Virág Barnabás: óvatos, türelmes monetáris politikára lehet számítani
Gazdaság

Virág Barnabás: óvatos, türelmes monetáris politikára lehet számítani

Portfolio
Virág Barnabás alelnök a Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntését követően elmondta, hogy a monetáris politika kilátásai nem változtak augusztus óta, a következőkben óvatos, türelmes monetáris politikára lehet számítani. A következő üléseken az lesz a kérdés, hogy 25 bázisponttal csökkentse-e a kamatokat a jegybank, de ezekről a döntésekről egyelőre nem lehet mondani semmit. A beérkező adatok fényében dönt majd a jegybank adatvezérelt módon, ülésről-ülésre.
Milyen környezetben működhet és hogyan teljesíthet a magyar gazdaság a következő másfél évben? Ezt beszéljük meg szakértőkkel, döntéshozókkal a Budapest Economic Forumon!
Megosztás

Véget ért az esemény

A jegybank legközelebb októberben tart kamatdöntő ülést. Ezen a héten csütörtökön teszik közzé az inflációs előrejelzést, amelynek a fő számait már megismerhettük.

Megosztás

A személyi változásokat nem kommentálja

Virág Barnabás kérdést kapott a jegybankelnök személyével kapcsolatban, de nem kommentálja az ezzel kapcsolatos pletykákat, megszólalásokat.

Matolcsy György jegybankelnök mandátuma jövőre jár le, az utódának személyéről már elindultak a találgatások. A miniszterelnök beszélt erről pár hete, az értelemzések szerint Varga Mihály lehet Matolcsy György utóda.

Megosztás

Az EU-s pénzek feloldása nincs benne a jegybank növekedési előrejelzésében

Arra a kérdésre, hogy az MNB a növekedési prognózisában számolt-e az EU-s források feloldásával, Virág Barnabás azt mondta, hogy erről még nem született döntés, azaz ezzel nem számolhatott a jegybank.

Megosztás

A Fed lépését nem szabad túlreagálni

A Fed 50 bázispontos kamatcsökkentését nem szabad túlreagálni – mondta Virág. Elmondta, hogy jelenleg a jegybank nincs abban a helyzetben, hogy bármilyen változtatást hajtson végre a kommunikációban.

Jelen pillanatban nem lehet megítélni, hogy októberben, novemberben és decemberben milyen döntések születnek majd, ez az infláció, a külső kamatkörnyezet változásán múlik majd – mondta. Virág Barnabás elmondta, hogy nem szeretne és nem is tud ennél pontosabb iránymutatást adni.

Megosztás

Nem változott az előretekintő iránymutatás

A jegybank hónapról-hónapra hoz döntést, és minden hónapban két opció van az asztalon: a kamatok tartása vagy kis mértékű csökkentése. Júniusban és júliusban ez csökkentést, augusztusban szinten tartást jelentett.

A kommunikációs iránymutatás nem változott: a következő üléseken is ezt a két opciót fogja a jegybank mérlegelni.

Három tényezőt kell majd értékelni, ahogy azt már korábban is ismertette az alelnök.

Megosztás

Elérhetők a költségvetési célok

Az elmúlt hónapokban meghozott döntések javították a költségvetési hiánycélok elérhetőségét, ez tükrözik a jegybank előrejelzései is – mondta Virág.

Megosztás

Itt az előretekintő iránymutatás

A monetáris politika kilátásai változatlanok – mondta Virág, hozzátéve, hogy nagy kérdés, hogy a nagy jegybankok globális kamatcsökkentései párosulnak majd egy recessziós környezettel, amit egyelőre nem tudunk. Geopolitikai kockázatok továbbra is vannak. Az inflációs érzékelés lassan követi le a dezinflációt, így arra van szükség, hogy az inflációs érzékelést horgonyozzuk.

Az augusztusban jelzett tényezőkkel kapcsolatban jelezte, hogy jelentősen csökkentek a bizonytalanságok, a fogyasztói bizalom lassú, óvatos helyreállását látjuk.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa elkötelezett az infláció szinthez való leszorításához, ebben nagy lépés, hogy az infláció már toleranciasávon belül van, de a következő lépés az lenne, ha a 3%-os elérné.

A jegybank az inflációs kilátások alakulását, főleg a szolgáltatószektor árazásának alakulását; az országkockázati megítélést (költségvetési célok elérhetősége és a külső egyensúlyi pozíció változása); a harmadik szempont a pénzpiaci stabilitás elérése. Ehhez továbbra is pozitív reálkamatokra van szükség. Globálisan visszatért a pozitív reálkamatok kora, ehhez kell mindenkinek igazodni – mondta Virág Barnabás.

Nem dőlhetünk hátra, és nem is fogunk hátradőlni

– mondta.

Óvatos és türelmes lesz a monetáris politika, a jegybank körültekintően és adatvezérelten dönt majd a kamatokról.

Megosztás

Az inflációs probléma nem múlt el

A vállalatok továbbra is komoly problémának ítélik meg az inflációt – mondta Virág Barnabás. Megismételte, hogy ezért a jegybanknak fontos feladata, hogy fenntartsa az árstabilitást, ezzel javítva a gazdasági szereplők bizalmát.

Megosztás

A tranzakciós illeték kissé megemeli az inflációt

Az inflációs pálya megfelelően alakul a korábban előrejelzettnek, az egyedüli kis különbséget az magyarázza, hogy a tranzakciós illetéknek mekkora hatása lesz az inflációra, ez néhány tizedet jelent – mondta.

Megosztás

Várható a lakossági fogyasztás helyreállása

A hazai fogyasztás a régiós adattal együtt növekszik, 2024 második negyedévében 10%-kal magasabb a fogyasztás, mint 2019 második negyedévében, a lakossági fogyasztás az EU átlag felett áll helyre – mondta Virág. Az látszik, hogy a kulcsa továbbra is az a folyamatnak, hogy a lakossági megtakarítási hányad miatt a fogyasztási pálya a reálbérek emelkedésétől elmaradó ütemet mutatott, de ez a várakozások szerint tovább fog oldódni.

Megosztás

A munkaerőpiac erős, de a nyitott álláshelyek száma csökken

A foglalkoztatottság magas szinten, a munkaerőpiac historukusan alacsony szinten áll – mondta Virág Barnabás. Ám eközben az is látszik, hogy a versenyszférában csökken a nyitott álláshelyek száma. Tavaly ősz óta jelentős reálbér-emelkedést látunk a gazdaságban, ami historikus érteélmezésben is magas. Ez az erőteljes reál-béremelkedés a következő időszakban lassulgat, a következő években 4-5% körüli reálbér-emelkedés van benne a gazdaságban, ami támgoathatja a növekedést – mondta az alelnök.

Megosztás

Nyugaton tovább csökkennek a kamatok

Az MNB alelnöke elmondta, hogy a Fed kamatpályájára vonatkozó várakozások lejjebb tolódtak, és arra lehet számítani, hogy a nagy jegybankok kamatai a jövőben tovább csökkennek majd. A kockázati megítélésben volt egy pici volatilitás, szeptember első felében némileg romlottak az indexek, ám a Fed 50 bázispontos kamatcsökkentése után javult a kockázati megítélés.

Megosztás

A jegybank az árstabilitással és pénzpiaci stabilitással tudja elérni a gazdasági növekedést

Ami a döntést illeti, Virág elmondta, hogy az infláció tovább csökkent, és a várakozások szerint szeptemberben tovább csökkenni fog. Év közepétől ugyanakkor várható némi átmeneti emelkedés az inflációban, tehát most változékonyabb szakasza lesz az infláció alakulásának.

Összességében mind az inflációs és a reálgazdasági folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy a jegybank az árstabilitás elérésével és a pénzpiaci stabilitással tud leghatékonyabban hozzájárulni a szereplők fokozott óvatosságának oldódásához és a növekedés beindulásához.

