Újabb ipari vészjelzés jött Magyarország környékéről
Gazdaság

Újabb ipari vészjelzés jött Magyarország környékéről

Portfolio
Az osztrák feldolgozóipari aktivitás szeptemberben ismét csökkent, immár 26. hónapja folyamatosan, az UniCredit Bank Austria által közzétett beszerzésimenedzser-index (bmi) adatai szerint.

A Bank Austria csütörtökön közzétett adatai alapján a feldolgozóipari bmi értéke szeptemberben 42,8 pontra esett az augusztusi 44,4 pontról, ami héthavi mélypontot jelent, és az osztrák feldolgozóipari recesszió elmélyülését mutatja – olvasható a bank honlapján megjelent összefoglalóban az MTI szerint.

A bmi értéke 50 pont fölött a gazdasági teljesítmény növekedését, 50 pont alatt pedig a csökkenését jelzi.

Legutóbb 2022 júliusában állt az index 50 pont felett, azóta már 40 pont alatti szintekre is süllyedt, például 2023 közepén. Ennél alacsonyabb értéket csak 2020 áprilisában mértek, amikor a bmi 31,6 pont volt.

Az osztrák feldolgozóipart egyaránt sújtják a kedvezőtlen nemzetközi feltételek – különösen a német ipar gyengesége –, valamint a meredeken emelkedő költségek, amelyek rontják a versenyképességet. Emellett az árvíz okozta fennakadások is tovább rontották a helyzetet – mondta Stefan Bruckbauer, az UniCredit Bank Austria vezető közgazdásza.

Az Ifo üzleti bizalmi index 86,6 pontról 85,4 pontra esett vissza. Az üzleti feltételek alindexe szintén csökkenést mutatott, 86,5 pontról 84,4 pontra mérséklődött, és a várakozások is romlottak, 86,8-ról 86,3 pontra. Az index értéke az idei évet leszámítva csak az energiaválság, a koronavírus-járvány és a 2009-es pénzügyi válság idején volt ilyen alacsony. Ez is jól tükrözi a német gazdaság jelenlegi problémáinak súlyosságát. A német GDP a második negyedévben 0,1%-kal csökkent az első negyedévhez képest.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem hallottál róla, de a pénznél is fontosabbá válhat – Itt az évtized legjobb befektetése?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet