Nagyon ünnepeljük a magyar beruházásokat, csak nincs miért
Gazdaság

Nagyon ünnepeljük a magyar beruházásokat, csak nincs miért

A hazai híreket olvasva látszólag minden rendben van a beruházásokkal, magas a GDP-arányos ráta, és zúdul be a külföldi működőtőke. Aztán ha megnézzük alaposabban a számokat, láthatjuk, hogy valójában a helyzet egészen borzasztó: elképesztően drágán csináltunk nagyon rosszul hasznosuló beruházásokat, és mostanra már ezekből is sokkal kevesebb van, mint gondolnánk.
A magyar gazdaság versenyképességéről, növekedési kilátásairól beszélnek neves szakértők a Budapest Economic Forumon

Száguldanak a magyar beruházások, ömlik a befektetésre szánt pénz az országba - olvashatjuk mostanában a gazdasági helyzetértékeléseket. Pezsgődurrogtatásra azonban semmi ok, ezek a megállapítások ugyanis a valóság teljes félreértésén alapulnak.

Az alapállítás cáfolatára elegendő egyetlen ábra, ami a beruházások szabadeséséről árulkodik. Mint látható, a beruházási volumen látványosan esik, és jelenleg többéves mélypontján van.

Ugyanakkor a témát nem érdemes egyetlen grafikonnal elintézni, mert sokkal több tanulságot hordoz, köztük olyanokat is, amelyek kifejezetten kellemetlenek.

Mi az a beruházás?

Az elmúlt hetekben többször volt téma a beruházások alakulása, és szembesültem vele, hogy nem teljesen világos a hétköznapokban, hogy mit értünk ez alatt. Közgazdasági értelemben a beruházás termelőeszközök előállítása vagy vásárlása, de amikor nemzetgazdasági szinten beszélünk erről, akkor a "termelőeszköz" fogalma kiszélesedik. A beruházásba beleértjük az ország területén lévő összes gazdasági szereplő tevékenységét. Tehát nem csak a vállalatok tipikusan "termelő" beruházásait, hanem az állam és a háztartások jellemzően "nem termelő" beruházásait is. Így például az út- vagy a lakásépítéseket. Ezért amikor a beruházások alakulásáról beszélünk, akkor egy igen széles gazdasági tevékenységi körre kell gondolnunk, az éves GDP 20-30 százalékára.

Vagyis nem csak a vállalati fejlesztésekről van szó, és különösen nem csak az ezen belüli közvetlen külföldi tőkebefektetésekről (FDI). Erre jó példa, hogy Hajdú-Bihar (a Debrecen könyéki óriás fejlesztésekkel) úgy tud nagyon magas beruházási számokat produkálni az idén, hogy közben az országos statisztika ezzel együtt is mélyrepülést mutat. Olyannyira, hogy miközben a közvélemény azzal van elfogalva, hogy a lakossági fogyasztás elégtelensége fékezi a gazdaságot, az igazság az, hogy a beruházások miatt ilyen visszafogott a GDP-teljesítmény:

A beruházásoknak nem csak a nominális (forintban kifejezett) értékét, vagy egy korábbi időszakhoz képest mért volumennövekedését (árváltozástól tisztított, mennyiségi változását) érdemes nézni. Ugyanilyen érdekes lehet a gazdaság méretéhez viszonyított beruházás, a GDP-arányos beruházási ráta. Most, hogy a volumen esik, a kommunikáció áttolódott arra, hogy a beruházási ráta még mindig milyen nagyon magas. És innentől kezdődik Magyarország beruházási sztorija, ami - mint látni fogjuk - nem egy fáklyásmenet.

Sok vagy drága?

A beruházások témájával foglalkoztunk már egy korábbi cikkünkben, akkor épp a fordulat jelei mutatkoztak a nagyon magas GDP-arányos beruházási rátában. Azóta eltelt egy év, és még világosabban látszik, hogy a beruházásokkal nagy gond van.

