Már nyugtat az EKB-elnök, reagálnak az inflációs helyzetre
Gazdaság

Már nyugtat az EKB-elnök, reagálnak az inflációs helyzetre

Portfolio
Az Európai Központi Bank (EKB) növekvő bizalommal tekint az infláció alakulására, és ez várhatóan hatással lesz a közelgő monetáris politikai döntésekre – mondta Christine Lagarde, az EKB elnöke hétfőn Brüsszelben az Európai Parlament előtt a várható kamatpolitikával kapcsolatban.
A legfontosabb gazdasági kérdésekről a gazdasági élet legfontosabb szereplői és szakértői beszélnek majd a Portfolio konferenciáján.

Lagarde optimista hangvételű nyilatkozatot tett az infláció jövőbeli alakulásával kapcsolatban.

„A legutóbbi fejlemények megerősítik a bizalmunkat abban, hogy az infláció időben visszatér a célértékhez” – mondta az EKB elnöke. A jegybank 2%-os inflációs célt tűzött ki, és úgy tűnik, egyre biztosabbak abban, hogy ezt sikerül elérni.

Az EKB elnöke arra is utalt, hogy a pozitív kilátások befolyásolhatják a bank következő kamatdöntését.

„Ezt figyelembe fogjuk venni a következő, októberi monetáris politikai ülésünkön” – jelentette ki Lagarde, előrevetítve, hogy a jegybank októberi döntéshozatala során számításba veszik majd az inflációs várakozásokat. Mindezzel a sorok között arra utalhatott, hogy folytatják a kamatvágást, akár 25 pontos nagyobb lépésről is dönthetnek, amit a piac elkezdett árazni.

„Előretekintve, egyes felmérési mutatók nyomott szintje arra utal, hogy a fellendülés ellenszéllel néz szembe” – mondta az EP Gazdasági és Monetáris Bizottságának rendes meghallgatásán.

Ennek ellenére megismételte a bank szokásos kijelentését, miszerint a fellendülés várhatóan erősödik, és a növekvő reáljövedelmek lehetővé teszik a háztartások számára, hogy többet fogyasszanak.

Lagarde hozzátette, hogy a munkaerőpiac, amely a gyors bérnövekedésen keresztül bizonyos árnyomás forrása, továbbra is rugalmas, még akkor is, ha a bérnövekedés mérséklődik, és a vállalati nyereségek elnyelik a béremelések egy részét.

Kijelentése azután érkezett, hogy a francia és a német infláció mellett az olasz infláció is a vártnál nagyobb mértékben csökkent, ami arra utalhat, hogy túl sokáig tartotta fenn szigorú monetáris politikáját a jegybank és az európai gazdaságot visszafogják a magas hitelezési költségek. A gazdasági lassulással kapcsolatos aggodalmakat erősítik az elmúlt időszak kifejezetten gyenge bmi-adatai is.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: EU

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Kiszámoló

Kisállat biztosítások

A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot sem kellett kifizetnem, miközben a legnagyobb dolog, ami csináltak vele, az a röntgen volt. (Ism

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyarok millióinak a lakásügyébe nyúlt bele a kormány, messziről bűzlik a végeredmény
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet