Itt az MNB friss jelentése: ezért teljesít gyengén a magyar gazdaság idén
Gazdaság

Itt az MNB friss jelentése: ezért teljesít gyengén a magyar gazdaság idén

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank közzétette szeptemberi inflációs jelentését, amelyből kiderül, hogy a jegybank miért módosította lefelé az idei növekedési előrejelzését. Az MNB szerint a mehzőgazdaság és az ipar gyengén teljesít idén, emiatt az elérhető növekedés 1,4% lehet. Az áthúzódó hatás miatt a jövő év eleji növekedés is gyengébb lehet az eddig vártnál. Az MNB emellett közzétette a bérdinamikára, államháztartási hiányra, foglalkoztatottságra vonatkozó számait is.
Milyen környezetben működhet és hogyan teljesíthet a magyar gazdaság a következő másfél évben? Ezt beszéljük meg szakértőkkel, döntéshozókkal a Budapest Economic Forumon!
Megosztás
Megosztás

Íme a kockázatok

Az előrejelzés alappályáját kockázatok övezik. Ilyen például a lazább külső monetáris kondíciók, az óvatossági motívum oldódása, a beruházások növekedése. A lakossági fogyasztás terén inkább a felfelé irányuló, a beruházások terén inkább a lefelé irányuló kockázatokat látja a jegyank.

Megosztás

Lassan csökkenhet az államadósság

A kormányzat fiskális bejelentései csökkentik annak esélyét, hogy nem érjük el a hiámycélt, ám továbbra is fontos, hogy a kiadások terén fennmaradjon a fegyelem. Idén mindössze 0,3%-ponttal mérséklődhet az államadósság GDP-arányosan, ez csak a következő években gyorsulhat fel

Megosztás

A beruházások gyengén teljesítenek

A lakossági hitelezés már ébredezik, arra számíthatunk, hogy a lakossági hitelkihelyezések nőni fognak. A vállalati beruházások viszont csökkennek, nemzetközi rangosorokban is gyengül a magyar beruházás. Ennek egyik oka, hogy alacsony a magyar vállalatok kapacitáskihasználtsága. Ez összhangban van azzal, hogy a kibocsátási rés negatív.

A vállalatok beruházását szűkíti a magas infláció továbbra is: a vállalatok azt mondják, hogy az árak és energiaköltségek visszafogják a tevékenységüket, akárcsak a vevők hiánya. Az inflációnak hosszú az árnyéka – mondta Balatoni.

A kkv-hitelezés lassuló pályán van, a trendek összhangban vannak a makrogazdasági pályával, amit az MNB érzékel.

Megosztás

Nem egyenlően oszlik meg a béremelkedés

A jövedelemnövekedés nem egyenlően oszlik meg, a magas jövedelműeket jobban érinti, míg a társadalom alsó ötöde csak most kezdi utolérni magát – mondta Balatoni.

Megosztás

Nem nőtt meg érdemben a bevásárlóturizmus

A külföldi kártyaforgalmak adatai szerint nem változott érdemben a külföldi vásárlások mértéke, tehát nem bezsélhetünk jelentősen megélénkült bevásárlóturizmusról – mondta Balatoni András. A pénzváltásoknál sem látnak jelentős emelkedést.

Az online vásárlásoknál ugyanakkor lát az MNB növekedést.

Megosztás

A munkaerőpiac erős

A magyar gazdaság nagyon erős fundamentuma, hogy magas a foglalkoztatottság. Balatoni felteszi a kérdést, hogy miért nem bocsátanak el a vállalatok a gyenge konjunkturális adatok ellenére? Elmondása szerint azért van, mert a vállalatok tudják, a demográfiai helyzet ellenük dolgozik, ezért van egyfajta munkaerőtartalékolás.

A munkaerőpiac feszessége időközben csökken, és ez sok szektorra érvényes. A versenyszférában az üres álláshelyek száma a munkanélküliek arányában csökken. A munkanélküliségi ráta alacsony volta ellenére az új álláshelyek kiírása megváltozott, ami összességében a munkaerőpiaci kondíciók lazulásának irányába mutat.

Ez azért kritikus, mert amikor a munkapiac feszes, akkor magas a bérdinamika a gazdaságban, ám a munkapiac lazulásával a bérindexek is mérséklődnek. Hogy ez ciklikus vagy strukturális tényező, azt jelen pillanatban nehéz megállapítani – ismertette Balatoni.

Megosztás

A fogyasztással nincs akkora baj, mint elsőre gondolnánk

Ha nem a kiskereskedelmi forgalmat nézzük, hanem a teljes fogyasztást, valamint a magas megtakarítási rátát, akkor majdnem azt lehet mondani, hogy "nincs itt semmi látnivaló" – mondta Balatoni András. A lakossági fogyasztás most nem a kiskereskedelmi forgalomban csapódik le. A magyar fogyasztás megfelel a régiós átlagnak, és nagyjából összhangban van azokkal a makrofolyamatokkal, amit az MNB lát.

Megosztás

Gyenge a mezőgazdaság és az ipar

Ami a reálgazdaságot illeti, a hazai azsálykárok miatt a mezőgazdaság is gyengébben teljesít, az ipari lejtmenet pedig folytatódott – mondta Balatoni Adnrás, hozzátéve, hogy az ipari kilátások még romlottak is. Az ipar gyengélkedése nem magyar helyzet, nyugaton is ez látszik.

Az idei év gyenge gazdasági teljesítménye lehúzza a jövő év eleji növekedést is, tehát ez alapvetően meghatározza a jövő évi növekedést.

Megosztás

Az inflációt kissé feltolja a tranzakciós illeték

Az MNB azt várja, hogy átmenetileg 3% környékére mérséklődik az infláció, ám Balatoni Adnrás fontosnak tartotta kiemelni, hogy ez nem jelent még árstabilitást. Ezt jól mutatja a maginfláció alakulása, ami várhatóan 5% körül alakul majd az év utóbbi hónapjaiban. A jegybank ugyanakkor azt várja, hogy 2025-ben fenntartható módon elérik az inflációs célt. A tarnzakciós ileltéknek 2024-ben 0,1%-pontos, 2025-ben 0,2-0,3%-pontos növekedést okozhat az inflációban. A 2025-es inflációs előrejelzésben 0,2%-pontot emelt a jegybank, ez a tranzakciós illeték hatása.

Összeségében az előrejelzés továbbra is konzisztens azzal, hogy 2025-ben fenntartható módon elérjük az inflációs célt

– mondta Balatoni.

Megosztás

Ezért húzta le a növekedést a jegybank

A jegybank a mezőpgazdaság és az ipar gyenge teljesítményével, valamiont a vártnál kedvezőtlenebbül alakult beruházásokkal magyarázta a növekedés lassulására vonatkozó előrejelzését, illetve a külső környezet is szerepet játszott – ismertette Balatoni András, az MNB igazgatója. Az MNB az idei évre 1,4%-os növekedést vár.

Megosztás

Itt vannak a fő számok

Az MNB kedden a kamatdöntés során már ismertette a jelentés fő számait, amelynek nagyobb meglepetése az volt, hogy a növekedési előrejelzést jócskán lefelé módosította a jegybank. Emellett az inflációs előrejelzéseket is megismertük.

inflációs jelentés
Megosztás

Itt az MNB jelentése az inflációról

További részletekl hamarosan.

Címlapkép forrása: Portfolio

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Holdblog

Maradt még bármennyi puskapor?

Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak recessziót. Az adatsorok szerint sem kell számítanunk... The post Maradt még bármennyi pus

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sarokba szorította Magyarországot és Németországot az Európai Bizottság
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Szijjarto Peter Feheroroszorszag