A kép ellentmondásosságát korábbi cikkünkben egy ábrával szemléltettük, jelezve, hogy a magas beruházási ráta becsapós lehet. A grafikont frissítve már kevésbé zavaros a kép:

Jól látható, hogy a kétféle módon számolt beruházási ráta 2019-ben szétvált, míg az egyik folytatta az emelkedést, a másik csökkenésbe váltott. 2023 elejére a két mutató széttartása elérte a maximumát. Az egymáshoz viszonyított távolságuk azóta sem csökkent, de már fájdalmasan egy irányba mutatnak – lefelé. Vagyis az egyik mutatónk 2023-ig emelkedett és bár azóta sokat esett, még mindig nincs alacsony szinten, a másik 2019 vége óta gyorsuló ütemben esik.

A kétféle mutató közötti különbség, hogy míg a zöld vonal a folyó áras beruházás és a folyó áras GDP hányadosát mutatja (ez emelkedett 10 év alatt 19-ről 28%-ra), a narancs vonal által jelzett fix áras ráta azt mutatja meg, hogy hogyan változott volna a beruházás és a GDP hányadosa, ha az árak nem változtak volna. Kicsit részletesebben:

Egy kis módszertan
A beruházási ráta azt méri, hogy a gazdaságban előállított érték arányában mennyit beruházunk. Ehhez az „állóeszköz-felhalmozást" (beruházást) elosztjuk a GDP-vel. (Mindkét mutató erősen szezonális jellegű, ezért nem a negyedéves számokat, hanem az utolsó négy negyedév összegeit osztjuk el egymással, így simítva ki az éven belüli nagy ingadozásokat.)
Ez a számítás a lehető legjobban kifejezi a pillanatnyi helyzetet, a ráta mindkét elemét folyó (pillanatnyi piaci) áron, forintban számoljuk. A mutató attól nő vagy csökken, hogy a folyó áron számolt beruházás és GDP időben előrehaladva hogyan változik. Ha a beruházás folyó áron gyorsabban nő, mint a GDP, akkor a beruházási ráta emelkedik, fordított esetben csökken.
Csakhogy ebben a folyó áras növekedésben nem csak az van benne, hogy többet termelünk vagy több gépet szerelünk be, hanem benne van az infláció is. Tegyük fel, hogy egyik évről a másikra az ország ugyanannyi terméket és szolgáltatást (GDP-t) állít elő, valamint ugyanannyit is ruház be. A beruházási ráta csak akkor marad változatlan, ha eközben a GDP-n mért infláció (a GDP-deflátor), valamint a beruházási javak árváltozása (a beruházási árindex) ugyanakkora. Ha viszont a beruházások erőteljesebben drágulnak, a beruházási ráta emelkedik, hiába nem volt valódi teljesítménynövekedés.
És ezzel meg is érkeztünk a fenti ábra magyarázatához. Az emelkedést mutató zöld vonal folyó áron számolva mutatja a beruházási rátát, a csökkenő pályát jelző narancs vonal változatlan (2015-ös) áron. Vagyis az utóbbi azt fejezi ki, hogy hogyan változott volna a GDP-arányos beruházás Magyarországon, ha az árak nem változtak volna.

Így az egy évvel ezelőtti megállapításunk még fokozottabban érvényes:

a magyar beruházási ráta alapvetően nem azért magas, mert sok fejlesztés zajlik az országban, hanem azért, mert azok nagyon drágán készülnek el. Másképpen: a brutálisan megdráguló beruházások még úgy is egyre nagyobb részét tették ki a GDP-nek, hogy valójában azok egyre kisebb gazdasági teljesítményt jelentettek.

Ráadásul mostanra ez a ráta már nem is olyan rendkívüli. Lobogtathatjuk ugyan a 25% feletti mutatót, de a fix bázisú index elárulja, hogy ez még mindig a drágaság miatt tűnik nagynak, valójában árhatásoktól tisztítva már 22% alatt jár. Márpedig az a 22%-os érték a régióban már egyáltalán nem kiugróan magas.

Az ábrának két további tanulsága van.

  • Az egyik, hogy a többi országban nem volt megfigyelhető a beruházási árak olyan felrobbanása, mint idehaza (erről árulkodik, hogy narancs és a zöld vonal sehol nem viselkedett ennyire eltérően).
beruh3
  • A másik, hogy az árak 2019 és 2022 közötti durva elszállását nem követte korrekció, hiszen a két idősorunk azóta sem közeledett egymáshoz.

Mindkét tanulsághoz érdemes egy kis magyarázatot fűzni.

