Ömlenek a kínai milliárdok a világra, csak van ezzel egy kis probléma
Gazdaság

Ömlenek a kínai milliárdok a világra, csak van ezzel egy kis probléma

Portfolio
A legfrissebb adatok szerint Kína külföldi közvetlen tőkeberuházásai (FDI) rekordszámú növekedést mutattak, 2024 második negyedévében körülbelül 71 milliárd dollárral bővültek. A Kínai Állami Valutaigazgatóság (SAFE) által közzétett, módosított adatok szerint ez több mint 80%-os éves növekedést jelent, és a legmagasabb szintet jelenti az 1998-as adatok óta – írja a Bloomberg, amely szerint befektetéseket jórészt olyan szektorok vezetik, ahol Kína már most is versenytársai előtt jár, mint az elektromos járművek és a napenergia. De a Rhodium Group felmérése szerint a valóság teljesen más.

A Kínai vállalatok külföldi befektetéseik növelésével a nemzetközi munkahelyek létrehozását célozzák, ami hozzájárulhat a kereskedelmi feszültségek enyhítéséhez. Az export helyett a helyi gazdaságokba történő befektetések révén a kínai cégek nemcsak a saját növekedésüket, hanem a külföldi piacok fejlődését is elősegítik.

Azonban a Rhodium Group által készített új adatbázis szerint a tényleges külföldi befektetések az utóbbi években jelentősen csökkentek, és elemzők rámutattak, hogy a SAFE által közölt adatok túlfújtak lehetnek, mivel jelentős „phantom” tőkékről van szó, amelyek nem a valós gazdasági beruházásokat tükrözik.

A kínai külföldi közvetlen tőkeberuházások egyre inkább az ázsiai és feltörekvő gazdaságok felé irányulnak, az új Rhodium-adatbázis szerint. A vietnami, malajziai, indonéziai és szingapúri piacok tavaly és 2024-ben is jelentős kínai befektetéseket könyvelhettek el, különösen az autóipar, ingatlan és fém- és ásványi erőforrások terén. Az afrikai, latin-amerikai és közel-keleti országok szintén jelentős tőkebefektetéseket kaptak az utóbbi öt évben.

Miközben Kína egyre jelentősebb finanszírozóvá válik a környezeti fenntarthatósági projekteket célzó befektetéseknél,

a külföldi befektetők a második negyedévben rekordszámú pénzt vontak ki Kínából.

A SAFE által közölt adatok szerint a Kína egyenlegében megjelenő közvetlen befektetési kötelezettségek körülbelül 15 milliárd dollárral csökkentek, ami csak a második alkalom volt, hogy ez az összeg negatív értéket mutatott.

Adam Slater, az Oxford Economics szakértője kiemelte, hogy Kínát egyre kockázatosabb helyszínnek tekintik az új külföldi közvetlen tőkeberuházások szempontjából, tekintettel a vámokra, a befektetési korlátozásokra és az Egyesült Államok által bevezetett szankciókra. A visszaesés folytatódása esetén Kína első alkalommal tapasztalhat nettó tőkekiáramlást 1990 óta. A kínai kormány a közelmúltban bejelentett egy újabb ösztönzőcsomagot, amely több finanszírozást és kamatcsökkentést tartalmaz, ami növelte a tőzsdék árfolyamait.

Miközben a CSI 300 index bikapiaci helyzet állt elő, kérdéses, hogy a külföldi befektetők visszatérnek-e Kínába. A harmadik negyedévi adatok várhatóan november elején érkeznek, és jelentős információt szolgáltathatnak a piaci trendekről és a külföldi befektetések alakulásáról, emlékeztet a Bloomberg.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Kisállat biztosítások

A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot sem kellett kifizetnem, miközben a legnagyobb dolog, ami csináltak vele, az a röntgen volt. (Ism

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyarok millióinak a lakásügyébe nyúlt bele a kormány, messziről bűzlik a végeredmény
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dugó torlódás