Bajban a Dunaferr? - Megjött a cég reakciója
Gazdaság

Bajban a Dunaferr? - Megjött a cég reakciója

Portfolio
Az ISD Power energiaszolgáltató felszámolási eljárást kezdeményezett a Liberty Steel tulajdonában álló Dunarolling Dunai Vasmű Kft-vel szemben az illetékes törvényszéknél és ideiglenes vagyonfelügyelő kirendelését kérte a törvényszéktől. Az ügyben a Nemzetgazdasági Minisztérium is megszólalt és kedd este megkeresésünkre a Liberty Dunaújváros is válaszolt. A cég azzal érvel: hanyatlik az acélpiac és bizonytalan az európai acélipar helyzete, valamint ezzel összefüggésben nem sikerült új működőtőkét szereznie a magyar bankoktól. Azt is hangsúlyozza, hogy az ISD Power által indított intézkedés vitatott.

Az összeomlástól az elmúlt 2 évben megmentett, de érdemi gyártói tevékenységet nem végző dunaújvárosi vasmű újabb nehéz helyzetének újabb tünetét tapasztalhattuk meg kedden. Reggel érkezett a hír ugyanis, hogy az ISD Power felszámolási kérelmet terjesztett elő az illetékes törvényszéknél a Dunarolling Dunai Vasmű Kft-vel szemben. Az NGM közleményben reagált a történtekre, majd egy sajtótájékoztatót is tartott 2 államtitkára, ahol hangoztatták, hogy az új tulajdonos nem teljesítette ígéreteit, valamint kiemelték, hogy a kormány készen áll beavatkozni szinte azonnal a munkavállalók érdekében.

Már a reggeli hírek megjelenésekor megkerestük kérdéseinkkel a Liberty Dunaújváros sajtóosztályát, ahonnan kedden meg is érkezett a válasz, amit az alábbiakban közlünk (kiemelés tőlünk - a szerk.):

"2022 decemberében a magyar kormány felkérte a Liberty Steel Groupot (továbbiakban: LIBERTY), hogy lépjen be a Dunaferr vas- és acélmű irányításába, megelőzve annak összeomlását, elkerülve a működés visszafordíthatatlan károsodását, valamint egy egészségügyi és biztonsági katasztrófa bekövetkezését.

A Liberty által kötött szerződések és az európai hálózathoz való hozzáférés lehetővé tette, hogy a vállalat a csoport műszaki és kereskedelmi szakértelmére támaszkodva megszervezze a kohó újraindítását, valamint visszatérjen a piacra.

A Liberty a Dunaferr vas- és acélmű felvásárlása után bízott abban, hogy reális esélyek nyílnak a termelés felfuttatásához szükséges működőtőke megszerzésére. Annak ellenére, hogy a magyar kormány nagyon konstruktívan támogatta a folyamatot, a piac hanyatlása és az európai acélipar bizonytalansága miatt

a vállalatnak nem sikerült új működőtőkét szereznie a magyar bankoktól.

Ezek a tényezők a vártnál alacsonyabb termelési volumenhez és időszakos működéshez vezettek. Mindezek ellenére a Liberty megtartotta összes munkavállalóját, és 10%-os bérfejlesztést, valamint bónuszt biztosított számukra. Ezen felül beszállítói kapcsolatokat épített ki, létrehozott egy kínai állami támogatású konzorciumot az új elektromos ívkemencék beruházásához, és külső működőtőkét szerzett a termelés újraindításához.

Az ISD Power által indított intézkedés vitatott, és egy olyan megállapodáson alapul, amely még a Dunaferr felvásárlása előtt jött létre. A Liberty határozottan megvédi álláspontját ebben az ügyben, miközben folyamatosan egyeztet a magyar kormánnyal a kérdés gyors megoldása érdekében, hogy hosszú távon fenntartható üzleti működést biztosíthasson. Továbbra is elkötelezettek vagyunk terveink iránt, és bízunk abban, hogy sikeresen rendezni tudjuk az ISD Power-rel kapcsolatos vitás kérdéseket.

A Liberty tájékoztatja munkavállalóit és az érdekképviseleteket a kialakult helyzetről, és támogatásukat kéri, miközben a kihívások megoldásán dolgozik"

- zárul a Liberty válasza.

Összességében a fentiek alapján elmondható, hogy konkrét cselekvési tervet nem kommunikált a cég (legalábbis egyelőre kifelé), újabb ígéreteket kaptak az érintettek, így a több ezer dolgozó, a vállalat piaci kapcsolatai, illetve a kormányzati szervek. Kíváncsian várjuk mi is innen a folytatást, a fejleményeket folyamatosan nyomon követjük a Portfolio-n.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
326 felett ragadt a forint délutánra is