaci túltermelési kapacitások miatt. Külön érdekes volt a kellemetlen fejlemény kommunikálásának időzítése, ugyanis az önkormányzati választás másnapján érkezett a bejelentés.
  • Júniusban derült fény arra is, hogy tényleges gyártás nem folyik a cégben, viszont a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből (hiszen a szennyezéssel járó gyártó tevékenységet nem végezte) szép bevételhez jutott a tulajdonos.
  • A baj súlyosbodását jelezte az is, hogy június végén kiderült: a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. dolgozóinak munkarendje változik és állásidőre küldik az érintetteket. Szeptemberre ez az intézkedés az egykori Dunaferr másik utódcégét, a Rolling 2000 alkalmazottját is elérte.
  • Nyár végén és ősz elején már a bérek időben történő kifizetése is gondot okozott a gyárnak (a bónuszpénz is késve érkezett), a munkavállalók ezért tüntetésbe kezdtek.
  • A tavalyi beszámoló alapján a két társaság közvetlen alkalmazotti létszáma 3170 fő volt, vagyis az elmúlt években fokozatosan vesztett foglalkoztatotti jelentőségéből a vasmű, azzal párhuzamosan, ahogy épült le a tevékenysége.
  • Nem meglepő a létszám folyamatos lemorzsolódása: legutóbb a dolgozók 2020-ban részesültek béremelésben, vagyis idén már a 4. éve stagnál a bérük, miközben az infláció elszállt. Aki nem tudott alkalmazkodni a hatalmas (50% körüli) reálbércsökkenéshez a vasműsök közül, azok sokan elhagyták a süllyedő hajót. Itt érdemes megemlíteni, hogy 2001-ben még a 13. legnagyobb Magyarországon működő vállalat volt, de még 2016-ban is a 31. helyen állt. Már az energiaválság előtti évben 3400 fő közelébe süllyedt az alkalmazotti létszám a Dunaferrnél, 2013-ban pedig 5000 főt számláltak.

A Dunaferr gondjainak térségre gyakorolt hatásairól részletes elemzést közöltek pár éve a KRTK kutatói, ebből kiderült többek között az is, hogyan épült le a cég foglalkoztatotti létszáma.

  • Az egyetlen pozitív fejlemény, amelybe a dolgozók kapaszkodhatnak közép távon, az a zöld acélra való átállás, amivel kapcsolatban egy évvel ezelőtt megtette az első lépéseket a tulajdonos, konkrét előrelépés azonban ezen a téren nem történt és most az NGM is ezt a véleményt erősítette meg. Fontos ugyanakkor azt is látni, hogy ha megvalósul az új technológia mentén előálló acélgyártás a létszámban is okozhat változást, így a jelenlegi alkalmazotti létszám ebben a tekintetben sem tűnik fenntarthatónak.

Az elmúlt hetekben nem jöttek kedvező hírek a dunaújvárosi vasmű háza tájáról, amelynek tulajdonosa a Liberty Steel. A nem fizetés miatti felszámolási eljárás kérelme ennek a kedvezőtlen működésnek az egyik tünete, de nem kizárt, hogy ez a mai bejelentés felgyorsítja a folyamatokat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Kisállat biztosítások

A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot sem kellett kifizetnem, miközben a legnagyobb dolog, ami csináltak vele, az a röntgen volt. (Ism

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
eub európai jog jogállamisági eljárás