Bejelentették: harmadával csökkennek az intézményi távhődíjak októbertől
Gazdaság

Bejelentették: harmadával csökkennek az intézményi távhődíjak októbertől

Portfolio
Október elsejétől az eddigi 11 ezerről átlagosan 7600 forintra, tehát harmadával estek az intézményi távhődíjak Magyarországon – derült ki az energiaügyi miniszter 16/2024. (IX. 30.) tegnap éjjeli Közlönyben megjelent rendeletéből. Ez azt jelenti, hogy a 2022-es gázválság időszakában rendkívül megnőtt, átlagosan 46 ezer forint/gigajoule árszintről a 2023 elején előbb 22 ezerre, majd tavaly ősztől 11 ezer forintra felezett díjak jelentősen tovább csökkentek az érintett önkormányzatok, közintézmények és nem profitorientált vállalkozások számára.

Az intézményi távhődíj csökkentés lehetősége egy minap társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelet tervezetben már látszott, most ezt lépte meg a friss rendelettel az illetékes miniszter. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ún. külön kezelt intézmények a központi költségvetési szerv, a helyi önkormányzat, ezek költségvetési intézményei, továbbá a normatív állami támogatásban részesülő, közfeladatot ellátó, nem nyereség- és vagyonszerzési célt szolgáló egyéb intézmény jelentősen olcsóbban jut hozzá a távhőhöz idén október 1-től.

A gázár kilátásokról, gázbeszerzésről is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, további részletek:

A háztartások rezsivédett távhőárai tehát nem változnak az új gázévben sem, az intézmények távfűtése pedig a korábbinál sokkal olcsóbban oldható meg októbertől. Utóbbi kapcsán a minisztériumi közlemény hangsúlyozza, hogy "A megfelelő téli felkészülésnek köszönhetően a döntő részben földgázalapú távhőszolgáltatás zavartalansága, az ellátás biztonsága is garantálható. A hazai tárolókban már szeptember elejére a legutóbbi fűtési szezonban összesen elfogyasztott mennyiségnél nagyobb készlet állt rendelkezésre."

Amint Steiner Attila, a tárca energetikáért felelős államtitkára a Portfolio-nak adott tegnapi nyilatkozatban már jelezte: jelentős pályázatok indulnak a távhőszektor zöldítésére, korszerűsítésére, és ezeket is kiemelte a tárca közleménye. Ez azt jelenti, hogy a nyár eleji támogatási döntések nyomán két távhőfejlesztési program is indulhat az uniós Modernizációs Alap forrásai terhére. A két pályázat az alábbi:

  • A hazai önrészt is beleértve mintegy 50 milliárd forint mozdíthatja elő a távhőtermelők zöld átállását. A tervezett pályázat a meglévő rendszerek megújuló forrásra (pl. földhőre vagy biomasszára) váltása mellett az elszigetelt hálózatok összekapcsolását, digitális megoldások alkalmazását is ösztönözheti.
  • Egy másik kiírás hozzávetőleg 44 milliárd forint értékben tehet lehetővé elsősorban energiahatékonysági fókuszú fejlesztéseket az ágazatban. Az előirányzott beavatkozások jóvoltából megújuló energia alapú hőforrások alkalmazásával és a hatékonyságnövelő fejlesztésekkel zöldíthető tovább a távhőszolgáltatás. A hálózati hő- és vízveszteség még alacsonyabb szintre szorításával javulhat a kapacitások kihasználtsága és a szolgáltatások színvonala. Az előkészítés alatt álló pályázati felhívások várhatóan még idén megjelennek.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Kisállat biztosítások

A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot sem kellett kifizetnem, miközben a legnagyobb dolog, ami csináltak vele, az a röntgen volt. (Ism

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
euro-europai-unio-bankjegy