Két perc alatt kapkodták el Romániában az új napelemes támogatást
Gazdaság

Két perc alatt kapkodták el Romániában az új napelemes támogatást

MTI
Romániában pénteken indította el a környezetvédelmi minisztérium az idei Zöld Ház nevű napelemprogramját. Az elsőként meghirdetett, online regionális keret két perc alatt elfogyott - közölte a tárca.
A magyar energetika fontosabb kihívásaival kiemelten foglalkozunk a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum 2024 konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz Te is!

A Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szilágy, Szatmár és Máramaros megyét magába foglaló Északnyugati Fejlesztési Régióban 9143 családi ház tulajdonosának sikerült az indulás utáni első percekben online feliratkoznia a 20 ezer és 30 ezer lej közötti támogatásra.

A térségnek szánt 274 millió lejes keretösszeg két perc alatt kimerült.

Bár a Zöld Ház programra idén minden korábbinál magasabb, csaknem 2 milliárd lejes (160 milliárd forint) támogatást különítettek el, ez a tavalyi 87 ezernél kevesebb - becslések szerint mintegy 67 ezer - ház energetikai korszerűsítésére lesz elegendő, ugyanis idén már csak olyan napelemrendszer telepítésére lehet támogatást igényelni, amelyhez tároló kapacitás, akkumulátor is tartozik.

A program résztvevői - a korábbi 20 ezer lejnél nagyobb - akár 30 ezer lejig terjedő támogatást kapnak ahhoz, hogy házukra napelemrendszert szereljenek, amihez legalább 3000 lejes önrészt kell hozzátenniük.

A pénteken kezdődött internetes pályázás október 9-én zárul. A székelyföldi megyéket és Belső-Erdély egyes térségeit (Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben és Fehér megyét) magában foglaló Központi Fejlesztési Régióban hétfőn délelőtt 10 órakor nyitják meg a környezetvédelmi alap honlapján (afm.ro) a jelentkezést.

A bánsági térséget is (Temes, Krassó-Szörény, Hunyad és Arad megyét) magában foglaló Nyugati Fejlesztési Régió lakói október 8-án, az egyházak pedig október 9-én kérhetnek támogatást a Zöld Ház programban.

Az idei napelemprogram megvalósítása révén a napenergiát hasznosító romániai háztartások száma elérheti a 200 ezret. Romániában a termelő-fogyasztók (prosumer) által beüzemelt háztartási napelemrendszerek névleges teljesítménye nagyságrendileg már az év elején elérte az 1400 megawattot, ami megfelel a cernavodai atomerőmű két blokkja együttes teljesítményének.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiköltöznél Ausztriába? Így működik ott a nyugdíjrendszer
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Csak kicsit lett rossz a kínai adat, és ez jó