Virágzik az ökoturizmus, de nálunk még kevésbé elterjedt
Gazdaság

Virágzik az ökoturizmus, de nálunk még kevésbé elterjedt

Világszerte egyre nagyobb a kereslet az ökoturizmus iránt, amelynek egyik ázsiai fellegvárának Vietnám számít, de az indonéziai Bali szigete is egyre kedveltebb célpontja az ökoturistáknak. A magyarok azonban még nem igazán vevők a turizmus ezen vállfajára, mint ahogy az a trend is kevésbé népszerű nálunk, hogy nagy filmek forgatási helyszíneit keressék fel nyaralás céljából.

Egyre nagyobb az érdeklődés a fenntartható utazások iránt. Az ázsiai utakra specializálódott utazásszervező, Daróczi Szilárd ezzel kapcsolatban megkeresésünkre elmondta: Vietnámban rohamosan fejlődik az ökoturizmus, amelynek gyönyörű természeti kincsei vannak, és eszméletlen a gasztronómiája.

Vietnámra az is jellemző, hogy egy-egy természeti kincs látogatását nem nagyüzemben végzi tucatnyi cég, hanem a kormányzat egyetlen cégnek adta ki az engedélyt, így óvják a természetet attól, hogy a túl sok turista tönkretegye a természeti értékeket. Minden évben limitálva van, hány csoport és hány ember látogathatja meg ezeket a nemzeti parkokat.

Daróczi Szilárd kiemelte: sokak számára továbbra is az indonéziai Bali szigete az első számú célpont, de egyre többen érdeklődnek autentikus utazások iránt, kevesebben kíváncsiak a fő turista attrakciókra, sokkal inkább a rejtett kincsekre vadásznak már. Balin viszont még gyerekcipőben jár az ökoturizmus, de ott is egyre több szállásadó és helyi cég ismeri fel, hogy óvni kell a környezetet.

A turisztikai szolgáltatóknál megfigyelhető zöld trendekről korábban Tarnóczi Barna, a Tensi Holiday értékesítési igazgatója arról számolt be a Portfolio-nak, hogy az újabb tengerjáró hajók már LNG-vel működnek, ami lényegesen kevésbé szennyező, mint a korábbi típusokra jellemző dízelolajjal történő meghajtás.

A nagyobb légitársaságok újabb repülőgépei pedig egyre környezetbarátabb hajtóművekkel működnek, sokszor zöld üzemanyagot használnak fel, és 30-40%-kal kisebb a fogyasztásuk.

Tarnóczi Barna is kiemelte azt a lehetőséget, hogy aki repülővel utazik, az már vásárolhat a repülőjegy árán felül úgynevezett carbonfootprint offsetet, amivel vállalja a légitársaság, hogy az abból befolyt összeget környezetvédelmi célra költi. Továbbá turista tengerjáró hajókon már nincsenek műanyag evőeszközök és poharak, mindent üveg- vagy fémedényben, újrahasznosítható anyagokban tálalnak fel.

Daróczi Szilárd tapasztalatai szerint a magyar turisták egyelőre nem igazán foglalkoznak azzal, mennyire káros egy-egy program, vagy út a természetre. „Szerintem ezen a téren még nem rendelkezünk elegendő információval, és igény sincs nagyon rá. De bizakodó vagyok” – ecsetelte a hazai helyzetet Daróczi Szilárd.

Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője is korábban arról nyilatkozott a Portfolio-nak, hogy az öko gondolkodásmód Magyarországon még mindig nem kiemelt szempont, sem az új szállodaépítéseket, beruházásokat, sem a vendégek választási preferenciáit tekintve.

A turisztikai zöld átállás terén Magyarország még nagyon az út elején jár – véli Forsthoffer Ágnes. Szerinte az öko gondolkodásmód Magyarországon még mindig nem kiemelt szempont, sem az új szállodaépítéseket, beruházásokat, sem a vendégek választási preferenciáit tekintve. Az energiatakarékosságra már oda-odafigyelnek az üzemeltetők, de ettől többet aligha látunk - jegyezte meg Forsthoffer Ágnes.

Az ökoturizmus mellett virágkorát éli a híresebb filmek, sorozatok forgatási helyeire elzarándokoló turizmus. Ezt a helyiek nagyon jól kihasználják, és a tapasztalatok szerint gyakorlatilag mindent pénzzé tesznek, ami egy-egy film kapcsán eladható. Máltán én magam is végig jártam a Trónok harca forgatási helyszíneit – mondta Daróczi Szilárd. A magyarok körében viszont az ökoturizmus mellett még az is ritkának számít, hogy nagy filmek forgatási helyszíneit keressék fel nyaralás céljából.

Virágzik a spirituális elvonulásoknakra, meditációra épülő kikapcsolódások piaca is, mivel egyre több turista keres új élményeket, és nem szeretne újabb és újabb, de egyébként hasonló metodikára épülő utazásokat megismételni, nem a mindennapjaikat szeretnék újra élni zsúfoltan, csak a világ egy másik táján. „Az ilyen jellegű nyaralásoknál egyre népszerűbbek a 15-20 fős csoportos utazások, ahol megszokott társaságok indulnak együtt. De ugyanilyen felkapott a 6-8 fős baráti társaságok közös, elvonulós utazása is” - mondta az utazásszervező.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiköltöznél Ausztriába? Így működik ott a nyugdíjrendszer
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ivóvíz magyar ivóvíz ivóvíz-ellátás