A pénzügyi piacok változékonyak, a geopolitikai feszültségek továbbra is velünk vannak.

Virág Barnmabás kitért a jegybank négy kritériumára, a monetáris poltikai döntés alapfeltételeire. Ezek mindegyike támogatta a kamatcsökkentést, de továbbra is óvatos, türelmes monetáris politika indokolt ebben a közegben. A jegybank a jövőben is ülésről ülésre, adatvezérelt üzemmódban dönt majd.

Megosztás

Itt az MNB friss előrejelzése: sokkal lassabban nőhet a gazdaság

Jelentősen rontotta az idei GDP-előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank (MNB), miközben az inflációs prognózisa csak kismértékben változott.

Itt az MNB friss előrejelzése: sokkal lassabban nőhet a gazdaság
Megosztás

2025 első negyedévétől folytatódik a dezinfláció

2025 elejétől a dezinfláció folytatódására számít a Magyar Nemzeti Bank, az inflációs kilátások tekintetében az MNB-nek nem változott a képe. Szeptemberben az infláció tovább csökkenhet, az év végi hónapokban pedig enyhén emelkedhet, és valahol 4% körül zárhatjuk az évet. A dezinflációs trend 2025 első negyedévétől folytatódhat.

2025-ben a jegybank nem számít a szolgáltatásinfláció olyan jelentős emelkedésére a visszatekintő árazás miatt, mint idén év elején.

Az idei éves infláció 4% alatt alakulhat, 2025-ben 2,7-3,6% között, 2026-ban 3% körül lehet majd az éves átlagos infláció – ismertette Virág az előrejelzésben foglalt számokat.

A növekedési prognózisokat a bejövő adatok és az európai konjunktúra hatására mérsékeltük, 2024-ben 1,4%-os növekedést várnak, 2025-re 3, 2026-ban 3% feletti növekedést várnak. A jegybank azt várja, hogy a fogyasztás pályája egyre élénkülhet.

A külső egyensúly javulása az idei és a következő évben is folytatódhat, ebben meghatározó a cserarányak javulása, a beruházásokban látott erőteléjes elhalasztása, az energiaárak csökkenése. A folyó fizetési mérleg javítása szükségszerű, és ez a következő években is jellemző maradhat.

Megosztás

Vágtak a nagy jegybankok

A külső monetáris közeg némileg lazábbá vált, mivel a Fed és az EKB is kamatcsökkentést hajtott végre, ennek ellenére az MNB óvatos marad majd – mondta Virág Barnabás. A nagy piacok lezajlott piaci eseményeket ismertette ezután.

Megosztás

Hamarosan kezdődik az MNB háttérbeszélgetése

15 órakor kezdődik az MNB háttérbeszélgetése, ahol a mai 25 bázispontos kamatcsökkentés hátterét ismerhetjük meg.

Az eseményt élőben közvetítjük ebben a cikkben.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Megosztás

Itt az MNB kamatdöntése: tovább csökkennek a kamatok

Csökkentette az alapkamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, az irányadó ráta 25 bázisponttal 6,5%-ra csökkent. Az augusztusi szünet után változott ismét a kamat, ám ez nem okozott meglepetést, a Portfolio által megkérdezett elemzők ugyanis egyöntetűen 25 bázispontos csökkentésre számítottak.

Itt az MNB kamatdöntése: tovább csökkennek a kamatok
GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

HitelesAndrás

A pénz csak egy eszköz

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! A pénz csak egy eszköz Kicsit ledobtam az ékszíjat...Láttam egy elég népszerű bejegyzést - sajnos nem mentettem le a képet -, de én nagyon megrökö

Holdblog

Maradt még bármennyi puskapor?

Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak recessziót. Az adatsorok szerint sem kell számítanunk... The post Maradt még bármennyi pus

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sarokba szorította Magyarországot és Németországot az Európai Bizottság
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Szijjarto Peter Feheroroszorszag