Még ma sem könnyű a kis kedvencekkel utazni
Gazdaság

Még ma sem könnyű a kis kedvencekkel utazni

Nem egyszerű az utazás megtervezése, ha a családnak egy vagy több házikedvence van. Már egyre több hazai szálloda fogad kutyával vagy cicával érkező vendégeket, azonban az is megoldás lehet, hogy a kiskedvenceket kutya- vagy cicapanzióban helyezzük el, aminek díja napi 4500 és 7000 ezer forint között mozoghat.

Aki már látott autó hátsó ülésén vagy csomagtartójában szaunázó macskát vagy kutyát például egy autópálya-pihenőnél, az pontosan tudja, hogy milyen tortúrának lehetnek kitéve az állatok egy-egy hosszabb utazás alkalmával. Ha pedig megérkezünk egy szálláshelyre a házikedvenccel együtt, ott sem mindegy természetesen, hogy milyen lehetőségek fogadják őket.

Még van hova fejlődni

Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője szerint a hazai szálláshelyeknek még van hova fejlődniük, ha a házikedvenccel érkező vendégek fogadásáról van szó.

Sajnos, a Balatonnál nem dicsekedhetünk arról, hogy milyen sok házikedvencbarát szálláshely vagy úti cél található itt. Nagyon kevés a kutyás strand is.

– mondta Forsthoffer Ágnes, aki egyben a balatonfüredi Hotel Margaréta ügyvezetője is.

Szerinte fontos lenne e téren fejlődni, mert a kis kedvencekkel való utazás igénye egyre növekszik.

Saját szállodájuk tapasztalatairól szólva kiemelte: náluk már nagyon kevés a probléma abból, hogy a gazdi esetleg nem felelősen tartja az állatot a szállodában. Miután az utóbbi években jelentős előrelépés történt az állattal történő utazás kultúrája terén, a legtöbben szép, ápolt kutyusokkal érkeznek, az állat ellátásához szükséges teljes felszereléssel, és ügyelnek a kedvencükre.

A legjellemzőbb gond a kutyus szorongása lehet, ha a gazdi nem méri fel jól, hogy egyedül hagyható-e a kutya egy számára idegen szobában.

Mi mindig külön figyelünk arra, hogy a kutyussal érkezőket el tudjuk érni telefonon, ha a szobából „panaszos hangot” hallunk. A kutyás szobák a földszinten találhatók, a recepció közelében, így rajtuk tudjuk tartani a fülünket.

Tapasztalataik szerint viszont egy macska jó eséllyel eltölti egyedül az időt a szobában is, így gazdái bármilyen programot tervezhetnek napközben, nem szükséges a kis kedvencet magukkal vinniük. „Egy nagytestű kutya mozgásigénye már jóval nagyobb, velük mindenképpen a túrázás, természetjárás az ideális, tehát aktív időtöltés szükséges. Ha van kutyás strand a közelben, mint például Keszthelyen, akkor érdemes annak közelében egy ideális szállást találni, így a fürdésből sem marad ki a kutya. De azt gondolom, hogy a Balatonnál ideálisabbak a holtágak, kisebb tavak, ahol szabadabban vihetőek be a vízbe a kutyák” – mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője.

Felárat kell fizetni

Arra persze számítani kell, hogy akár macskát, akár kutyát visz magával a nyaraló, ez a hotelek és panziók esetében plusz pénzbe fog kerülni.

A Hotel Margarétában például olyan szobákban fogadják a házi kedvencekkel érkezőket, ahol tudják fertőtleníteni a padlót.

A kutyás-cicás szoba minden esetben extra odafigyelést és takarítást igényel, ezért alkalmazunk felárat, ám ez természetesen sokkal kedvezőbb, mint egy kutyapanzió díja

- mondta a Hotel Margaréta ügyvezetője.

Egészségügyi igazolást nem kérnek, de a többi vendégre is oda kell figyelniük, ezért a kisállatok nem használhatják a szálloda füvesített kertjét és éttermét sem.