Mivel a többi vizsgált régiós országban nem volt ilyen óriási beruházási ársokk, gyanítható, hogy a hazai folyamatokban belső okok játszottak közre. Korábbi írásunkban egy külső és két belső okot azonosítottunk. Ezek röviden:

1. A globális gazdaság koordinációs zavarai és az energiaválság a nyersanyagok világpiaci árait korábban nem látott mértékben emelték.

2. A hazai piacon további szűkösséget okozott a belső túlstimulálás. A nagy állami projektek óriási kapacitásokat kötöttek le, a beruházásösztönző források további ösztönzőket jelentettek, nagyon hosszú szállítási határidőkkel dolgoztak a nyersanyag-gyártók, és még így is helyenként abszurd mértékű drágításokat hajtottak végre.

3. Az állami megrendeléseken akadálytalanul szaladt keresztül az inputköltségek emelkedése. Ennek emblematikus pillanata volt 2021-2022 fordulója, amikor számításaink szerint az állam a teljes építőipari rendelésállományán átlagosan legalább 40%-os drágítást fogadhatott el. A magánszektorban ilyen brutális újraárazásnak nem volt nyoma a számokban.

Hogy mennyire különleges volt a hazai beruházás-drágulás, azt az alábbi grafikon mutatja: 2010 óta a magyar beruházások árszintje a 2,5-szeresére emelkedett, a másik három országban átlagosan 35%-os volt a drágulás. További megfigyelés, hogy az árszintemelkedést jóval az építőipari nyersanyagok sokkszerű drágulásának levonulása után sem követte korrekció a beruházási árszintben.

Mikor jön a fordulat?

A kiábrándító gazdasági növekedés fényében fontos kérdés, hogy mikor jöhet fordulat a beruházásokban. A gazdasági folyamatok természetéből adódóan szerencsére nem várható, hogy a mostani mélyrepülés még évekig tartson, a beruházások előbb-utóbb stabilizálódnak, ami már önmagában javítja a GDP-mutatónkat. Az újbóli élénkülésnek azonban vannak jól látható korlátai:

  • Az állami beruházások még mindig halasztási/törlési fázisban vannak, a költségvetési helyzet egyáltalán nem stabil. A idei hiánycél teljesülése kétséges, a jövő évi projekciók szerint a GDP-arányos deficit nagyobb eséllyel lesz 5%, mint a célul kitűzött 3,7%.
  • A lakossági kereslet ugyan élénkül a lakáspiacon, azonban ez egyelőre inkább csak a használt szegmensben mondható karakteresnek. Az elmúlt negyedévekben kevés új építési engedélyt adtak ki, ezért gyors felpattanást nemigen várhatunk.
  • Az exportcégek a gyenge külső kereslet miatt nagyon óvatossá váltak, és a friss adatok még mindig nem mutatják a nagy gazdaságok élénkülését.
  • A belső piacot ellátó kkv- szektor az élénkülő belső fogyasztás és a csökkenő kamatok mellett növelhetik az aktivitásukat. Ugyanakkor az elmúlt években főként támogatott hitelből és uniós forrásból finanszírozták a fejlesztéseiket. A mostani helyzethez képest mindkét területen várhatunk némi javulást, hiszen új kkv-hitelprogramra van kilátás, és az uniós pályázatok is megszaporodhatnak. Ugyanakkor egyik esetben sem várhatunk óriási felfutást. A kkv-hitelhez szükséges támogatáshoz nincs állami forrás, az uniós források jelentős része pedig vagy blokkolva van, vagy már lekötöttük korábbi projektekkel.

A bizonytalanság a Magyar Nemzeit Bank a csütörtökön megjelent előrejelzésében is visszaköszön. A jegybank szakértői az idei évre 5,8-7,2%-os visszaesést várnak (a tavalyi 7,4%-os zsugorodás után), 2025--2026--ra 1,5-4,5 százalékos beruházásbővülésre számítanak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Kisállat biztosítások

A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot sem kellett kifizetnem, miközben a legnagyobb dolog, ami csináltak vele, az a röntgen volt. (Ism

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyarok millióinak a lakásügyébe nyúlt bele a kormány, messziről bűzlik a végeredmény
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
parlament budapest orzágház getty stock