Ezek a munkák vannak a legnagyobb veszélyben – A tiéd köztük van?
Gazdaság

Ezek a munkák vannak a legnagyobb veszélyben – A tiéd köztük van?

Egyre többet hallani arról, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkánkat – és míg számos szakma esetében ez jelenleg nagyon messze van a realitástól, addig valóban akadnak olyan területek, ahol egyre kevesebb emberi erőforrásra lesz szükség. Hogy mégis milyen változásokra kell felkészülni a munkaerőpiacon a következő évtizedben, ahhoz jó iránymutató lehet az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal (BLS) adatsora: nézzük, kinek van félnivalója!

Nem vész el, csak átalakul

A gazdaság változásával együtt alakul át a foglalkoztatási helyzet is, ez eddig sem volt másképp: például 1850-ben még az összes amerikai munkahely több mint felét a mezőgazdaság adta, de idővel ez jelentősen visszaszorult, ahogy más ágazatok váltak egyre dominánsabbá - jelenleg 10,4 százalék a szektorban dolgozók aránya, de a többi fejlett országban is hasonló tendenciák figyelhetők meg (részletesen ebben a tanulmányban lehet olvasni a témában).

Share-of-agricultural-employment-in-total-employment-1960-2010
A mezőgazdaságban foglalkoztatottak arányának alakulása egyes európai országokban. Forrás: ResearchGate

A mesterséges intelligencia térnyerése jelentősen felgyorsíthatja ezt az átalakulási folyamatot, aminek hatására

számos munkahely fog vélhetően megszűnni az előttünk álló években.

Hogy mégis milyen változásokra kell felkészülni a foglalkoztatás területén a következő évtizedben, ahhoz jó kapaszkodót jelenthetnek az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal (BLS) adatai - igaz, ez az adatsor az amerikai munkaerőpiaci trendeket mutatja, de a fő irányok vélhetően Európában is hasonlóan alakulhatnak.

Egy dolgot azonban fontos leszögezni, mielőtt megnéznénk, hogy melyik állások is vannak a legnagyobb veszélyben: bár számos foglalkozásra valóban drasztikusan meg fog csappanni az igény, egy ismert közmondással élve az anyag nem vész el, csak átalakul: a BLS várakozásai szerint 2023 és 2033 között 167,8 millióról 174,6 millióra nőhet a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, ami 4 százalékos bővülésnek felel meg. A lényeg tehát:

a megszűnő munkahelyek miatt nem kell tömeges munkanélküliségre számítani, hanem sokkal inkább a tömeges átképzés és a pályaváltás lehet a "recept".

Melyik munkák vannak veszélyben?

A BLS előrejelzése szerint 2023 és 2033 között várhatóan összesen közel kétmillió munkahely szűnhet meg az Egyesült Államokban, 

ennek a számnak a 18%-át a pénztárosok teszik majd ki,

elsősorban az önkiszolgáló pénztárgépek és az online vásárlás elterjedése miatt. Ugyancsak jelentősen vissza fog esni az ügyfélszolgálati munkatársak és az irodai ügyintézők iránti igény, de a gyorséttermi szakácsok száma is megcsappanhat a következő tíz évben.

lostjob nominal

Fontos kiemelni, hogy a fenti sávdiagram a nominális, azaz a számszerű változást ábrázolta - a trendekről azonban talán ennél is többet mond el, hogy melyik szakmákra lesz arányaiban, százalékosan nézve kisebb szükség a jövőben. A tíz leginkább "eltűnő" munka esetében csak 50 százalékos átfedés van a számszerű csökkenés és a százalékos között (a fenti diagramon nem szereplő szakmákat sárgával jelöltük a lenti ábrán), ráadásul azt is fontos látni, hogy arányaiban nézve egyáltalán nem a pénztárosokat fogják a legnagyobb elánnal elbocsátani: hiába lesz az előrejelzések szerint 353 ezerrel kevesebb pénztáros 2033-ban, ez a jelenlegi munkaállományhoz képest csak 10,6 százalékos csökkenést jelent.

Ezzel szemben

messze a legveszélyeztetettebb szakmája a szövegszerkesztő-gépíróknak van,

belőlük mintegy 38 százalékkal kevesebbre lesz szükség 2033-ban. Az adatbevitellel foglalkozó ügyintézők és a telemarketingesek is bölcsen teszik, ha alternatív lehetőségek után néznek, már ha az amerikai piaci kilátások valóban megfeleltethetők a hazai viszonyoknak.

lostjob percent

Mi áll a háttérben?

Ahogy már korábban is említettük, a technológiai fejlődés nagymértékben hozzájárul a fenti munkahelyek iránti igény csökkenéséhez. Az érintett munkakörök

elsősorban belépő szintű pozíciók, ahol a feladatok részben vagy teljesen automatizálhatók,

vagy legalábbis a közeljövőben azzá válhatnak. Az önkiszolgáló rendszerek, a közösségi média és a mobilalkalmazások például gyakran segíthetnek az ügyfeleknek egyszerű feladatok elvégzésében anélkül, hogy ügyfélszolgálati ügyintézővel kellene beszélniük.

A könyvelők és számviteli ügyintézők esetében sok rutinfeladat, például az adatbevitel automatizálható - ez azt jelenti, hogy kevesebb ilyen dolgozóra lesz szükség, és szerepük inkább az elemző és tanácsadói feladatok felé tolódik el, írja a Visual Capitalist. A mesterséges intelligencia fejlődése tovább automatizálhatja az irodai munkák számos aspektusát a különböző ágazatokban, ezek közül várhatóan az informatikai ágazat lesz az egyik leginkább érintett.

A BLS arra is számít, hogy a gyorséttermi szakácsok az automatizált rendszerek és egyéb racionalizálási törekvések miatt a legnagyobb létszámleépítéssel járó munkakörök közé tartoznak majd. Érdekes módon az éttermi szakácsok a legnagyobb növekedés előtt álló állások közé tartoznak; ez annak köszönhető, hogy a fogyasztók egyre inkább az egészségesebb ételeket részesítik előnyben. A minőségi ételek elkészítéséhez az éttermeknek tapasztalt szakácsokra lesz szükségük, bár eközben az éttermekben kínált átlagfizetés csak kevéssel magasabb, mint a gyorséttermekben.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bejelentette a kormány: itt az új kamatmentes hitel, 50 millió is felvehető
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
margit sziget budapest