A Danubius Hotels városi szállodái közül Budapesten minden hotel, illetve a győri és a bükfürdői szállodák házikedvencbarátak

– közölte megkeresésünkre Fabriczki Petra, a Danubius Hotels kommunikációs igazgatója. Általánosságban azt tapasztalják, hogy az elmúlt években nőtt azok száma, akik a kutyájukkal közösen szeretnének pihenni. Szállodáik közül a bükfürdői hotelben és a budapesti Heliában a legjellemzőbb, hogy kutyával érkeznek a vendégek.

A Danubiusnál is a házi kedvenccel érkező vendégek részére külön kijelölt szobákat biztosítanak

A takarítást ezekben a helyiségekben különös odafigyeléssel végzik, amiért napi felárat számolunk fel 25 euró/éjszaka értékben

– mondta a Danubius kommunikációs igazgatója.

A szálláshelyek mindenütt maguk alakítják ki a házirendet az állatok fogadására, ezért természetesen mindenképpen ajánlott a kinézett hotel vagy panzió oldalán tájékozódni, hogy mit vár el a vendéglátó. Az állattartói felelősség egyébként a szálláshelyeken is fennáll, tehát mindenképpen csak egészséges és oltásokkal rendelkező állatot vihetünk hotelekbe, panziókba vagy éppen apartmanokba.

A Danubius Hotels kommunikációs igazgatója elmondta: a megfelelő előkészületek érdekében a négylábú kedvencek érkezéséről már a foglaláskor érdemes tájékoztatni a szállodát. „A kutyás vendégeket a szállodába érkezéskor minden hasznos információval ellátjuk, így a szállodára és környékére szabott tájékoztató anyaggal, ajánlásokkal készülünk, például közeli állatorvost, sétálóhelyeket, kutyafuttatót ajánlunk. Kiegészítőket, itatót, kutyasnacket kérésre biztosítunk. A gazdik a beleegyező nyilatkozattal vállalják a kutyára vonatkozó viselkedési, együttélési szabályok betartását, valamint nyilatkoznak arról is, hogy a házi kedvencük minden kötelező oltást megkapott.”

A hotelszabályok alól kivételt képeznek a gazdájukat kísérő, segítő vakvezető és rendőrségi kutyák, illetve a mozgássérült vendéget kísérő ebek. Ennek részleteit külön jogszabály (29/2009.(XII.3) SZMM rendelet) szabályozza. Ilyen esetben a behozandó állatok száma nem korlátozható, elhelyezésükért nem lehet felárat kérni, és az állatok a vendéglátás területeire is bevihetők.

Kutya- és cicapanziók

Aki mégis úgy dönt, hogy nem stresszeli az utazással házikedvencét, vagy csak jobb megoldásnak gondolja elhelyezésüket egy külön erre szakosodott panzióban, arra számíthat, hogy egy cica esetében naponta 4500 és 4800 forint közötti összegeket kérnek el a kis kedvenc elszállásolásáért.

A kutyák elhelyezése kicsit drágább: napi 6500 és 7 ezer forint között ingadozik attól függően, hogy a gazdája biztosítja-e a kutya tápját, vagy azt a panziótól igényli. Természetesen a kiskedvenceket fogadó panziókba csak egészséges állatokat lehet vinni bolha- és parazita mentesen, érvényes kombinált oltással.

Kecskés Viktória, a Kutyapszichológus nevű panzió alapítója és vezetője lapunknak elmondta: náluk 7 ezer forint minden megkezdett nap, amelybe beletartozik a háztól-házig szállítás, az etetés és a felügyelet. Rendkívül változó, hogy mennyi időre helyezik el a tulajdonosok a kedvenceiket, a pár napostól az évekig tartó időszak között náluk már mindenre volt példa. Persze a nyári időszakban jóval több a kedvencének helyet kereső állatbarát. Hozzátette: nagy az igény az ilyen panziók iránt, mert természetesen nem mindig lehet megoldani, hogy a kutya a gazdival maradjon. Nem csak nyaralásnál, akár egy lakásfelújításnál is előfordulhat, hogy a házikedvencnek ideiglenesen más helyet kell nézni.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Összeomlik idén a polar vortex? - Megszólaltak a kutatók, kiderült, milyen tél várhat ránk
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kína-egyesült-allamok-stock-sakk-babuk